Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bitva o naději. K udržení ruského snu musí Česko v Severním Irsku vyhrát

Belfast - Karty jsou rozdány jednoznačně. Pokud česká fotbalová reprezentace nezvítězí v osmém kvalifikačním duelu na půdě Severního Irska, definitivně ztratí šanci postoupit na mistrovství světa 2018 v Rusku. Ostrovnímu soupeři naopak stačí k jistotě druhého místa, které zaručuje případnou baráž, bodovat. Přímý přenos utkání Severní Irsko - Česko sledujte od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Česko - Severní Irsko
zdroj: DPA autor: Thomas Eisenhuth

Češi jsou po smolné prohře se suverénním Německem ve více než složité pozici. V Belfastu musí bezpodmínečně získat tři body a navíc doufat, že "zeleno-bílá armáda" nevyhraje ani jeden ze dvou říjnových střetnutí - doma s Německem a venku v Norsku. Naopak svěřenci kouče Karla Jarolíma by museli uspět jak v Ázerbájdžánu, tak doma se San Marinem.

Pouze za těchto okolností lze z českého pohledu uvažovat nad eventuální účastí v baráži o postup na světový šampionát, kde reprezentace startovala naposledy v roce 2006. Nicméně ani souhra všech zmíněných proměnných nakonec stačit nemusí. Do baráže totiž projde jen nejlepších 8 z 9 celků na druhých místech a národní tým by mohl reálně být tím nejhorším.

Trenér Jarolím si nelehkou situaci uvědomuje, ale v postup věřit nepřestává. "Kdybychom získali bod s Německem, určitě by naše pozice byla lepší. Teď nezbývá nic jiného než vyhrát všechna tři utkání a doufat, že Irové někde ztratí," uvedl jednašedesátiletý stratég. "Je to zkrátka zápas o šest bodů. Už není jiné cesty. Musíme ho zvládnout," dodal.

Mužstvo pod jeho vedením podalo v pátečním klání s Německem statečný výkon. Obhájce světového titulu přestřílelo poměrem 16:11, vypracovalo si několik velmi zajímavých šancí, ale v koncovce kromě životního gólu Vladimíra Daridy pokaždé selhalo.    

Ve Windsor Parku jej ovšem čeká naprosto odlišný soupeř. I proto je otázkou, zdali Češi zůstanou u systému s pěti obránci, jenž proti západním sousedům solidně fungoval, nebo se vrátí k tradičnímu rozestavení se čtyřmi zadáky. V takovém případě by mohli naskočit do sestavy záložníci Bořek Dočkal s Ladislavem Krejčím.

"Severní Irové budou hrát fyzický fotbal. Musíme se jim vyrovnat v agresivitě a zejména v osobních soubojích. Věřím, že když k tomu přidáme kvalitu, kterou máme na balonu, můžeme vyhrát," řekl obránce Filip Novák.

Zatímco Češi jsou postaveni před nutnost vyhrát, domácím stačí k definitivě druhého místa remíza. V pátek se na půdě San Marina dlouho trápili, ale po třech gólech během posledních 20 minut bezpečně zvítězili 3:0. "Stačí jim bod, takže s tím do toho možná půjdou. My ovšem budeme chtít utkání vést a dát co nejdříve gól," prohlásil záložník Tomáš Souček.

"Hrajeme pokaždé tak, abychom uspěli. Proto s tlakem umíme pracovat a svázané nohy bychom mít neměli. Musíme tam nechat vše. Minimálně se soupeři vyrovnat v tvrdosti a nejít pro ránu daleko," doplnil útočník Michael Krmenčík.

Český celek nicméně čeká těžký úkol, protože Severní Irsko vyhrálo poslední čtyři zápasy bez inkasované branky. Doma navíc nenašlo přemožitele v osmi soutěžních duelech za sebou a spoléhat může také na hlasitou podporu fanoušků ve Windsor Parku. "Na atmosféru se těšíme, to se moc nezažívá," zakončil Novák.

Předpokládané sestavy:

Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, Hughes, Evans, Brunt - Magennis, Norwood, Davis, Dallas - Washington, Lafferty.

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Kalas, Bořil - Darida, Souček - Krejčí, Dočkal, Jankto - Krmenčík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články