Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Panama senzačně postoupila na MS a slaví státní svátek, Američané nejsou ani v baráži

O zápis do národních dějin se postarali fotbalisté Panamy. Poprvé v historii totiž budou účastníky mistrovství světa. Na šampionát do Ruska se podívají zásluhou vítězství 2:1 v závěrečném utkání kvalifikace Severní a Střední Ameriky nad Kostarikou, která už měla spolu s Mexikem postup jistý. Po nečekané porážce na půdě Trinidadu a Tobaga naopak smutní Američané. Čtvrté místo obsadil po výhře 3:2 nad Mexikem Honduras, jenž bude bojovat o účast na MS v interkontinentálním play-off proti Austrálii.

Fotbalisté Panamy se radují z historického postupu na MS
zdroj: AP autor: Arnulfo Franco

Pro Panamu jde o obrovský úspěch, o čemž svědčí i skutečnost, že prezident Rommel Fernández vyhlásil na oslavu postupu státní svátek. Dosud největším úspěchem byl triumf na středoamerickém šampionátu v roce 2009 a dvě druhá místa na Zlatém poháru, mistrovství Severní a Střední Ameriky.

Přitom po sobotní prohře 0:4 s USA se zdálo, že Panama na postup nedosáhne, ale v závěrečném kole dokázala zaváhání Američanů využít. O vítězný gól proti Kostarice se dvě minuty před koncem postaral obránce Román Torres po chybě soupeře v rozehrávce.

Předtím však guatemalský sudí Lopéz chybně uznal Panamě vyrovnávací gól, přestože podle opakovaných záběrů nepřešel míč celým objemem brankovou čáru. Sudí posoudil nepřehlednou situaci jako gólovou a trefu připsal Gabrielu Torresovi.

Finálový turnaj v Rusku se i proto nebude týkat výběru USA, který na MS startoval pokaždé od roku 1990. Američané v závěrečném duelu kvalifikace prohráli na půdě posledního Trinidadu a Tobaga 1:2, k postupu jim přitom stačila remíza.

Favorizovanému celku se na Trinidadu rozpadl postupový plán už v úvodu, když si dal v 17. minutě vlastní gól Omar Gonzalez. "Byl to jeden z nejnešťastnějších okamžiků mého života a bude mě to navždy strašit," prohlásil Gonzalez.

Je nám líto, video expirovalo.
Panama slaví historický postup, portugalský kouč přeje postup Švýcarům

Domácí následně ještě zvýšili skóre po trefě Alvina Jonese a hosté už stihli pouze snížit brankou Christiana Pulisice. V posledních 20 minutách měl dvě velké šance veterán Clint Dempsey, ale USA na šampionát nedostal stejně jako Benny Feilhaber, který trefil tyč.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - severoamerická zóna CONCACAF:

Panama - Kostarika 2:1 (54. G. Torres, 88. R. Torres - 36. Venegas).
Honduras - Mexiko 3:2 (34. Elis, 54. vlastní Ochoa, 61. Quioto - 17. Peralta, 39. Vela).
Trinidad a Tobago - USA 2:1 (17. vlastní Gonzalez, 37. Jones - 47. Pulisic).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články