Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Debakl Angličanů – Němci v osmifinále vyhráli 4:1

Bloemfontein – Jasným debaklem skončil pro Anglii dnešní osmifinálový zápas fotbalového šampionátu s německým celkem. Všichni čekali vyrovnaný zápas, Němci ale nakonec přehráli Angličany sebevědomě 4:1. Tým z Albionu by tak nezachránil ani regulérní, leč uruguayskými sudími neuznaný Lampardův gól. Německo teď zamíří do čtvrtfinále, kde se postaví vítězi dnešního večerního zápasu mezi Argentinou a Mexikem. Informace o mistrovství najdete také na serveru msfotbal.cz.

Už první půlhodina živého zápasu evropských velmocí se odehrávala převážně v německé režii. Němci přesnou a rychlou kombinací hladce procházeli anglickou obranou. James se už v páté minutě zapotil při nepříjemné ráně Özila a kolmá akce ukázala, co na ostrovního rivala bude platit.

Německo počáteční převahu přetavilo v gól o čtvrthodinu později, když výkop brankáře Neuera propadl středem anglické defenzívy až ke Klosemu, který v pádu špičkou nohy vstřelil svůj padesátý gól v německém dresu a už dvanáctý gól na mistrovství světa.

Angličany dále deptal smrtící německý přechod do útoku. Klose měl po kolmici Müllera nabito i na druhý gól, ale James byl tentokrát lepší. Už o minutu později ale další blesková kombinace na jeden dotek vyústila v branku, kdy opakovanou pobídku agilního Müllera levačkou z úhlu napálil do sítě Podolski.

Dvougólový deficit byl pro Angličany pobídkou. Silovým pojetím hry přebrali iniciativu a první šance Lamparda, kterou se štěstím zhatil Neuer, mu dodala kuráž. Snížení přišlo vzápětí ze vzduchu: Gerrardův centr trkl hlavou do sítě z malého vápna Upson.

Anglické vyrovnání se sudím nelíbilo

Vzrušující pasáž zápasu mohl vzápětí ještě přiživit vyrovnávací gól. Lampardova střela z dálky se odrazila od břevna a podle televizního záznamu byl míč zřetelně za čarou, ale uruguayští sudí to neviděli. Nechtěně tak oživili vzpomínky na podobnou situaci ve finále mistrovství světa v roce 1966, kdy se tehdy o sporném gólu Angličanů v zápase s Německem ještě dlouho diskutovalo.

Ještě po přestávce to vypadalo, že anglický nápor bude pokračovat. Výsledkem aktivity svěřenců italského kouče Fabia Capella bylo ale jen břevno, které nastřelil znovu Lampard, tentokrát z přímého kopu.

Pak už začali Němci soupeře deptat fantastickými brejky. Po dalším z trestných kopů Lamparda, který však zblokovala zeď, dokonale vyšachovali nezformovanou anglickou defenzívu Schweinsteiger s Müllerem, jenž prostřelil Jamese bombou k bližší tyči.

Těžká zbraň Němců promluvila ještě jednou. Na dvě přihrávky přešli v 70. minutě celé hřiště a Özil naservíroval druhý gól Müllerovi, který zblízka nemohl nedat. Nejtěžší porážku v historii vzájemných soubojů na mistrovství světa nezmírnil už ani Gerrard, jehož střelu v 81. minutě Neuer vytlačil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články