Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pilařova smlouva s Wolfsburgem je neplatná, hráčův agent to odmítá

Praha – Přestup Václava Pilaře do Wolfsburgu je komplikovanější, než se mohlo zdát. Smlouva, kterou s německým klubem Pilař uzavřel, je dle všeho neplatná. Celá přestupová záležitost se tak zdá být diverzní akcí hráčova agenta Jiřího Stejskala, který zřejmě touží, aby hráč za každou cenu přestoupil již v zimě. Podle vyjádření majitele Plzně Tomáše Paclíka nabídku Wolfsburgu (cca 40 milionů korun) neakceptovala ani Plzeň, ani Pilařův mateřský klub Hradec Králové jako neadekvátně nízkou. Nizozemské Twente Enschede prý nabízí za hráče dvakrát tolik. Za neplatnou považuje smlouvu také vedení České asociace fotbalových hráčů (ČAFH). Stejskal s takovým výkladem zásadně nesouhlasí.

Ilustrační foto

Václav Pilař v pátek podepsal s bundesligovým Wolfsburgem smlouvu od 1. ledna 2012. V Hradci Králové má však Pilař platný kontrakt až do konce června 2013, a jelikož hráč nemůže podepsat novou smlouvu dříve než půl roku před vypršením stávajícího kontraktu, dohoda s Wolfsburgem je tak automaticky neplatná.

Samozřejmě s výjimkou případu, kdyby se kluby – tedy Wolfsburg a Pilařův mateřský tým Hradec Králové – dohodly na přestupu. Hradec však, podle tvrzení plzeňského Paclíka, nejenže dohodu s Wolfsburgem neuzavřel, ale bez vědomí Plzně ani uzavřít nemůže. Viktoria Plzeň má totiž s Hradcem platnou smlouvu o hostování Pilaře do konce jarní části soutěže a bez jejího souhlasu v zimě hráč nikam přestoupit nemůže.

"Pilař má zaregistrovanou profesionální smlouvu a další může hráč podepsat nejdřív půl roku před jejím vypršením. Je to naprosto protiprávní krok pana Stejskala, který chce jen donutit Hradec, případně nás, abychom ho uvolnili. Jenže já si podmínky od něj ani jiných agentů diktovat nenechám," prohlásil pro deník Sport majitel Plzně Tomáš Paclík.

Smlouvu považuje za neplatnou i hráčská asociace

"Neviděli jsme sice kontrakt, který Pilař uzavřel s Wolfsburgem, ale podle informací, které máme, nemůže platit. Pokud má hráč někde platnou smlouvu, a ta Pilařova skončí v Hradci až v červnu roku 2013, tak nemůže podle přestupního řádu pro profesionální fotbal podepisovat smlouvu v dalším klubu," řekla členka výkonného výboru ČAFH Markéta Haindlová, která zároveň předsedá také odvolací a revizní komisi v rámci FAČR.

"Hráč smlouvu jinde uzavřít může i více než půl roku od vypršení smlouvy, pokud má mandát klubu, kterému patří. A my jsme mandát od Hradce v pátek dostali, je to potvrzeno i písemně, což doložím i na legislativním úseku fotbalové asociace. Takže náš postup byl naprosto legální," brání se Stejskal.

Václav Pilař je sice hráčem Hradce Králové, podle Paclíka je ale mezi kluby gentlemanská dohoda, že v přídě přestupu záložníka za částku vyšší než 10 milionů korun si kluby peníze za transfer hráče rozdělí. Plzeň je tedy zainteresovaná v Pilařově přestupu nejen po sportovní stránce – přišla by o jednoho ze svých nejlepších hráčů – ale i po stránce finanční.

I proto hráčův agent Stejskal obviňuje Plzeňské, že se chovají jako "prasata" a snaží se na Pilařově přestupu jen vydělat. Dosud známé skutečnosti ovšem nasvědčují, že je tomu naopak. Částka 1,5 milionu eur, kterou Wolfsburg za hráče nabízí, se zdá být o poznání nižší, než jaká je současná hodnota Pilaře na přestupovém trhu. Šikovný třiadvacetiletý záložník podává v této sezoně velmi dobré výkony na mezinárodní scéně jak v reprezentaci, tak v evropských pohárech. Pro srovnání Sparta loni prodala v obdobné situaci Bonyho Wilfrieda i Juraje Kucku za sumu dvakrát vyšší.

Navíc Václav Pilař podepsal pod vedením svého agenta Stejskala smlouvu s Wolfsburgem, patrně aniž by vyjednal přestupové podmínky s Hradcem a Plzní. K tomu je daný kontrakt v rozporu s platnými právními předpisy. Nehledě na to, že za této situace by měl Pilař uzavřené tři smlouvy, což je v rozporu s předpisy FIFA. Stejskal přesto obviňuje Plzeň, že se mstí na hráči, protože neakceptoval nabídku na přestup do Viktorie a snaží se na Pilařovi jen vydělat.

Jednal Stejskal proti Pilařově zájmu?

"Nezdá se, že by nyní pan Stejskal jednal v zájmu hráče Pilaře, spíš to je v rozporu. Budeme žádat o reakci také předsedu asociace agentů Pavla Pasku," uvedla Haindlová. Podle Stejskala jde o ryze účelovou argumentaci a manipulaci s fakty. "V asociaci by si nejprve měli zjistit, jaká jsou fakta. A až pak teprve věci komentovat, než se pouštět do takových soudů. My jsme rozhodně ničím nepochybili," reagoval Stejskal.

Hradec Králové nechává podle generálního ředitele klubu Richarda Jukla Pilařovi v otázce přestupu do jiného týmu volnou ruku. "Pokud se Václav Pilař rozhodne pro variantu Viktoria Plzeň, vstupuje v platnost smlouva s Plzní. Pokud se rozhodne pro jiný klub, budeme jednat s jiným klubem," uvedl Jukl v tiskovém prohlášení. K tomu, zda došlo či nedošlo ze strany Hradce k dohodě s Wolfsburgem, se ovšem nevyjádřil.  

Podle Paclíka by Pilaře rádo získalo do svých služeb nizozemské Twente Enschede, které je ochotné za něj vyplatit zhruba 80 milionů korun. V současné situaci ale zřejmě tato varianta nepřipadá v úvahu.

Zdroj
Deník Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články