Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nebýt fotbalu, jsem v gangu a možná už mrtvý, přiznal Tejada z Panamy

Velká premiéra čeká na mistrovství světa na hráče Panamy a nebude u toho chybět ani Luis Tejada. Nescházelo ale mnoho a šestatřicetiletý útočník mohl skončit na výrazně odlišné profesní dráze než té fotbalové. Sám přiznal, že pokud by se nevrhl na sport, pravděpodobně by se stal členem gangu na předměstí metropole Panamá, kde vyrůstal, a možná by nyní byl už po smrti.

Luis Tejada
zdroj: ČTK/AP/ autor: Arnulfo Franco

"Občas přemýšlím, co by se mnou bylo, kdyby nebylo fotbalu. Nevím, jestli bych byl teď mrtvý, kdybych skončil v gangu. Jen děkuji Bohu, že mě včas nasměroval touto cestou a já převzal kontrolu nad svým životem," prohlásil Tejada.

Šestatřicetiletý útočník hrající za peruánský klub Sport Boys, vyrůstal na předměstí hlavního města Panamy, kde je s kriminalitou velký problém. Postupně ale objevil lásku k fotbalu a rychle se mu začalo dařit. Brzy získal angažmá v Kolumbii, dále ve Spojených arabských emirátech, v americké MLS, Mexiku a Peru. Kompletně se mu tak změnil život.

A teď se mu plní další velký sen, protože s reprezentací postoupil na mistrovství světa do Ruska. "Když nás (v roce 2013) porazily Spojené státy a my nepostoupili na šampionát, tak jsem matce řekl, že bych vyměnil všechny své úspěchy za to, aby mi Bůh dal další šanci postoupit. A on mi ji dal. Pro mě je to největší úspěch kariéry," prohlásil Tejada.

Stále však má před sebou motivaci, protože se nechce turnaje jen zúčastnit, ale rád by se zapsal i mezi střelce a rozšířil sbírku 43 branek, které dal v dosavadních 104 mezistátních zápasech, než po turnaji ukončí reprezentační kariéru. "Všechny góly pro mě budou zapomenuty, pokud alespoň jednou v Rusku skóruji," řekl.

A gól by to nemusel být jen tak ledajaký. "Moje teta měla vizi, že dám gól nůžkami," usmíval se Tejada.

První pokus na to bude mít 18. června proti Belgii. Panamu ve skupině G čekají ještě Tunisko a Anglie.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články