Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Video jednoznačně pomáhá. Podle FIFA je správných 99,3 procenta verdiktů sudích

Mezinárodní fotbalová federace FIFA si pochvaluje, že díky zavedení videoasistenta je na mistrovství světa v pořádku 99,3 procenta rozhodnutí sudích. Fungování videa si pochvaluje i šéf stejného projektu v české lize Roman Hrubeš. Kritika, ke které občas trenéři v souvislosti s videem na turnaji sáhli, souvisí podle něj pouze s tím, že je tato "vymoženost" stále v začátcích a hráči i fanoušci si na ni teprve zvykají.

Rozhodčí Néstor Pitana v utkání Mexiko - Švédsko
zdroj: ZUMA autor: Petter Arvidson

"Vnímám to pozitivně, byť některé verdikty vyvolávají otázky, jak je to nastavené, jak probíhá komunikace a podobně. Nicméně plusy převažují nad minusy a ukazuje se, že to fotbal potřebuje," řekl Hrubeš. "Projekt videa je pořád nový, vyvíjí se a světový šampionát je prvním velkým turnajem, na němž je v akci. Dva roky není dostatečná doba, aby se to dostalo hráčům, trenérům i divákům pod kůži," míní český expert.

Způsob využití videa přesto zástupci několika týmů na MS kritizovali, zejména kouč íránských fotbalistů Carlos Queiroz. Mluvilo se o neodpískaných penaltách v zápasech Nigérie s Argentinou, Švédska s Německem či Srbska se Švýcarskem. Podle statistik FIFA video kontrolovalo v 48 utkáních celkem 335 rozhodnutí, v 17 případech do hry zasáhlo a hlavní sudí dostal možnost svůj verdikt změnit.

"A nemáme jediný skandál," upozornil člen komise rozhodčích FIFA Massimo Busacca. "Všechny zajímá jen těch 0,7 procenta, ale nikdo neřeší, že 99,3 je správně," dodal šéf sudích FIFA Pierluigi Collina, podle něhož byla na minulém MS úspěšnost pouze 95 procent.

Podle Hrubeše diskusi vzbuzovaly především situace z "šedé zóny", jež pro někoho porušením pravidel jsou a pro jiného nikoli. "Pořád v tom hraje roli lidský faktor a největší problém projektu je nastavení šedé zóny, co už faul je a co ne. Co je zjevné pochybení rozhodčího a co ne. Proto se lidé ptají, proč za tohle je penalta a za tohle ne," řekl Hrubeš.

Video ale do zápasu vstupuje jen v případě, pokud jde o zjevné pochybení rozhodčích na hřišti. "Videoasistent by měl zasahovat minimálně, ale s maximálním efektem. Tedy napravovat jasnou chybu, řekl bych skandální. Takovou, na které by se shodli hráči obou týmů, odborníci i média," upozornil Hrubeš. "Videoasistent tam není od toho, aby hledal lepší rozhodnutí. On je pouze asistent a pomáhá jako člen týmu, aby utkání bylo zvládnuté co možná nejlépe," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment v utkání Brazílie - Kostarika: První odvolaná penalta v historii MS

Na MS už bylo zahráváno 24 penalt, což je o šest více, než byl dosavadní rekord. "Vnímám to jako výsledek zavedení videa. Ale nemám informace, jestli sudí nedostali pokyn něco posuzovat přísněji," konstatoval Hrubeš.

Všiml si ale, že rozhodčí mnohem více komunikují s hráči před standardními situacemi a nabádají je, aby se vyhnuli držení, které video odhalí. "Rozhodčí jsou více proaktivní a v rámci taktiky řízení duelu se snaží předcházet problémům. Pro žádného z nich není příjemné, když se pak na doporučení videoasistenta musí jít podívat na monitor. Fungují jako tým a toto je součást taktiky," upozornil člen české komise sudích.

Velmi dobře si podle něj vedou i rozhodčí z jiných kontinentů, což v minulosti nebývalo vždy zvykem. "Ukázalo se, že jsou vybráni ti nejlepší ze všech kontinentů a prošli důkladnou přípravou. Chyby sice jsou, ale obecně podávají sudí na šampionátu standardní a dobré výkony," ocenil Hrubeš.

Co videorozhodčím na turnaji závidí, je zázemí a technika, kterou mají k dispozici v centrále v Moskvě i na stadionu. "Ve srovnání s námi je to sci-fi, jak z Marsu. Ani nevím, jestli na tohle někdy dosáhneme, i když bychom rádi. Momentálně mají asi to nejlepší, co mohou mít. Podobně jako v Německu. Upřímně říkám, že to se mi líbí," dodal Hrubeš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články