Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dánsko: Mají svou hvězdu, ambice a klid nachystat překvapení

Nemají moc co ztratit, zato mohou hodně předvést. Jak hráči, tak celý tým si mohou na světovém šampionátu v Rusku udělat jméno. Tím, že na turnaj nejedou s přehnaným očekáváním, nebudou pod tak velkým tlakem jako favorizované celky. S klidem a urputností seveřanů však se svým herním potenciálem mohou překvapit.

Christian Eriksen slaví gól do sítě Irska
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

Historie: Jména jako Michael Laudrup nebo Peter Schmeichel patří do historie světového fotbalu. Dokázali, že i v Dánsku se rodí skvělí fotbalisté. Před dvaceti lety na mistrovství světa ve Francii málem způsobili senzaci, když ve čtvtfinále hodně trápili Brazíli a nakonec s ní prohráli těsně 2:3. Vpravdě historické utkání. Byl to krásný reprezentační vrchol na MS výjimečné party mistrů Evropy z roku 1992.

Ještě v roce 2002 dokázalo Dánsko postoupit ze skupiny, ale ztroskotalo hned v osmifinále na rozjeté Anglii. Před osmi lety ve skupině porazili seveřané Kamerun, ale to bylo vše.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

DÁNSKO na mistrovství světa:

Počet účastí: 4x

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále na MS 1998

MS 2014 v Brazílii: nekvalifikovalo se

Cesta na šampionát: Dánové skončili v kvalifikační skupině druzí za Polskem a byli také jediným celkem, který Poláky ve skupině porazil (4:0). Postoupili tak do baráže, v níž vyprášili kožich Irům. Po remíze 0:0 v Kodani se jim podařil náramný kousek v Dublinu, kde Iry sestřelili 5:1 a razantně sebrali téhle zarputilé a natěšené ostrovní zemi sen o účasti na mistrovství světa.

Názor experta:

František Komňacký: "Dánové ještě ke všemu nebudou mít k dispozici zraněného Bendtnera. Je to průměrný tým, který bude mít problémy postoupit ze skupiny."

Největší hvězdy: Christian Eriksen, útočník Tottenhamu, dal Irům v baráži tři góly a celkem se v boji o šampionát ve dvanácti zápasech trefil jedenáctkrát. Lepší než šestadvacetiletý záložník byly v kvalifikaci jen takové kapacity jako Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo a Romelu Lukaku. "Každý účastník mistrovství světa má nějakou hvězdu, my máme Christiana," konstatoval kouč Age Hareide. "Patří rozhodně do desítky nejlepších hráčů světa. Na své pozici je jedním z nejlepších hráčů v Evropě," dodal.

Ale kolem hlavní hvězdy týmu nepobíhají také žádní nazdárci. Například v brance je jistota jménem Kasper Schmeichel z Leicesteru, obranu organizuje zkušený Simon Kjaer, jenž nyní hraje v Seville, a do základní sestavy Chelsea patří Andreas Christensen, v záloze tvoří hru Thomas Delaney z Brém, Pione Sisto z Celty Vigo, v útoku operují Yussuf Poulsen z Lipska, Andreas Cornelius z Bergama nebo Nicolai Jorgensen z Feyenoordu.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Dánska

Nadějný hráč: Yussuf Poulsen je ve třiadvaceti letech stále velkou nadějí dánského fotbalu, Ještě kompletně nerozvinul své ambice. Útočnk Lipska nastřílel během dvou sezon v bundeslize devět gólů, v právě uplynulém ročníku se trefil pětkrát. To není zrovna vizitka zabijáka. Právě na šampionátu by tak mohl ukázat světu, že umí víc.  

Absence: Svého nejlepšího střelce Nicklase Bendtnera musí Dánové v sestavě oželet. Třicetiletý útočník, který má v reprezentaci ze současného kádru nejvíc zásahů - jednatřicet, si poranil třísla a do začátku mistrovství není šance, aby se vyléčil. Pro dánskou ofenzivu je ztráta třicetiletého kanonýra z norského Rosenborgu Trondheim citelným oslabením.

Program Dánska v základní skupině C:

16. června: Peru - Dánsko (18:00, Saransk)

21. června: Dánsko - Austrálie (14:00, Samara)

26. června: Dánsko - Francie (16:00, Lužniki v Moskvě)

Ambice: Ve skupině C se střetnou s Francií, Austrálií a týmem Peru. To by mohlo být na postup z druhého místa. Šance na vylepšení čtvrtfinále před dvaceti lety je však spíše utopická. K tradičně dobré organizaci hry, taktické vyspělosti, bojovnosti a kvalitní fyzické přípravě by bylo třeba přidat ještě velkou porci štěstí.

Konečná nominace Dánska

Brankáři: Kasper Schmeichel (Leicester/Angl.), Jonas Lössl (Huddersfield/Angl.), Frederik Rönnow (Bröndby Kodaň).

Obránci: Andreas Christensen (Chelsea/Angl.), Simon Kjaer (FC Sevilla/Šp.), Mathias Jörgensen (Huddersfield/Angl.), Jannik Vestergaard (Mönchengladbach/Něm.), Henrik Dalsgaard (Brentford/Angl.), Jens Stryger Larsen (Udine/It.), Jonas Knudsen (Ipswich/Angl.).

Záložníci: Christian Eriksen (Tottenham/Angl.), Lasse Schöne (Ajax Amsterodam/Niz.), Lukas Lerager (Bordeaux/Fr.), Michael Krohn-Dehli (La Coruňa/Šp.), William Kvist (FC Kodaň), Thomas Delaney (Brémy/Něm.), Pione Sisto (Vigo/Šp.).

Útočníci: Andreas Cornelius (Bergamo/It.), Kasper Dolberg (Ajax Amsterodam/Niz.), Martin Braithwaite (Bordeaux/Fr.), Nicolai Jörgensen (Feyenoord Rotterdam/Niz.), Viktor Fischer (FC Kodaň), Yussuf Poulsen (Lipsko/Něm.).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články