Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sen o baráži se rozplynul za poločas, Češi prohráli v Severním Irsku 0:2

Belfast - Vítězství, nebo konec snů o účasti na světovém šampionátu 2018 v Rusku. Po porážce v Severním Irsku je realitou druhá varianta. Skórující duo Johny Evans - Chris Brunt symbolicky zamávalo české fotbalové reprezentaci na rozloučenou. Druhé místo zaručující případnou baráž o postup je totiž nedostižně vzdáleno. 

Fotbalisté Severního Irska slaví gól do sítě Tomáše Vaclíka
zdroj: PA autor: Brian Lawless

Svěřencům kouče Karla Jarolíma velela nutnost v Belfastu skórovat, přesto prakticky nevystřelili mezi tyče. Suchého pozdrav do náruče McGoverna byl pohříchu jedinou českou "šancí". Domácí naopak rozvlnili síť dvakrát a z druhé pozice ve skupině C za suverénním Německem už je nikdo nesesadí.

Skóre otevřel ve 28. minutě Johny Evans. Důrazný obránce West Bromwiche Albion využil chybného postavení Gebre Selassieho, který se ho marně snažil vystavit do ofsajdu, a také laxního vyběhnutí brankáře Vaclíka.

Strážce hostující svatyně se následně výraznou měrou podepsal i pod trefu Evansova klubového spoluhráče Chrise Brunta z 41. minuty. Severoirský záložník překonal gólmana Basileje trefou z přímého kopu, přestože míč poslal kolem zdi na jeho stranu.

Mistrovství světa proto zůstane i tentokrát Čechům zapovězeno. Naposledy se národní tým zúčastnil elitního turnaje nejlepších mužstev planety v roce 2006.

Trenér Jarolím vsadil stejně jako při pátečním utkání s obhájci trofeje z Německa na pětičlennou obranu a jedinou změnu v základní sestavě udělal v záloze, kde místo Kopice nastoupil Krejčí.

Zatímco před třemi dny předvedla reprezentace povedený výkon a mistrům světa podlehla 1:2 gólem z 88. minuty, ve Windsor Parku, kde musela k udržení nadějí na postup zvítězit, byla v ofenzivě neškodná.

Severní Irsko přenechalo Čechům od úvodu střed pole a hosté dlouhé minuty drželi otěže, nicméně k šancím to nevedlo. Naopak domácí z první možnosti udeřili. Odpovědět se vzápětí pokusil Souček, zamířil však mimo a naděje na baráž definitivně pohasla těsně před odchodem do kabin.

Národní tým sice držel míč skoro 70 procent času, ale první náznak šance měl až po hodině hry, kdy centr Hušbauera proletěl kolem Krmenčíka a gólman McGovern jej raději vyrazil na roh. Hrálo se téměř výhradně před severoirským vápnem, jenže skálopevný defenzivní blok "zeleno-bílé armády" byl nepropustný a v sedmém z osmi utkání této kvalifikace neinkasoval.

Utkání kvalifikace mistrovství světa 2018 ve fotbale v Belfastu:

Severní Irsko - ČR 2:0 (2:0)

Branky: 28. J. Evans, 41. Brunt. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.). ŽK: J. Evans - Hušbauer, Kalas. Diváci: 18.167.

Severní Irsko: McGovern - C. McLaughlin, Hughes, J. Evans, Brunt - Magennis (84. Ferguson), C. Evans, Davis, Norwood, Dallas (74. K. Lafferty) - Washington (58. Hodson). Trenér: O'Neill.

Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Suchý, Novák (66. Dočkal), Bořil - Krejčí (55. Kliment), Souček, Darida, Jankto (55. Hušbauer) - Krmenčík. Trenér: Jarolím.

Karel Jarolím (trenér ČR): "Je to smutný. Věděli jsme, že jestli Irové můžou být z něčeho nebezpeční, tak to jsou standardní situace a obě branky jsme dostali po nich. První jsme měli dohrát důsledněji. Nejdřív jsem si myslel, že to byl ofsajd, ale někdo zůstal vzadu a tam byla největší chyba. Nevím, jestli Vaclík nemohl zareagovat na vrácený balon líp. Druhý gól byl tak rozporuplný a při vší úctě k hráči, co to kopal, tak to bylo do prostoru, kde by to měl Tomáš (Vaclík) mít. Góly soupeři pomohly, kdyby to bylo 0:0, tak by zápas vypadal jinak. Hráli jsme moc do šířky, byla to taková házená. Nebyli jsme schopní tam dostat víc kolmých přihrávek, a když byla situace na centr, tak jsme to ještě podrželi a chodilo to tam pozdě."

Vladimír Darida (záložník ČR): "Těžko hodnotit, dostali jsme se do situace, co jsme nechtěli. Po standardní situaci jsme inkasovali, přestože jsme věděli, že jsou v tom dobří. Byla to voda na jejich mlýn. Pak dali na 2:0 a už to bylo o dobývání valu, který bylo těžké překonat. V první půli tam mělo chodit víc centrů a kolmých přihrávek, ale bylo to těžké, protože chyběl pohyb do volných prostorů. Irové to však dobře zhušťovali a potřebovali bychom dva Kollery, abychom to tam mohli centrovat a prosadit se."

Tomáš Vaclík (brankář ČR): "Co říct? Prohráli jsme a ztratili jsme poslední naději, kterou jsme měli. U prvního gólu zůstal na zadní tyči volný hráč, snažil jsem se tam jít, ale bohužel mě přehodil. Druhý byl ze standardky na moji stranu a tam to nesmím dostat. Bohužel jsem udělal krok za zeď a on to dal na moji stranu. My potom hráli s balonem a oni jen stáli v bloku a potvrdili, že jsou v tom silní a branky nedostávají."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články