Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Největší výhra v historii velšského fotbalu, raduje se Bale. Draci po postupu na MS velebí brankáře Hennesseyho

Wales se po 64 letech vrací na mistrovství světa a podle kapitána týmu Garetha Balea je nedělní postupové vítězství 1:0 nad Ukrajinou největší úspěch historie velšského fotbalu. Kouč Rob Page ocenil po triumfu výkon obvyklé reprezentační dvojky Waynea Hennesseyho. Pětatřicetiletý gólman si připsal devět úspěšných zákroků a nasměroval tým na turnaj do Kataru.

Gareth Bale
zdroj: Reuters autor: Rebecca Naden

"Je to největší výhra v historii velšského fotbalu. Splnili jsme si sen a nedokážu ani popsat, jak jsem teď šťastný," citovala Balea agentura Reuters.

"Neuvěřitelný úspěch, pro tohle jsme celou kariéru makali. Je to poslední dílek do skládačky," doplnil dvaatřicetiletý útočník, jemuž po sezoně skončila smlouva v Realu Madrid.

Wales se v roce 2016 premiérově probojoval na Euro a došel na něm do semifinále. Účast zopakoval i na dalším evropském šampionátu a nyní se poprvé od roku 1958 dostal mezi světovou elitu.

Zápas v Cardiffu rozhodl vlastní gól Andrije Jarmolenka. Ačkoliv Ukrajinci soupeře výrazně přestříleli, na vynikajícího Hennesseyho v bráně nevyzráli.

"Byl úžasný, světová třída," vyzdvihl trenér Page výkon pětatřicetiletého gólmana Burnley. Hennessey přitom poslední tři sezony plní v klubech roli dvojky, v tomto ročníku odchytal jen tři soutěžní zápasy.

V reprezentaci ale dostal šanci v březnu při zranění Dannyho Warda a od té doby chytal v národním týmu počtvrté v řadě.

"Před utkáním jsem si vzal Dannyho stranou a vysvětlil mu, že si Wayne zaslouží vzhledem k minulým výkonům chytat i v play-off. V předchozích zápasech nás podržel a bylo by kruté, kdybych ho v klíčovém utkání posadil na lavičku. Dneska svůj výkon ještě vylepšil," řekl Page.

"Nejlepší zápas, jaký jsem v reprezentací odchytal," uvedl Hennessey. "Všichni v týmu byli dnes úžasní. Jsme malá země, postup na šampionát je velký úspěch," doplnil zkušený brankář, jenž nastoupil ke 102. utkání v dresu "draků".

Závěrečný turnaj, který se uskuteční od 21. listopadu do 18. prosince, zná 30 z 32 účastníků. Wales zahájí druhou účast mezi elitou duelem s USA. Ve skupině B ho čeká ještě Írán a ostrovní derby s Anglií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články