Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Čerčesov po historickém postupu: Věřím, že je to teprve začátek

Přestože ruští fotbalisté poprvé v samostatné historii postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa, trenér Stanislav Čerčesov neprojevil ani po rozhodující penaltě prakticky žádné emoce. Zkušený stratég totiž doufá, že si podobně radostné pocity užije i v dalším průběhu domácího šampionátu. "Věřím, že je to teprve začátek, takže si schovávám emoce na později," vysvětlil.

Trenér ruské reprezentace Stanislav Čerčesov
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Naposledy hrál Sovětský svaz čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1970 v Mexiku. Tehdy podlehl 0:1 po prodloužení Uruguayi. Pokud by se Rusku podařilo postoupit i mezi nejlepší čtyři mužstva turnaje, minimálně by vyrovnalo nejlepší výsledek z MS 1966, kdy v souboji o bronz SSSR podlehl Portugalsku.

Bývalý brankář si uvědomoval přednosti španělských fotbalistů i skutečnost, že byli v osmifinále favoritem. Zvolil proto defenzivnější formaci než v zápasech v základní skupině. Defenzivní rozestavení 5-3-2 slavilo úspěch. Soupeř sice držel míč, jen stěží však prostupoval hlubokým obranným blokem a vyložených šancí si příliš nevypracoval.

"Nemáme sice tuto formaci tolik v oblibě, ale hráči naštěstí chápali, co jsem po nich chtěl. Každému jsem individuálně vysvětlil, co od něj očekávám. Španělé jsou v mnoha věcech lepší než my, takže jsme nesměli riskovat," konstatoval Čerčesov. 

K vedení Španělsku dopomohl ve 12. minutě vlastním gólem ruský veterán Sergej Ignaševič, ale těsně před přestávkou srovnal z pokutového kopu Arťom Dzjuba. Pořadatelskou zemi pak podržel gólman Igor Akinfejev při střelách Iniesty, Aspase či Rodriga a zejména v penaltovém rozstřelu, v němž zneškodnil pokusy Kokeho a Aspase.

Čtyřiapadesátiletého Čerčesova překvapilo, že z MS vypadlo už několik favoritů, například Argentina nebo Německo. "Konec Němců mě štval, protože kouč (Joachim, pozn. autora) Löw je můj velký kamarád. Hrál jsem s ním. Můj syn se navíc narodil v Německu, takže chovám k této zemi sympatie," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články