Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ruské Hillsborough. Uplynulo pětatřicet let od ututlané tragédie v Lužnikách

Hillsborough, Heysel, Le Mans... a Moskva. Nejhorší divácké tragédie v evropském sportu jsou dnes již vryté do identity fanoušků a pozůstalých. Nejhorší událost v dějinách ruského sportu je ale prakticky neznámá. Před 35 lety zemřelo ušlapáním 66 mladých fanoušků Spartaku Moskva, Sovětský svaz ani okolní svět o události ale prakticky nevěděl.

25. výročí tragédie v Lužnikách
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Nejhorší sportovní tragédie v Rusku se odehrála před 35 lety, 20. října 1982, kdy při tlačenici na moskevském stadionu v Lužnikách zemřelo 66 převážně mladých lidí a přes 60 dalších bylo zraněno.

Diváci tehdy sledovali utkání fotbalového Poháru UEFA mezi místním Spartakem a nizozemským Haarlemem, které skončilo 2:0 pro domácí. A jak bylo v tehdejším komunistickém SSSR zvykem, celá kauza byla ututlána a zveřejněna až koncem 80. let.

V osudný den bylo v Moskvě velmi mrazivo, teploty se večer pohybovaly kolem minus deseti stupňů Celsia. Na stadionu pro více než 80 000 diváků bylo přes 16 500 návštěvníků. Několik minut před koncem zápasu, kdy Spartak vedl 1:0, začali domácí kvůli zimě opouštět stadion.

Tlačenice vznikla údajně na jednom schodišti, kde měla upadnout mladá dívka. Poté však nastal zmatek (Spartak v posledních minutách zvýšil ještě vedení na 2:0) a diváci přepadávali přes sebe.

V dalších letech se dokonce uvádělo, že v Moskvě zahynulo až 340 lidí. První oficiální informace o tragédii byly zveřejněny až v roce 1989, kdy tehdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov zavedl politiku takzvané glasnosti. Památník obětem byl v Lužnikách vztyčen až při příležitosti desátého výročí tragédie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články