Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Fotbalový svátek roku v podání ČT: Všechny zápasy živě, do studia přijde i Rosický

223 hodin. Tak velký balík premiérového vysílání nabídne Česká televize z právě startujícího mistrovství světa ve fotbale. ČT sport a ČT2 odvysílá živě celkem šedesát zápasů, další čtyři půjdou exkluzivně na webových stránkách ctsport.cz a v aplikaci pro HbbTV, kde poběží v přímých přenosech všechny další zápasy. K tomu nebudou chybět ani doprovodná studia s mnohdy až exkluzivními hosty. Jedním z nich by měl být třeba Tomáš Rosický, který nedávno ukončil kariéru. Sledujte celý měsíc MS ve fotbale na České televizi a webu ctsport.cz.

Slavící Neymar
zdroj: Reuters autor: Andrew Yates

"Máme připravené některé novinky, které jsme v rámci vysílání nikdy neměli. Bude to překvapení," začíná tajemně jeden z průvodců fotbalových studií Pavel Čapek. "ČT nabídne všech čtyřiašedesát soubojů v přímých přenosech. Kromě samotných utkání přineseme vždy i předzápasová a pozápasová studia," upřesňuje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Hlavní program bude vždy směřován k večernímu utkání. "Před ním vždy odvysíláme třicet minut úvodního studia a po něm hodinový závěrečný komentář," dodává Ponikelský. Doprovodný program zakončí každý večer pětačtyřicetiminutový sumář ze všech utkání dne.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Čapek: Česká televize odvysílá všech 64 utkání mistrovství světa

Doprovodnými studii budou vedle Čapka provázet také Petr Kubásek a David Kozohorský. Navštíví je i řada hostů jako třeba Tomáš Rosický, Petr Čech, Karel Poborský a další legendy českého fotbalu.

Fotbalový šampionát, na kterém už potřetí za sebou chybí česká reprezentace, se odehraje v jedenácti ruských městech, celkem na dvanácti místech. Zápasy základní části provede diváky přímo z ruských stadionů dvojice Jaromír Bosák a Luděk Zelenka.

Česká, potažmo Československá televize vysílá světové fotbalové šampionáty v přímých přenosech nepřetržitě od roku 1966, mistrovství v Rusku je tedy čtrnácté v pořadí. Česká televize má zakoupená vysílací práva i na mistrovství světa 2022, které se uskuteční v Kataru.

Další utkání budou komentována Vlastimilem Vláškem, Jiřím Štěpánem, Davidem Kalousem a Ondřejem Prokopem, které v rolích spolukomentátorů doprovodí třeba Martin Hyský, Pavel Karoch, Josef Němec, Erich Brabec, Luboš Kalouda a Tomáš Pešír. Na místě bude mít Česká televize i své reportéry.

"Logistiku jsme plánovali tak, abychom toho stihli co nejvíce. Vzdálenosti v Rusku jsou obrovské. Základnu máme v Moskvě, odkud budeme vyrážet ke všem zápasům," říká Vlášek. "Budeme se pohybovat v Moskvě, Petrohradě i Nižnim Novgorodu," doplňuje Kozohorský.

Krestovsky stadion v Petrohradu
zdroj: ČTK/AP

"Začínám v Soči. Budeme na utkání Španělsko-Portugalsko. Pak v Moskvě zápas Německo-Mexiko. Nejdelší část našeho pobytu se budeme věnovat třem utkáním v Petrohradu. Budeme dělat různé netradiční fejetony a měli bych být přitomni i na předzápasových trénincích a dělat informační servis," popisuje Kubásek.

Vzhledem k tomu, že na mistrovství světa startují i některé exotičtější týmy, dbají redaktoři i na zvýšenou přípravu podkladů pro komentování. "Některé hráče člověk uvidí třeba i vůbec poprvé. Musí to být preciznější příprava. Je to vrchol sezony i pro nás komentátory, hodně se těším," přidává Vlášek.

Speciální sekce k MS ve fotbale na webu ctsport.cz
zdroj: Česká televize

Informační servis bude vedle televizního vysílání dostupný i na webových stránkách ctsport.cz ve speciální sekci k MS. Na jejich výrobě se podílí nejméně deset redaktorů, kteří vedle zpravodajských textů zpracovávají i publicistiku a veškerý internetový video obsah.

Na webu najdete také program šampionátu, přehled přímých přenosů i s jejich komentátory a podrobné statistiky. Stránky navíc přinesou i exkluzivní obsah v podobě pravidelného FOTBAL FOKUS podcastu věnovaného čistě MS a také blogy reportérů z dějiště turnaje.

"Příprava sekce trvala něco málo přes dva týdny Bylo potřeba nakreslit grafiku podle oficiálních podkladů, které budou použity i na obrazovce. Dále jsme integrovali widget na zobrazení výsledků, statistik a přehledů všech zápasů," popisuje projektový manažer Nových médií ČT Lukáš Šeliga.

HbbTV aplikace k MS ve fotbale 2018
zdroj: Česká televize

Obsahovou nabídku pak dotváří také inovovaná aplikace pro HbbTV. "Přes ni budou dostupné všechny zápasy v přímém přenosu. Podobně jako v květnové aplikaci k MS v hokeji klademe důraz na video obsah. Takže hned na úvodní obrazovce aplikace budou dostupná nejnovější videa z nabídky portálu ctsport.cz," vysvětluje vedoucí Teletextu ČT Jan Zeman.

Vysílání ČT sport i obsah ctsport.cz bude během mistrovství světa akcentovat samozřejmě i další sportovní zpravodajství. Už v červenci totiž např. startuje slavná cyklistická Tour de France. Chybět však nebudou ani přenosy z populárních závodů Red Bull Air Race či Světový pohár ve vodním slalomu.

Ze souběžně hraných zápasů pak nebude chybět textový on-line přenos v podobě zpravodajské lišty. "Na výhradně internetové přenosy upozorníme modrým tlačítkem ve vysílání ČT sport," dodává Zeman.

POSLECHNĚTE SI speciální FOTBAL FOKUS podcast před mistrovstvím světa:

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články