Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Portugalcům pomohla šťastná teč, ve finále ME jednadvacítek se jim postaví Němci

Portugalci porazili v semifinále mistrovství Evropy jednadvacítek favorizované obhájce titulu Španěly 1:0. Jorge Cuenca si srazil v 80. minutě míč do sítě po střele Portugalce Fabia Vieiry a žádný další střelec už se nenašel. Nizozemci ve druhém semifinále nezvládli úvod, dvakrát inkasovali a ve druhém poločase už jen snížili.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodující moment utkání: Vlastní gól Španělska

Portugalci si zahrají finále ME do 21 let potřetí v historii a poprvé od roku 2015, kdy v Praze podlehli po penaltovém rozstřelu Švédsku. Španělé marně usilovali o třetí finále za sebou.

Němci otevřeli skóre díky Florianu Wirtzovi, který ve 29. vteřině zaznamenal nejrychlejší gól v historii Eura jednadvacítek. Překonal tak rekord Davida Rozehnala, jenž na šampionátu v roce 2002 skóroval v semifinále proti Itálii po 41 sekundách.

Ofenzivní záložník Leverkusenu Wirtz zvýšil v osmé minutě. Nizozemci zdramatizovali duel v 67. minutě kontaktním gólem Schuurse. Následné Boaduovo vyrovnání ale neplatilo kvůli ofsajdu. Smolař Berisha v utkání třikrát trefil břevno německé branky.

Šampionát jednadvacítek byl původně na programu od 9. do 26. června, ale vzhledem k hrozící termínové kolizi s přeloženým "dospělým" Eurem ho organizátoři netradičně rozdělili na dvě části. Od 24. do 31. března se 16 účastníků představilo ve čtyřech základních skupinách, z nichž dva nejlepší celky prošly do osmičlenného play-off. Češi skončili ve skupině mimo jiné za Španělskem a nepostoupili. Finále se odehraje v neděli v Lublani.

Semifinále Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let

Španělsko - Portugalsko 0:1 (0:0)

Branka: 80. vlastní Cuenca.

Nizozemsko - Německo 1:2 (0:2)

Branky: 67. Schuurs - 1. a 8. Wirtz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články