Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Německý tisk píše o odplatě, Angličané nehledají výmluvy

Berlín – Osmifinálový zápas MS mezi Anglií a Německem poznamenal neuznaný gól Franka Lamparda. Zatímco Angličané se s křivdou smiřují jen těžce, Němci mluví o odplatě. "Teď jsme si kvit" nebo "Díky, fotbalový bože" - podobnými titulky dnes německý tisk komentuje možná nejdiskutovanější okamžik dosavadního průběhu fotbalového mistrovství. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Nakonec Angličané prohráli 1:4 a německá média se vyžívají v připomínání sporného okamžiku z finále MS 1966, jež tehdy "Albionu" pomohla vyhrát branka, která podle Němců ve skutečnosti nebyla. Vítězný gól Geoffa Hursta tehdy padl také odrazem od horní tyče. "Na tenhle moment čekalo fotbalové Německo 44 let. Pomsta je sladká. Teď má i Anglie svůj gól z Wembley," píše deník Die Welt na svém webu. Komentář k zápasu v papírovém vydání začíná vzkazem Angličanům: "Sorry, teď jsme si kvit."

Na stejné vlně se veze i nejčtenější německý deník Bild. "Díky, fotbalový bože. Teď už Angličané vědí, jak jsme se celou dobu cítili," píše bulvární list. Stejně jako ostatní německá média sportovně přiznává, že střela Franka Lamparda po odrazu od břevna spadla za brankovou čáru a sudí Angličanům upřeli regulérní gól.

Je nám líto, video expirovalo.
Vladimír Táborský ve Studiu ČT24

Na neuznaný gól Franka Lamparda se podívejte zde.

Capello označil neuznaný gól za klíčový okamžik

Trenér anglické reprezentace Fabio Capello se jen těžko smiřoval s neuznaným gólem. Zjevnou chybu rozhodčích označil za klíčový okamžik zápasu a podivoval se nad tím, že k ní může dojít. Nicméně po prohře 1:4 uznal, že Němci hráli dobře. "Je to neuvěřitelné, že se v dnešní době plné technologií musíme bavit o takových věcech. Máme pět rozhodčích a ti nejsou schopni rozhodnout, jestli to byl gól," zlobil se Capello a dodal, že zápas by se za stavu 2:2 nejspíš vyvíjel jinak. "Němci jsou při protiútocích výborní. My jsme udělali chyby, ale tu největší udělal rozhodčí," postěžoval si trenér poražených.

Angličany chyby dopálily. David Beckham, který je všude s mužstvem, i když kvůli zranění hrát nemůže, se při cestě do šatny obořil na rozhodčího. "Styď se," řekl uruguayskému asistentovi.

Kapitán Steven Gerrard však na sudí vinu nesvaloval. "Byl v té době dvacet metrů daleko, nemohl to vidět. Na to by se měla podívat FIFA. Ale netvrdím, že jsme kvůli tomu prohráli. Byli jsme horší a Němci si výhru zasloužili," řekl Gerrard. On i Frank Lampard vyjádřili přesvědčení, že by Capello měl i přes brzké vyřazení Anglie u mužstva pokračovat. Gerrard o Italovi řekl, že je fantastický trenér, a Lampard dodal, že je s ním radost spolupracovat. Capello má smlouvu do Eura v roce 2012, ale řekl, že bude o své budoucnosti brzy hovořit s předsedou fotbalové asociace.

Britský tisk reprezentanty tvrdě zkritizoval

"Pro zlatou generaci to skončilo," napsal na první straně The Guardian o hráčích, kteří tvoří páteř národního týmu již několik let a od nichž si britská média slibovala v Jižní Africe výrazný úspěch. "Žádná obrana, žádné výmluvy," uvedl The Guardian v reakci na počínání anglické defenzivy. "Dali regulérní gól, ale Angličané by si neměli stěžovat. Němci je přehráli," konstatoval na titulní stránce The Independent. List The Times vystihl hru Anglie jednoslovným titulkem "Poníženi".

Opět se mluví o zavedení videorozhodčích

Nedělní kontroverzní "gól-negól" vyvolal nejen v německých médiích diskuzi o zavedení videorozhodčího, který se používá například v hokeji. Pro se například vyslovila německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer, opačný názor má jeho spoluhráč z týmu německých mistrů světa z roku 1974 Günter Netzer. Ten je nyní sportovním komentátorem televize ARD a po zápase prohlásil, že nevidí jeho potřebu. "Ne, není nutný, fotbal je drama," mínil německý exreprezentant.

Franz Beckenbauer:

"Když tady nemáme brankové rozhodčí jako v Evropské lize, tak to měl udělat čtvrtý sudí. Na co tam sedí? Má tam televizi i video, měl dát hlavnímu signál."

Legendární Pelé se v reakci na neuznaný Lampardův gól vyslovil pro zavedení brankových rozhodčích, aby se zamezilo chybám při posuzování sporných situací ve fotbalových zápasech. "Myslím, že by měl rozhodčí za brankou jednodušší posoudit takovou situaci. Viděl by lépe, zda míč přešel brankovou čáru, nebo ne," uvedl. Experiment s brankovými rozhodčími už se testoval mimo jiné při uplynulém ročníku Evropské ligy.

Pelé by však do fotbalu nezaváděl technologické novinky. "To je technický problém. Kdyby držel brankář míč pevně v rukou a přešel s ním za čáru, čip by to nezaregistroval," uvažoval Pelé. Podobný trend chce zavést FIFA, jejíž generální sekretář Jerome Valcke v neděli prohlásil, že by brankoví rozhodčí mohli být zavedeni už pro MS 2014. V experimentech s videem a čipy se však podle všeho pokračovat nebude.

Šéf skotského svazu Gordon Smith byl v komisi, která v březnu rozhodovala o tom, zda se nové technologie budou používat. "Systém na posuzování podobných případů existuje a je testován. Rozpozná, že míč přešel čáru a pak vyšle rozhodčím na hodinky signál. Instalace takového systému na stadion by měla přijít na sedm tisíc liber (asi 219 tisíc korun). Samozřejmě by to nemohlo být na každém utkání, ale na mistrovství světa to snad být může," mínil Smith.

Podle něj by ale stačilo, kdyby byl rozhodčím umožněn přístup k televizním záběrům, například prostřednictvím čtvrtého rozhodčího. "Na stadionu jsou stovky kamer, i přímo v brankách, a všem na světě hned ukázaly, že to byl gól. Tak proč neumožnit rozhodčím, aby to mohli také vidět," dodal Smith.

Jeden z rozhodujících okamžiků osmifinálového střetnutí mezi tradičními fotbalovými rivaly se také okamžitě stal terčem vtípků na internetu. Německé servery zaplavila zejména digitálně upravená fotografie, která dává za pravdu uruguayským rozhodčím, že míč za brankovou čárou neskončil.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články