Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na koho Češi narazí? Ligu národů čeká los, reprezentace je v prvním koši

První ročník Ligy národů dá v březnu čtyřem týmům možnost účastnit se mistrovství Evropy, v tom druhém budou národní celky hrát o dvě místa v play-off o mistrovství světa 2022 v Kataru i co nejlepší postavení při losu světové kvalifikace. Čeští fotbalisté budou znovu v Lize B a v úterý se dozví hned tři soupeře. Už nyní je ale jisté, že se některým z těžkých soupeřů vyhnou. Přímý přenos sledujte od 18:00 na ČT2 nebo webu ctsport.cz.

Liga národů
zdroj: ČTK/AP

Český celek stejně jako v premiérovém ročníku soutěže bude hrát v jedné ze čtyř skupin Ligy B, která je druhou ze čtyř úrovní Ligy národů. UEFA rozšířila všechny skupiny Ligy A až C na čtyřčlenné a svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého tak čeká s třemi soupeři systémem doma a venku šest utkání. Při premiéře nové soutěže obsadil předloni národní tým ve tříčlenné skupině druhé místo za Ukrajinou a před Slovenskem.

Reprezentanti jsou v žebříčku Ligy národů na 20. místě a jako poslední se vešli mezi čtyři nejlépe postavené celky v Lize B, které budou v prvním losovacím koši. Tým se tak vyhne Rusku, Rakousku a Walesu.

"Jsem rád, že jsme v takové společnosti, že se vyhneme těmto silným soupeřům. Ale je to spíš takové papírové, i týmy v dalších koších jsou neméně silné," uvedl Šilhavý.

Z druhého koše může jeho celek dostat jednoho z možných soupeřů na červnovém mistrovství Evropy. V osudí budou Skotsko, Norsko a Srbsko, které se na jaře spolu s Izraelem v play-off utkají o to, kdo si zahraje v "české" skupině na Euru. Druhý koš doplňují Finové. Z třetího koše může dojít na reprízu soubojů se Slováky, ve čtvrtém je pak mimo jiné Bulharsko, s nímž Šilhavého svěřenci hráli v evropské kvalifikaci.

"Na zápasy proti Slovensku rád vzpomínám. Oba zápasy jsme vyhráli a kulisa v obou utkáních byla skvělá. Myslím, že i fanoušci by si zopakování těchto soubojů přáli. Ale jinak bych soupeře, které bych si přál, jmenovat nechtěl. Všechny týmy jsou silné a mají kvalitu," řekl Šilhavý.

Liga národů jako možná cesta na MS

Zatímco premiérový ročník Ligy národů nabídl týmům zbylá čtyři místa na letošním evropském šampionátu, z druhého vydání soutěže povede na vrcholný turnaj, mistrovství světa 2022, mnohem složitější cesta.

Do play-off se dostanou z Ligy národů pouze dvě země, které v baráži o šampionát doplní deset celků z druhých míst ve skupinách z klasické kvalifikace. Dvoukolová vyřazovací fáze baráže pak z 12 týmů určí zbylé tři evropské účastníky mistrovství. Přímo z kvalifikace projdou do Kataru jen vítězové všech deseti skupin.

Liga národů se stejně jako předloni bude hrát na podzim, tentokrát od 3. září do 17. listopadu. Vítězové skupin postoupí o úroveň výš, poslední týmy sestoupí. Čtyři první celky z tabulek v Lize A si pak příští rok ve Final Four zahrají o celkové vítězství, které obhajuje Portugalsko.

Liga národů bude klíčová i pro rozdělení do výkonnostních košů při losu světové kvalifikace, který je na programu 29. listopadu. Český celek bude hrát o to, aby uhájil umístění v první dvacítce a byl v druhém koši.

"Když jsme předloni přišli k reprezentaci, Liga národů už byla v plném proudu, byli jsme hozeni do vody. Mně se to líbilo, protože se hrálo o body a zápasy měly náboj. A to si fanoušci přejí," dodal Šilhavý, který u českého týmu debutoval předloni výhrou 2:1 na Slovensku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články