Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Akrobatický rokenrol 2024

Brazilci a Belgičané cílí na "bezpečný" postup. Dojde v Rusku k dalšímu překvapení?

Po úspěchu Francie, Uruguaye, Ruska a Chorvatska vstoupí do vyřazovací fáze mistrovství světa favorité z Brazílie a Belgie. "Kanárkům" se v osmifinále postaví Mexiko, mužstvo kolem hvězdného kapitána Edena Hazarda nastoupí proti Japonsku. Přímé přenosy utkání sledujte od 15:35, respektive od 19:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.   

Brazilec Coutinho (vpravo) slaví vstřelenou branku do sítě Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Brazílie - Mexiko

Po senzačním vítězství v úvodním zápase nad Německem se Mexičané pokusí zaskočit i dalšího medailového aspiranta z Brazílie. "Kanárci" však mají se soupeřem výbornou bilanci a neprohráli v posledních 15 soutěžních duelech.

Středoamerický tým zdolal po Německu i Jižní Koreu (2:1, pozn. autora) a skupinu zakončil porážkou 0:3 se Švédskem. Brazilci se sice rozjížděli pomaleji, ale po remíze 1:1 se Švýcarskem porazili Kostariku i Srbsko shodně 2:0. "Je to silný tým, který vyhrál nad Německem i Koreou a kvalifikoval se na úkor úřadujících mistrů světa," řekl Cléber Xavier, asistent trenéra Titeho. "Ve fotbale můžete prohrát, ale garantuji vám, že i když se to stane, odehrajeme své nejlepší utkání. Jsme na Mexiko připravení," doplnil záložník Casemiro.

Na MS se zmínění rivalové utkali dosud čtyřikrát. Brazílie třikrát zvítězila a jednou remizovala při celkovém skóre 11:0. "Neznám lepší motivaci než psát historii a v zápase našich životů čelit pětinásobným světovým šampionům," prohlásil mexický záložník Andrés Guardado.

Kouč Juan Carlos Osorio nepovažuje za klíčového fotbalistu soupeře hvězdného útočníka Neymara, ale záložníka Philippeho Coutinha, který doposud na ruském turnaji vstřelil dva góly a přidal asistenci. "Nikdo nepochybuje o jejich talentech v útoku. Ať jsou to Willian, Douglas Costa nebo Neymar. Ale myslím si, že Coutinho je jejich rozdílovým hráčem. I proto, že může hrát kdekoliv. Jak v záloze, tak i v útoku," upozornil Osorio.

Brazílii bude chybět zraněný záložník Douglas Costa a nejistý je i start levého obránce Marcela. Středoamerický tým zase kvůli karetnímu trestu nebude moct nasadit stopera Héctora Morena.

"Kanárci" mohou postoupit do čtvrtfinále MS posedmé za sebou, naopak Mexiko na posledních šesti šampionátech vždy skončilo v osmifinále. Mezi nejlepší osmičkou nebylo od domácího turnaje v roce 1986.

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís - Casemiro, Paulinho - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus.

Mexiko: Ochoa - Layún, Ayala, Salcedo, Gallardo - Herrera, J. Dos Santos, Guardado - Vela, Hernández, Lozano.

Belgie - Japonsko

Japonsko vyrovnalo postupem do osmifinále mistrovství světa vlastní maximum z let 2002 a 2010. Pokud chce přepsat národní dějiny, musí vyřadit jednoho z favoritů Belgii, která zatím v Rusku zvítězila ve všech duelech a s devíti vstřelenými góly je nejlepším celkem.

"Rode duivels" jsou považovaní za možná nejtalentovanější tým v Evropě, jenže na posledních dvou turnajích se jim to nepodařilo potvrdit: z MS 2014 i ME 2016 vypadli ve čtvrtfinále. Tentokrát ovšem mají i dostatek zkušeností a chtějí zaútočit na nejvyšší příčky. "Máme sebevědomí a víru ve vlastní schopnosti, nicméně pokud nás porazí lepší celek, tak to budeme muset přijmout," řekl brankář Thibaut Courtois. 

Jejich první překážkou ve vyřazovacích bojích bude Japonsko. To sice zatím tolik neoslňuje, ale disciplinovaným výkonem došlo ke šťastnému postupu na úkor Senegalu. Při shodném skóre rozhodl menší počet žlutých karet. 

"V posledním zápase jsme se rozhodli pro taktiku, která fanoušky pravděpodobně nepotěšila," připomněl kouč Akira Nišino, že v duelu s Polskem udržoval jeho tým prohru 0:1, což mu zaručilo postup. "Teď jim to chceme splatit a potěšit je," dodal.

Proti soupeři, jenž neprohrál 22 utkání v řadě, budou Japonci jasným outsiderem. "Belgie hraje na tři stopery a dva defenzivní záložníky, takže střed hřiště bude hodně zahuštěný, ale mají ofenzivní kraje, kde by měl být prostor k tomu je potrestat," mínil záložník Takaši Inui.

Belgičané si uvědomují, že nesmí spoléhat na roli favorita. "Všichni si pamatujeme na čtvrtfinále posledního mistrovství Evropy, kdy také všichni čekali, že postoupíme přes Wales, ale ono se to nepovedlo," upozornil útočník Dries Mertens.

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco - Mertens, Lukaku, E. Hazard.

Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Šodži, Nagatomo - Hasebe, Šibasaki - Haraguči, Kagawa, Inui - Osako.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články