Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

První senzace: Kostaričané porazili Uruguay 3:1

Fortaleza - Souboj ofenzivních hvězd proti "bezejmenným" Kostaričanům. Tak by se dal pojmenovat první souboj ve skupině D. Uruguayský útok představoval velkou sílu v podání Diega Forlána a Edinsona Cavaniho. Kostaričané však překvapivě vyhráli po obratu 3:1 góly Campbella, Duarteho a Ureni. Čtvrtý tým minulého šampionátu vedl úspěšnou penaltou Cavaniho z prvního poločasu, ale soupeř po změně stran zápas otočil. Uruguay utrpěla nejhorší porážku na mistrovství světa od roku 1990 a výrazně si zkomplikovala postupové šance. Bude muset bodovat v dalších zápasech skupiny s evropskými giganty Itálií a Anglií.

Marco Ureňa dává třetí gól do sítě Uruguaye
zdroj: ČTK/ZUMA

Kostarika bodovala na světovém šampionátu po čtyřech porážkách za sebou a pěti zápasech bez vítězství. Outsider dosáhl na historickou výhru na turnaji, maximem dosud bylo vítězství 2:0 nad Čínou z roku 2002.

Kostaričané začali aktivně i agresivně. Duarte u postranní čáry tvrdě atakoval v 6. minutě Cácerese. Německý rozhodčí Brych zatím ponechal žlutou kartu v kapse. Pak vystrčil růžky talentovaný mladík z anglického Arsenalu Campbell, který dokázal obejít uruguayské stopery a rozehrát do strany na Ruíze. Toho obrana do zakončení nepustila.

Na opačné straně pak útočícího Cavaniho zastavil ofsajdový praporek. To samé se stalo Diegovi Godínovi, který po dobrém centru už zvedal ruce, ale rozhodčí byli pozorní. Cavani mohl otevřít skóre v 15. minutě. V klíčovém okamžiku mu však míč sklouzl z kopačky a nepovedenou ranou ho poslal vysoko nad branku.

Právě elitní útočník PSG se už nemýlil z penalty ve 24. minutě. Po přímém kopu z levé strany se totiž Díaz dopustil faulu na Lugana, kterého doslova objal a stáhl k zemi. Sudí přestupek viděl a nepomohly ani protesty všech Kostaričanů.

Campbell vzápětí vyslal z dálky utaženou střelu, která jen o kousek minula Muslerovu branku. Za pět minut poté i další kostarický centr prolétl kolem ní. Uvnitř vápna se ale odehrál souboj, který se klidně dal ohodnotit jako penaltový - držení bylo podobné jako u zákroku na Lugana. Penalta se tentokrát nepískala.

Kostarika se snažila, ale jen těžko se propracovávala před Musleru. Uruguayský gólman jim málem pomohl sám, zcela minul ojedinělý centr a měl veliké štěstí, že nejprve Borges a po něm i González minuli míč a nedostali jej tak do odkryté branky. I jeho protějšek Navas se činil. Na rozdíl od svého soupeře ale předvedl výborný zákrok po sraženém lobu Forlána.

Žlutou kartu na začátku druhého poločasu uviděl kapitán Lugano za faul na Campbella. Z následného volného kopu měl stoprocentní příležitost Duarte po skvěle zakrouceném pasu Bolaňose. Hlavou ani napodruhé z dorážky nedokázal z blízkosti Musleru překonat.

Srovnáno bylo v 54. minutě. Kostarika předvedla rychlou akci po pravé straně, po centru od brankové čáry se míč dostal k volnému Joelu Campbellovi a ten se s ničím nepáral. Prudkou ranou překonal zkoprnělého Musleru.

Šok v podobě vedoucí branky Kostaričanů přišel za tři minuty. Jako přes kopírák zahráli standardní situaci po faulu blíže k vápnu soupeře. Duarte znovu na zadní tyči přetlačil Stuaniho a hlavičkou poslal míč z ostrého přesně k tyči - 1:2.

Uruguayci si vynutili do konce utkání mírný tlak, ale vyrovnat už nedokázali. Naopak střídající Ureňa si krásně naběhl na přihrávku od Campbella a dokonale překonal Musleru, který na brankové čáře trochu zaspal a míč mu prošel kolem nohy. Špatný výkon Uruguaye dokonal nevybíravým zákrokem Maxi Pereira na Campbella a viděl po zásluze červenou kartu.

Uruguay - Kostarika 1:3 (1:0)

Branky: 24. Cavani z pen. - 54. Campbell, 57. Duarte, 84. Ureňa. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Lugano, Cáceres. ČK: 90.+4 Pereira (všichni Uruguay). Diváci: 58.579.

Uruguay: Muslera - Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - Stuani, Arévalo, Gargano (60. Lodeiro), Rodríguez (76. Hernández) - Forlán (60. A. González), Cavani. Trenér: Tabarez.

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz (83. Ureňa), Borges, Tejeda (74. Cubero), Bolaňos (89. Barrantes) - Campbell. Trenér: Pinto.

Oscar Tabárez (trenér Uruguaye): "Tohle je těžká rána, výsledek, který jsme nečekali. Vůbec jsme nehráli to, co jsme chtěli. Takové chyby jsme dlouho neudělali, takovéhle góly jsme v posledních letech nedostali. Ale fotbal je prostě takový, že někdy prohrajete. Kostarika byla jednoduše velmi dobrá a v druhém poločase převzala otěže zápasu. Ale nesmíme ztratit hlavu, musíme se prostě v dalších zápasech zlepšit."

Jorge Luis Pinto (trenér Kostariky): "Tohle je pro nás historický úspěch, nejvýznamnější vítězství kariéry pro mě i pro hráče. Prohrávali jsme, ale neztratili jsem hlavu. Vyhráli jsme proti skvělému týmu, neskutečně dobře jsme bojovali. Dali jsme góly v pravý čas, jsem z toho nadšený. Do dalšího průběhu turnaje nám to dodá obrovské sebevědomí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy