Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Německo senzačně na šampionátu končí. Po prohře s Koreou jedou úřadující mistři domů

Obrovská senzace je na světě. Fotbalisté Německa končí už v základní skupině. Úřadující světoví šampioni nezvládli duel s Jižní Koreou a po prohře 0:2 jedou domů. O triumfu asijský outsider rozhodl v nastaveném čase, kdy se trefili Kim Jong-kwon a Son Hung-min. Ani Korejci se však kvůli výsledku duelu mezi Mexikem a Švédskem postupu nedočkali. 

Zklamaný Němec Thomas Müller
zdroj: ČTK/ABACA/AA/

V Jižní Africe se to stalo Italům, v Brazílii Španělům a prokletí úřadujících šampionů v základních skupinách pokračuje také na šampionátu v Rusku. Fotbalisté Německa nečekaně končí hned na startu turnaje.

Úřadující mistři měli namále už v předchozím zápase se Švédskem, v němž černý scénář ještě dokázali odvrátit a vše měli ve svých rukou. Ruské trápení ovšem potvrdili i proti Jižní Koreji a asijský celek je už dokázal poslat předčasně domů.

"Naše zklamání je obrovské. Nezasloužili jsme si znovu vyhrát mistrovství světa ani postoupit do osmifinále. Týmu chyběla obvyklá lehkost, bezstarostnost i dynamika. Kvůli tomu jsme si nevytvářeli gólové šance, takže jsme si vyřazení zasloužili," zhodnotil zklamaný kouč Německa Joachim Löw.

O všem se rozhodlo v nastaveném čase. Němci se v té době marně snažili vstřelit branku, kterou potřebovali kvůli vedení Švédska v zároveň hraném střetnutí s Mexikem. Korejci však v 92. minutě dostali výhodu rohového kopu, po kterém míč Toni Kroos nešťastnou tečí poslal na zadní tyč k stoperovi Kim Jong-kwonovi a ten tutovku využil. Sudí sice signalizoval ofsajd, ale video nakonec ukázalo, že trefa byla regulérní.

Druhá rána do vazů favorita pak přišla o chvíli později, kdy se brankář Manuel Neuer pustil už do útočení. Korejci ale právě německého gólmana obrali o míč, dlouhým nákopem vyzvali Son Hung-mina ke sprintu a hvězda týmu do prázdné branky dokonala největší senzaci šampionátu. Němci ve skupině F obsadili poslední místo. Do vyřazovací fáze postoupilo Švédsko a Mexiko.

"Je to velmi hořký večer pro nás i všechny německé fanoušky. Těžko se mi hledají slova. Do této situace jsme se dostali po prohře s Mexikem. Poslední zápas, v němž jsme podali dobrý výkon, jsme odehráli loni na podzim," popsal Mats Hummels.

Šin Te-jong,trenér Koreje, byl po střetnutí na své svěřence pyšný, i když vypadnutí mu radost kalilo. "Cítím se skvěle, ale současně si připadám trochu prázdný. Němci si pravděpodobně mysleli, že nás porazí, což si myslel skoro každý. Mě napadlo, že použijeme opačnou strategii, a skutečně jsme uhodili hřebíček na hlavičku," hlásil.

Němci před zápasem měli každopádně vše ve svých rukou. Karty byly rozdány tak, že pokud vyhrají, nemusí se ohlížet na výsledky druhého střetnutí.

I Korejci ale nebyli bez šance. Potřebovali vyhrát a zároveň museli věřit, že Mexiko zdolá Švédsko. A byl to právě asijský celek, kdo se prezentoval mnohem běhavějším, aktivnějším a agresivnějším výkonem.

V 19. minutě díky tomu nebyla Korea daleko od vedoucí branky. Čong U-jung se opřel do standardní situace, která Neuerovi vypadla z náruče, a německý brankář musel hasit situaci hbitým vyražením míče na roh před dobíhajícími soupeři.

