Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

První krok k dohrání nejvyšší soutěže? Ligová fotbalová asociace rozhodnutí vlády vítá

Stihne se ligový ročník dohrát, nebo ne? To je, oč tu běží. Rozhodnutí vlády od pondělí povolit profesionálním sportovcům venkovní přípravu ve skupinách každopádně považuje Ligová fotbalová asociace za úvodní krok k možnosti dohrát přerušenou první a druhou nejvyšší soutěž. Že se zápasy budou moci znovu rozběhnout až 8. června, a ne už v polovině května, jak si LFA původně přála, nepovažuje asociace za špatnou zprávu.

Fotbalisté Slavie oslavují gól v utkání proti Opavě
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Umožnit v této složité situaci profesionálním fotbalistům aspoň částečnou přípravu je důležitý krok nejen pro profesionální fotbalisty, ale i všechny kluby, které díky tomu mohou částečně obnovit tréninkovou přípravu. A věříme, že to je rovněž první krok k možnosti dohrát stávající sezonu," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

Profesionální fotbalisté od 12. března, kdy byl v zemi vyhlášen nouzový stav, nehrají soutěž a připravují se individuálně v domácích podmínkách. Odehráno bylo zatím 24 kol.

Minulý týden vláda některá opatření uvolnila a dovolila lidem venku individuálně sportovat. LFA následně vypracovala ve spolupráci s Klinickou skupinou COVID-19 ministerstva zdravotnictví metodický tréninkový materiál, který byl schválen.

Asociace původně počítala s tím, že by nejvyšší soutěž znovu rozběhla v polovině května, což ale úterní rozhodnutí vlády znemožnilo.

Zápasy bez diváků by tedy nyní opět začaly dle epidemiologické situace nejdříve 8. června a sezona se tak může protáhnout až do července. Prostor na dohrání domácích lig vznikl poté, co UEFA odložila na příští rok letní mistrovství Evropy.

"V tuto chvíli se pro nás nic nemění. Nadále chceme udělat maximum pro to, aby se tato sezona mohla dohrát na hřišti," uvedl Svoboda.

"Termíny rozvolňování jsou důležitou informací, která dosud chyběla. Všichni včetně klubů nyní víme, s čím pracovat. Více než špatnou zprávou jsou pro nás nadějí," doplnil tiskový mluvčí LFA Štěpán Hanuš.

Je nám líto, video expirovalo.
LFA považuje umožnění tréninků za první krok k dohrání ligy

LFA nyní všem klubům první a druhé ligy rozešle tréninkový manuál. Celky se od pondělí budou moci vrátit na hřiště do přípravy ve skupinách, ale budou muset dodržovat řadu omezení.

Podle materiálu nebudou moci používat společné šatny a sprchy, na trénink budou cestovat individuálně a budou se převlékat doma. Na hřišti navíc bude muset být k dispozici dezinfekční roztok na čištění rukou, míčů a tréninkových pomůcek.

Zbývá odehrát šest kol základní části, poté nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž. Tabulku vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před Plzní.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články