Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

El Matador poslal Portugalce domů. Cavani v souboji kanonýrů předčil Ronalda

Dvě branky útočníka Edinsona Cavaniho rozhodly o vítězství Uruguaye 2:1 v osmifinálovém utkání mistrovství světa s Portugalskem. La celeste po skalpu úřadujících mistrů Evropy postoupili po osmi letech do čtvrtfinále, kde je čeká Francie. Portugalsko prohrálo v základní hrací době teprve druhý z posledních 33 soutěžních zápasů.

Edinson Cavani se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Sergio Perez

Zatímco dosud byl na turnaji aktivnější a produktivnější Luis Suárez, duel s Portugalskem patřil Cavanimu. Ten nejprve hlavou zatloukl do branky centr svého útočného dvojčete, po změně stran pak nádherným obstřelem vrátil Uruguaycům vedení a dosáhl na 45. branku v bleděmodrém dresu.

Zápas ale Cavani nedohrál, čtvrt hodiny před koncem musel kvůli problémům s lýtkem střídat. "Jsem nadšený, co jsme dokázali. Byl to hodně emotivní zápas a těžko se mi hledají slova. Cítíme jen štěstí. Náš sen je skutečností a doufám, že můžeme dojít ještě dál," řekl Cavani.

Portugalci byli od úvodu aktivnější, ráz utkání ale udala hned první uruguayská akce. Cavani rychle přenesl hru na levé křídlo a naběhl si na zadní tyč, kde ho jeho útočný parťák Suárez vzápětí našel ideálním centrem a proti hlavičce snajpra PSG byl Patrício bezmocný.

Ačkoliv "selecao" v prvním poločase drželi více míč a měli i více střel, tak se do žádné výraznější šance nedostali. Naopak další možnosti navýšit skóre měl Suárez. Nejdříve jeho střelu z úhlu zblokovala obrana na roh a nebezpečný trestný kop ve 22. minutě skvěle zneškodnil u své levé tyče Patrício.

Utkání Uruguay - Portugalsko
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

Uruguayci se ovšem postupem času víc a víc zatahovali do obranné ulity a za pasivitu byli po změně stran zaslouženě potrestáni. Guerreiro to nejdříve zkoušel zpoza vápna sám a jen těsně přestřelil. Pak se ale převtělil v nahrávače a po jeho centru se prosadil trestuhodně nehlídaný Pepe, který hlavičkoval z penaltového puntíku úplně sám.

První inkasovaný gól na turnaji družinu Oscara Tabáreze na chvíli probudil a výsledkem byl další nádherný Cavaniho zásah. Bleskovou akci načal odkopem Muslera, Bentancur posunul do levého křídla a hrdina večera z plného běhu pravačkou obstřelil brankáře.

Blízko vyrovnání byl Bernardo Silva, ke kterému se dostal trochu nečekaně míč po nejistém zákroku Muslery, z hranice pokutového území ale prázdnou branku přestřelil. A další pokus portugalského křídelníka si málem srazil do vlastní branky Nández.

Hluboký obranný blok "la celeste" se Portugalcům už podruhé překonat nepodařilo, ačkoliv Uruguayci posledních deset minut víceméně jen odkopávali. V divokém závěru mohly ještě skórovat oba týmy, Rodríguez po přihrávce Suáreze ale netrefil v dobré pozici branku a ránu střídajícího Quaresmy vyškrábl na roh skvělý Muslera.

Uruguay - Portugalsko 2:1 (1:0)

Branky: 7. a 62. Cavani - 55. Pepe. Rozhodčí: Ramos - Torrentera, Hernández (všichni Mex.) - Geiger (video, USA). ŽK: Ronaldo (Portug.). Diváci: 44 873.

Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt - Nández (81. Sánchez), Torreira, Vecino, Bentancur (63. Rodríguez) - Suárez, Cavani (74. Stuani). Trenér: Tabárez.

Portugalsko: Patrício - Pereira, Pepe, Fonte, Guerreiro - B. Silva, Carvalho, Adrien Silva (65. Quaresma), Mário (84. Fernandes) - Guedes (74. André Silva), Ronaldo. Trenér: Santos.

Oscar Tabárez (trenér Uruguaye): "Charakteristickým znakem utkání bylo, že se hráči obětovali. Bylo to složité, protože Portugalsko více drželo míč a hodně času strávilo na naší polovině. Bylo by pro nás lepší hrát blíž k jejich brance, někdy jsme mohli lépe kontrolovat hru. V druhém poločase Portugalsko zvýšilo tlak a vyrovnalo, ale my naštěstí máme velmi silný tým, co se týče psychické odolnosti. Takticky jsme to zvládli velmi dobře a jsem velmi spokojený. Francie bude opravdu těžkým soupeřem. Má dva výjimečné útočníky Mbappého s Griezmannem, kteří jsou mimořádně rychlí. Zkusíme se na to připravit. Cavani utrpěl zranění, ucítil bolest a v tuhle chvíli není jasné, jak vážné to je. Je krátce po zápase, ještě jsem nemluvil s lékaři. Do dalšího zápasu je ale dost času na to, aby se uzdravil."

Fernando Santos (trenér Portugalsko): "Není to spravedlivý výsledek, udělali jsme dost pro to, aby byl jiný. Odehráli jsme dost dobrý zápas na to, abychom vyhráli. Víme, že lidé na náměstích po celém Portugalsku jsou teď smutní stejně jako my, ale takový je fotbal. Ve fotbale neexistují žádná morální vítězství, raději bych preferoval hrát hůř a vyhrát. Chtěl bych hráčům poděkovat za to, co předvedli. Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas, ale nestačilo to. Uruguay dala gól z první střely na naši branku. Diagonální pas z pravé strany na levou, následně pas z levé na pravou. Uruguay nikdy takový gól nedala, takže jsme se na něj nemohli připravit. Myslím, že druhý poločas byl z naší strany velmi dobrý, určitě lepší než první. Bylo tam velké zaujetí, touha jít za góly. Ale Uruguay dala ze dvou šancí dva góly a vyhrála. Ronaldo má fotbalu stále co dát, věřím, že bude dál pomáhat mladším hráčům, aby rostli a vyvíjeli se."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články