Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Ofenzivní koncert v Liverpoolu. Dúbravka čaroval, Klopp chválil a Shearer odsoudil Jotův skok

Nejlepšímu střelci Premier League chytil penaltu, mezi tyčemi se překonával a navzdory enormnímu tlaku Liverpoolu držel naděje Newcastlu na bodový zisk. Přesto kousal brankář Martin Dúbravka zklamání po porážce 2:4. Famózní výkon slovenského reprezentanta mimo jiné ocenil trenér domácích Jürgen Klopp, kterého ale nadchli i jeho svěřenci. Měl se pískat pokutový kop po pádu Dioga Joty?

Martin Dúbravka z Newcastlu oslavuje chycenou penaltu v Liverpoolu
zdroj: REUTERS

Liverpool vyprodukoval v dechberoucím zápase 34 střel (15 na branku, pozn. red.) a ve sledované statistice xG (očekávané góly) mu po závěrečném hvizdu svítilo číslo 7.27, čímž vytvořil nový rekord Premier League od ročníku 2010/11, kdy se xG kontroluje.

O tom, že Reds sedm a více branek nakonec nevstřelili, rozhodl zejména bývalý strážce svatyně Liberce či pražské Sparty. "Bylo to od nás senzační představení. O to, že výsledek nebyl jednoznačnější, se postaral Dúbravka, ale i my sami," konstatoval Klopp.

Rodák ze Žiliny exceloval od úvodního hvizdu a pravidelně sbíral ovace zaplněného hostujícího sektoru. Největší aplaus si vysloužil ve 22. minutě, kdy zlikvidoval penaltu Mohameda Salaha. "Pro naše i moje sebevědomí to byl skvělý moment. Zůstali jsme v utkání a vypracovali jsme si několik šancí, ale musíme uznat, že jich měl mnoho i soupeř," řekl Dúbravka. 

Jednu z nich už hvězdný Egypťan, který si před druhou půlí vyměnil kopačky, ve 49. minutě proměnil, a přestože Alexander Isak krátce nato vyrovnal, souboj účastníků skupinové fáze Champions League se nadále hrál podle liverpoolských not.

Do hlavní role se mohl mnohokrát obsadit Darwin Núñez, nicméně létající Dúbravka všechny možnosti uruguayského útočníka lapil. Na oku lahodící kombinaci v 74. minutě po ose Salah – Diogo Jota – Curtis Jones už ale zareagovat nedokázal.

"Po inkasované brance se obraz hry vždy změní. Musíte okamžitě reagovat. Zápas se otevřel, což vyhovovalo Liverpoolu, který má spoustu rychlých a kvalitních hráčů. Když jim do dopřejete x možností skórovat, dokážou toho využít," prohlásil třiačtyřicetiletý Slovák.

Kontroverzní penalta

V 78. minutě úspěšně zakončil další nádhernou akci klubu z města Beatles Cody Gakpo, a i když Sven Botman dokázal zkorigovat, poslední slovo měl opět Salah, jenž se v 86. minutě z druhého pokutového kopu nemýlil. 

Jeho 14. gólu v sezoně ale předcházela sporná situace, kdy se unikající Jota skácel po letmém kontaktu s Dúbravkou k zemi. Rozhodčí Anthony Taylor ukázal na "bílý bod", systém VAR verdikt zkušeného sudího posvětil a Salah dostal Anfield Road do varu.   

"Nádherná simulace. Je to trapné," napsal na sociální síti X legendární snajpr Allan Shearer. "Jota si šel raději pro penaltu, než aby skóroval do prázdné branky," komentoval Shearerův příspěvek další fenomenální forvard Ian Wright. 

Sám Dúbravka situaci přijal, zároveň však přiznal frustraci. "Upřímně, snažil jsem se stáhnout ruce a nezasáhnout ho. Cítil jsem sice kontakt, ale nevím, co víc bych měl udělat v momentu, v němž jsem se maximálně snažil o to, abych se ho nedotkl," popsal.  

Mizerná defenziva Newcastlu

Faktem je, že zmíněné xG 7.27 jen umocnilo špatnou obrannou činnost Magpies. Tým, který se v loňské sezoně pyšnil společně s Manchesterem City nejlepší defenzivou v lize, je v tomto ohledu i kvůli rozsáhlé marodce v současnosti daleko za elitou (na 9. místě s 29 inkasovanými góly).

Po třech porážkách v řadě ale svěřenci Eddieho Howea můžou nabrat ztracené sebevědomí v třaskavém sobotním souboji v Sunderlandu v rámci FA Cupu. "Každý je stoprocentně motivovaný. Už je to dlouho, co se naposledy hrálo derby (2016, pozn. red.). Bude to úžasné utkání a doufám, že vyhrajeme," dodal Dúbravka.    

Zdroj
nufc.co.uk, premierleague.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články