Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kouzelník Pilař by mohl zamířit do Wolfsburgu

Praha - Plzeňský fotbalista a strůjce vítězství české fotbalové reprezentace Václav Pilař má nabídku přestoupit v zimě do bundesligového Wolfsburgu. Pro server aktuálně.cz to potvrdil Pilařův agent Jiří Stejskal. Vedle Jiráčka, jehož přestup je dle deníku Sport téměř jistý, jde o druhého ze strůjců plzeňských i českých úspěchů, se kterým by se Gambrinus liga mohla v zimě rozloučit.

"Ohledně Vaška Pilaře nám učinil konkrétní nabídku Felix Magath, kouč Wolfsburgu. V několika zápasech ho na podzim osobně sledoval. U něj mám jistotu, že by Vaškovi stoprocentně dal šanci na hřišti. To je pro nás důležité: aby Vašek Pilař v případě přestupu zamířil tam, kde by se nezastavil jeho sportovní růst tím, že by měl problém vejít se do sestavy," vysvětluje agent. "Z Plzně mám ovšem signály, že hráče v zimě pustit nechtějí, celá ta situace je poměrně komplikovaná," dodal.

Pilař je totiž kmenovým hráček Hradce Králové, který je v Plzni pouze na ročním hostování s opcí. "Máme s Plzní určitou dohodu, že bychom na případném Pilařově zimním přestupu participovali," říká ředitel hradeckého klubu Richard Jukl. Nabídka Wolfsburgu prý činí "pouhých" třicet milionů, které by si rovným dílem rozdělil Hradec s Plzní.

 

To je ovšem za hráče dosahující Pilařových kvalit velmi málo. Ve svých 23 letech s dosavadní výkonností by jeho cena mohla lehce převýšit 100 milionů korun. Pilařova smlouva s Hradcem ale vyprší již 30. června 2012 a den poté by mohl odejít kamkoliv zdarma. Proto je pro Hradec Králové prakticky nemožné prodat Pilaře v ledním přestupovém okně za odpovídající cenu. Plzeň má sice na Pilaře opční právo, ale jen ve smlouvě s Hradcem, nikoli s hráčem. Pilař tak klidně už nyní může s Wolfsburgem podepsat profesionální smlouvu s platností od 1. července 2012 – a české kluby vyjdou naprázdno. "Tou cestou ale jít nechceme, máme zájem o všeobecně prospěšné řešení," umírňuje vyhlídky agent Stejskal.

Plzeň by také mohla Pilaře potrestat, například ho na jarní část vyřadit z kádru a přetrhnout mu tak na půl roku sportovní kariéru. Lze ale spíš očekávat, že se Plzeň pokusí Pilaře udržet na další období. Tím by se razantně zvýšila i jeho cena na trhu.

Pokud se tedy bude někdo prodávat, bude to spíše Petr Jiráček. O toho projevily zájem kluby z Nizozemska, Ruska, Německa, Itálie a Anglie. Potvrdil to Jiráčkův agent Lacina. I za Jiráčka by si Plzeň představovala okolo sta milionů korun. Vzhledem k délce jeho kontraktu a věku (25) je hráč pro Plzeň v nejlepší "prodejní formě".

Majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík zůstává klidný. "Už před rokem v zimě jsem všude četl, jak budeme rozprodávat. A nerozprodávali jsme. Teď k ničemu takovému také nemáme důvod. Klíčové je pro nás sportovní hledisko. Z klubu pustím vždy jen toho hráče, za kterého budu mít náhradu," tvrdí.

Zdroj
ČT sport, Aktuálně, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články