Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nevím, co s námi bylo, ale končíme zaslouženě, přiznal Němec Löw, jenž zváží rezignaci

Před čtyřmi roky v Brazílii byl hrdinou, jelikož dovedl Němce k titulu mistrů světa. Z šampionátu v Rusku však trenér Joachim Löw odjede bez fanfár. Jeho svěřenci po prohře 0:2 s Jižní Koreou skončili senzačně už v základní skupině. Osmapadesátiletý kouč přiznal, že vypadnutí bylo zasloužené a bude rozmýšlet, zda u celku pokračovat.

Zklamaný kouč Německa Joachim Löw
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Při zápase gestikuluje, křičí na hráče, ukazuje, jak mají hrát, žene je do útoku. Závěrečný hvizd. Německo prohrává s Jižní Koreou poslední utkání v základní skupině F mistrovství světa v Rusku 0:2 a končí v tabulce poslední. Jako obhájce titulu z Brazílie 2014 poprvé v historii německého fotbalu nepostupuje do play-off.

Pod oběma protipóly je podepsaný jeden muž. Trenér Joachim Löw. Ihned po závěrečném hvizdu jde poblahopřát jihokorejskému trenéru Tajeongovi. Zachovává dekorum, nerozčiluje se ani nebrečí. Patnáct minut po utkání sedí v kazaňském studiu německé veřejnoprávní televize ZDF a vysvětluje příčiny porážky i vyřazení. Zcela v klidu, bez emocí, tichým, ale soustředěným hlasem.

Jak to vypadalo v kabině, mluvil jste s hráči?

V kabině bylo mrtvolné ticho, všichni jsou velmi zklamaní. Nikdo nemluví, všichni se uzavřeli do sebe. Přes toto obrovské zklamání musíme vyřazení ze šampionátu přijmout. Gratuluji jak Korejcům, kteří nás porazili, tak i Švédům a Mexičanům, že ze skupiny postoupili. Vysvětlit, co se stalo, je nyní tak krátce po zápase těžké. Ale nezasloužili jsme si postoupit ze skupiny. A to přestože proti bojovnosti hráčů nemohu říct vůbec nic. Ale nedali jsme gól, nedokázali se dostat do vedení. To se s námi táhlo celý turnaj.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Jižní Korea - Německo

Hra nefungovala, hráči byli nejistí. Proč?

Těžko říct. V přípravě jsme udělali vše, udržovali hráče v koncentraci. Ale viděli jsme, že mužstvo ztratilo svou lehkost, ale i celkovou herní kvalitu, na kterou jsme sázeli. Ani jedno jsme bohužel na turnaji neviděli, hráči byli nejistí. Nezbývá než přiznat, že jsme po právu z této skupiny nepostoupili.

Bylo vidět, že přístup hráčů k tomuto mistrovství světa byl zcela jiný než před čtyřmi roky v Brazílii. Jaký byl plán pro šampionát v Rusku?

Nezvládli jsme to na hřišti. První poločas proti Mexiku, skoro celé utkání proti Švédsku jsme hráli v křeči. Nevím proč, ale chyběla nám dynamika, snaha, abychom soupeře donutili k chybám. Na konec musím říct, že jak proti Švédsku, tak nyní proti Jižní Koreji nás dostala vlastní nemohoucnost, že jsme neproměnili tolik gólových šancí. Plán jsme měli, ale neuměli jsme ho splnit.

Německo není prvním vyřazeným mistrem světa v základní skupině. Minule se to stalo Španělsku, předtím Itálii. Je to něco jako prokletí?

Poznali jsme jako naši předchůdci, jak obtížné je přijet obhajovat titul. V čem to vězí, teď skutečně neumím říct. Ale něco jsem cítil už před prvním utkáním proti Mexiku, možná až přílišné sebeuspokojení. Možná jsme při tom zápase měli zmáčknout tlačítko alarmu a začít hned něco měnit. Ale příprava nám vyšla, hráči táhli za jeden provaz. Ale pak v zápasech nebyli dobří. Přiznám se, že jim nyní nechci a nemohu nic vyčítat. V obou utkáních, jak proti Švédsku, tak i proti Jižní Koreji makali, snažili se. Po Švédsku jsme o všem do hloubky mluvili. Hráči byli poslední dva dny zcela koncentrovaní na zápas s Koreou. Ale na výkonu se to bohužel neprojevilo.

Neprojevily se na té nejistotě ta rychlá střídaní?

Ne, to si nemyslím. Museli jsme reagovat na výsledek zápasu Švédsko-Mexiko. Věděli jsme, že Švédové vedou a pak svůj náskok zvyšují. Proto jsme museli všechno riskovat, abych vstřelili aspoň jeden gól, který by nás zachránil a poslal nás do osmifinále. Na hřiště šel Thomas Müller, který může hrát i zcela na hrotu útoku. Měli jsme to v plánu a byli jsme tak dohodnutí. Totéž platilo o Julianu Brandtovi, který rozpohyboval závěr utkání proti Mexiku. Opakuji, museli jsme riskovat. Nešlo patnáct minut před koncem říct, ještě deset minut a pak se vrhneme do útoku. Ne, to by nic nepřineslo. Proto jsme vsadili vše na útok. Ale nebylo to takové, jaké bych si přál. Ta síla tam prostě nebyla.

Během turnaje jste v poli nasadil dvacet hráčů. Nebylo to na tři zápasy až moc?

Ano, bylo to hodně. Ale částečně to bylo vynucené zraněními nebo kartami. Boateng nemohl hrát kvůli vyloučení v minulém zápase, Rudy kvůli zranění. Tak to prostě bylo, museli jsme se s tím vyrovnat, přestože by oba, kdyby mohli, nastoupili proti Koreji v základní sestavě. Dopadlo to špatně a já za to nesu odpovědnost.

Německo poprvé v historii vypadlo na mistrovství světa v základní skupině. Prohrál jste vy osobně proti Koreji něco víc než jen samotný fotbalový zápas?

Celý německý fotbal, všichni společně jsme prohráli. Mužstvo prohrálo, ne jen jeden zápas, ale dost z toho, co jsme poslední roky budovali. Od roku 2006 jsme byli na všech velkých turnajích minimálně v semifinále, častěji ve finále. Letos jsme neměli takové štěstí. Nezbývá než se omluvit.

Je něco, co si sám budete vyčítat?

Jsem první, který se sám nyní musí zeptat, proč to šlo tak špatně, v čem to bylo. To je moje zodpovědnost. Jen mi, prosím, dejte trochu času. Tak krátce po zápase jsem i já frustrovaný, zklamaný. Opakuji, je to všechno moje odpovědnost.

Ta otázka prostě musí padnout a vy ji musíte očekávat. Co bude dál? Přestože máte smlouvu s Německým fotbalovým svazem do roku 2022…

Pro mě je to předčasná otázka. Teď na ni neumím odpovědět a na její hledání budu potřebovat několik hodin. Přiznám, že to zklamání je hluboko ve mně. Nedovedl jsem si představit, že prohrajeme s Jižní Koreou. Byl jsem optimistický a věřil jsem. Ale stalo se… Takže nyní potřebujeme čas, promluvíme si a budeme řešit, co dál.

Zdroj
ZDF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články