Další závar před německou brankou přišel v 25. minutě poté, co se odražený míč dostal ve vápně k Son Hung-minovi, jemuž ovšem střela při zakončení sjela. Hvězda Korejců se tak mohla pouze smutně koukat do ochozů, kam balon doputoval.

Němci působili laxně a jejich pomalé kombinace korejský obranný blok bez větších potíží zachytával. Jejich první šance přišla až chvíli před poločasem, kdy se Mats Hummels po skrumáži protlačil na malém vápně k zakončení, jenže mu chyběla větší razance a brankář Čche Hjon-u dobře zasáhl.

První skutečná tutovka pro favorita přišla až po změně stran, kdy Němci začali na chvíli hrát mnohem aktivněji. Po centru zůstal na malém vápně úplně osamocený Leon Goretzka, jemuž zbývalo jen vymyslet, kam hlavičku nasměruje. Naneštěstí pro Němce nezakončil úplně dokonale a tygřím skokem zasáhl výborně chytající Čche Hjon-u.

"Tak perfektní zápas jsem za celou kariéru neodchytal. Ale všechny střely jsem nezastavil sám, pomohli mi spoluhráči. Všichni jsme hráli za lidi v Koreji a táhli za jeden provaz," popisoval po utkání gólman. 

Když se pak po pěkné kombinaci neujal ani volej Timo Wernera, dostali se Němci do velkých potíží. V druhém duelu se totiž Švédi dostali do vedení, což znamenalo, že obhájci titulu potřebují vyhrát.

Dalším výrazným problémem byla nadále hra Němců. Pomalá kombinace bez nápadu velké příležitosti nepřinášela. Naopak Korejci neustále hrozili z rychlých protiútoků do otevřené defenzivy. Po jednom takovém se už už do vyložené šance dostával Mu Son-min, jenže se ukličkoval. V 78. minutě zase rána Song Hung-mina skončila těsně vedle.

Spásu německému trápení mohl přinést v 87. minutě Hummels, který se objevil v útoku a obránci Koreje na něj při centru úplně zapomněli. Zkušený stoper však míč místo hlavou trefil ramenem a ten skončil mimo. "Nedokázali jsme dostat míč do sítě, přestože jsme měli hodně šancí, i já. Tohle jsem měl proměnit," smutnil obránce.

Zkáza Německa pak přišla v nastavení. Po rohu favorit zapomněl na Kim Jong-kwona a poslední tečku senzaci dal do prázdné Song Hung-min. Němci tak po závěrečném hvizdu mohli jen nevěřícně koukat, co se právě stalo. Na šampionátu totiž senzačně skončili mnohem dřív, než se čekalo.

Zklamání ale panovalo také mezi Korejci, kterým výhra k postupu nestačila. "Chvíli po zápase jsme se dozvěděli výsledek druhého duelu skupiny (Mexiko - Švédsko 0:3) a byli jsme hrozně zklamaní, že jsme vypadli. Hodně nás plakalo," dodal brankář Čche Hjon-u.

Jižní Korea - Německo 2:0 (0:0)

Branky: 90.+3 Kim Jong-kwon, 90.+6 Son Hung-min. Rozhodčí: Geiger (USA) - Fletcher (Kan.), Anderson (USA) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Čong U-jong, I Če-song, Mun Son-min, Son Hung-min (všichni Korea). Diváci: 41 835

Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Jun Jong-sun, Kim Jong-kwon, Hong-čchol - I Če-song, Čong U-jong, Čang Hjon-su, Mun Son-min (69. Ču Se-čong) - Ku Ča-čchol (56. Hwang Hi-čchan, 79. Ko Jo-han), Son Hung-min. Trenér: Šin Te-jong.

Německo: Neuer - Kimmich, Hummels, Süle, Hector (78. Brandt) - Khedira (58. Gómez), Kroos - Goretzka (63. Müller), Özil, Reus - Werner. Trenér: Löw.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články