Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Souboj těžkých vah ovládli Italové. O výhře nad Anglií rozhodl Balotelli

Manaus – Sérii sedmi zápasů bez vítězství ukončili v tu nejlepší možnou chvíli. Fotbalisté Itálie v úvodním duelu na mistrovství světa zdolali Anglii 2:1 a udělali velký krok směrem k postupu do další fáze. O zisku tří bodů pro squadru azzuru rozhodl v druhé půli hvězdný Mario Balotelli. Exkluzivní postřehy k utkání připojili experti Petr Mikolanda a Josef Csaplár v podobě textového on-line přenosu.

Slavící fotbalisté Itálie v duelu s Anglií
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: (5115) Jonne Roriz / Fotoarena

Kdo čekal, že šlágr dvou adeptů na postup ze skupiny nabídne od prvních minut oku lahodící fotbal, musel být trochu zklamán. Hře chybělo tempo a oba týmy často ztrácely míč. Na hráčích bylo vidět, že se jen těžko vyrovnávají s klimatickými podmínkami. Na stadionu v Manausu, městu uprostřed deštného pralesa, totiž panují vysoké teploty a vlhkost.

Častěji na míči byli Italové. Jejich kombinace však postrádala nápad a rychlost, a tak většina jejich ataků končila u šestnáctky. To Angličané byli při svých útocích mnohem přímočařejší a také nebezpečnější, ale Sirigu musel řešit především dalekonosné pokusy. Až v čtyřiadvacáté minutě si ve vápně Welbeck šikovně obhodil Darmiana a jeho centr si málem do vlastní branky srazil Barzagli. 

Itálie na svoji první pořádnou šanci čekala až do pětatřicáté minut, jenže ta hned znamenala vedení. Pirlo po rohu šikovně pustil míč mezi nohama. Ten se dostal na hranici vápna k Marchisiovi a přesnou ranou k tyči rozvlnil síť. Albion však dokázal okamžitě odpovědět. Po další rychlé akci našel Rooney přesným centrem nohu Stturidge a anglický útočník srovnal. 

Změna skóre jako by oběma celkům vlila elán do žil a tempo hry se okamžitě zvýšilo, z čehož rezultovaly i další šance. A byli to Italové, kteří mohli před koncem poločasu vrátit vedení na svoji stranu. Balotelliho geniální lob v nastaveném čase ale z čáry vyhlavičkoval Jagielka a Candrevovu ránu zastavila tyč. 

Fanoušci squadry azzury se však vedoucí branky přece jenom dočkali. Pět minut po změně stran zacentroval Candreva na zadní tyč a Balotelli hlavou zamířil přesně. Angličané chtěli na nepříznivý stav co nejrychleji zareagovat. Nebezpečně pálil Stturidge a do velké příležitosti se v dvaašedesáté minutě dostal Rooney, jehož rána z otočky jen těsně minula tyč.

Zaplněné ochozy v druhé části sledovaly oproti většině prvního poločasu mnohem atraktivnější fotbal a čtvrt hodiny před koncem viděly i nebezpečnou střelu Bainese ze standardní situace, proti které zasáhl Sirigu.

Angličané v závěru začali pressovat a tlačili se za vyrovnáním, ale Italové v závěru ještě zahrozili. Pirlova krásná rána z přímého kopu skončil na kontě. Italy to však nemuselo mrzet a mohli slavit důležitou výhru.

Anglie - Itálie 1:2 (1:1)

Branky: 37. Sturridge - 35. Marchisio, 50. Balotelli. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Sterling (Angl.). Diváci: 39 800.

Anglie: Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Gerrard, Henderson (73. Wilshere) - Welbeck (61. Barkley), Sterling, Rooney - Sturridge (80. Lallana). Trenér: Hodgson.

Itálie: Sirigu - Darmian, Barzagli, Paletta, Chiellini - De Rossi - Candreva (79. Parolo), Verratti (57. Motta), Pirlo, Marchisio - Balotelli (73. Immobile). Trenér: Prandelli.

Roy Hodgson (trenér Anglie): "Hráči ze sebe vydali maximum, co mohli. Nemůžu jim v podstatě nic vytknout, myslím, že byli Italům minimálně vyrovnaným soupeřem. Teď musíme zvednou hlavy nahoru a připravit se na další zápas."

Cesare Prandelli (trenér Itálie): "Jsem samozřejmě velmi spokojený s vítězstvím, protože to byl velmi náročný zápas proti opravdu dobře hrajícímu anglickému týmu. Hodně jsme si v těchto těžkých podmínkách museli vytrpět, abychom vyhráli. Bylo důležité, že nám fungovala záloha. Vyhráli jsme boj o střed hřiště."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články