Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Německá jednadvacítka udržela Portugalsko na uzdě a zaslouženě vyhrála Euro

V Lublani došlo ve finále Eura do 21 let na konfrontaci jemné techniky v podání Portugalců a poctivosti s důrazem v podání Němců. Jejich výběr byl po většinu zápasu lepší a vytvořil si výrazně více šancí. Nejpreciznější akci využil ve 49. minutě Lukas Nmecha, který ustanovil výsledek na 1:0. Německo má medaili z mistrovství po čtvrté za sebou. Mistrem Evropy v této kategorii je potřetí. 

Finále Německo – Portugalsko
zdroj: ČTK/DPA autor: Marton Monus

Němci, kteří se pod vedením trenéra Stefana Kuntze představili ve třetím finále po sobě, navázali na triumfy z let 2009 a 2017. S třemi prvenstvími jsou třetí nejúspěšnější zemí ME jednadvacítek po Itálii a Španělsku, které vyhrály pětkrát. Naopak Portugalci neuspěli ani ve třetím finále stejně jako v letech 1994 a 2015.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Eura U21 Německo – Portugalsko

První šanci si v osmé minutě vytvořilo Portugalsko, Tomás ale zamířil vedle. Na druhé straně Wirtzova tečovaná střela z hranice vápna skončila na břevně. Následně Nmecha zblízka nevyzrál na Costu. Portugalský brankář vytáhl na roh i Maierovu ránu z dálky.

Němci se dočkali necelé čtyři minuty po přestávce. Baku našel přihrávkou mezi dvěma protihráči Nmechu, který obehrál vyběhnutého Costu a skóroval.

Po hodině hry se portugalský záložník Vieira pokusil gólmana Dahmena přelobovat z půlicí čáry, ale neúspěšně. Šance Portugalska na vyrovnávací gól nadále držel Costa, jehož nepřekonal střídající Adeyemi ani Nmecha. Jenže tým z Pyrenejského poloostrova si už větší šanci nevytvořil.

Šampionát jednadvacítek byl původně na programu od 9. do 26. června, ale vzhledem k hrozící termínové kolizi s přeloženým "dospělým" Eurem ho organizátoři netradičně rozdělili na dvě části. Od 24. do 31. března se 16 účastníků představilo ve čtyřech základních skupinách, z nichž dva nejlepší celky prošly do osmičlenného play-off. Češi ze skupiny nepostoupili.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let - finále v Lublani:

Německo - Portugalsko 1:0 (0:0)
Branka: 49. Nmecha. Rozhodčí: Kruašvili - Varamišvili, Pipia (všichni Gruz.). ŽK: Wirtz, Nmecha, Raum, Özcan - Braganca, Jota. Diváci: 3000 (omezený počet).

Sestavy: Německo: Dahmen - Baku, Pieper, Schlotterbeck, Raum - Maier, Dorsch (85. Janelt) - Wirtz (67. Adeyemi), Özcan (90.+2 Stach), M. Berisha (67. Burkardt) - Nmecha (85. Jakobs). Trenér: Kuntz.

Portugalsko: Costa - Dalot, Queirós, Leite, Conté (86. Ramos) - Florentino (83. Fernandes) - Vitinha (59. Jota), Vieira, Braganca - Mota (46. Leao), Tomás (59. Conceicao). Trenér: Jorge.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články