Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Portugalsko: Ronaldo povede na turnaji sebevědomé a na vrcholu hrající mužstvo

Praha - S nejlepším hráčem světa vyráží do Brazílie Portugalci. Silný tým vedený trenérem Paulem Bentem má na každé pozici kvalitního a evropskými soutěžemi ostříleného hráče, přičemž většina z nich je v současnosti zřejmě na svém herním vrcholu. Pozornost celého Portugalska však nyní poutá něco jiného - zanícená šlacha Cristiana Ronalda. Když se podaří poranění vyléčit, nemusí se tým na turnaji bát nikoho.

Když letos v lednu přebíral Cristiano Ronaldo Zlatý míč, byly to veskrze emocionální okamžiky - nejen díky ocenění samotnému, ale spíš pro jeho načasování. Jen pár dní před galavečerem totiž zemřela ikona nejen portugalského, nýbrž i světového fotbalu Eusebio. Útočník, který v roce 1966 nastřílel na světovém šampionátu devět branek a celkově během své kariéry dokonce více než 600, vstoupil do kolektivního vědomí Portugalců. Není proto divu, že hráči samotní nyní zmiňují, že chtějí v Brazílii uspět i pro Eusebia.

Cesta na turnaj skrz barážová utkání většinou svědčí o komplikacích v kvalifikační skupině. I když - pro Portugalce to tak úplně neplatí. Šest výher, tři remízy a osudná prohra s Ruskem rozhodně nejsou špatnou vizitkou, i tak však na Bentovy svěřence čekalo v play-off Švédsko. Ve dvojzápase naplno propukla svého druhu válka na ose Ronaldo - Zlatan Ibrahimovič. Doma v Lisabonu vyhráli Portugalci 1:0, jak jinak než po brance svého kapitána.

Byl to však odvetný zápas, kde se událo drama. Ronaldo nejprve z protiútoku zvýšil šance svých spoluhráčů, dva slepené Ibrahimovičovy zásahy však virtuálně do Brazílie posunuly Švédy. Pak však přišly další chvíle hvězdy Realu Madrid. Dvakrát překonal švédského gólmana svou zřejmě již definitivně patentovanou křižnou střelou k levé tyči a v Portugalsku mohly propuknout oslavy.

Ricardo Costa: "Portugalsko je jako škola fotbalu. Vychovali jsme mnoho velkých hráčů. Jsme na mistrovství světa, abychom reprezentovali nejen náš fotbal, ale celé Portugalsko."

Program Portugalska ve skupině G:

16. června, 18:00 Německo – Portugalsko (Salvador)
22. června, 21:00 USA – Portugalsko (Manaus)
26. června, 18:00 Portugalsko – Ghana (Brasília)

24 branek, 12 zápasů. Bentův tým se snaží hrát atraktivně a s rozestavením 4-3-3 (tak historicky zažitým pro Portugalsko) se mu to daří. Portugalci v minulosti dlouho řešili post středního útočníka, který byl vnímán jako jejich slabina - na tomto postu hráli Pauleta, Nuno Gomes nebo Simao. V současnosti pozici forvarda zastává Helder Postiga ze španělské Valencie, pozici střelce na sebe ale stejně tak bere Ronaldo nebo poslední z útočného trojlístku Nani.

Ronaldo bude přirozeně klíčovým aktérem v portugalském představení. O to hůře a pozorněji je tak v nejzápadnější evropské zemi sledováno jeho zranění - poraněná šlacha se tak stala předmětem analýz, rozhovorů a debat podobným způsobem, jako se před lety sledovalo v Anglii zranění Davida Beckhama. 

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Portugalsko

Veškeré prognózy portugalských šancí do velké míry spočívají právě na tom, zda bude největší hvězda týmu schopna hrát naplno. Pokud ne, síla mužstva podstatně klesne - ne z toho důvodu, že by ostatní hráči nebyli dostatečně kvalitní, Ronaldova síla je zkrátka na jiné úrovni.

V brance bude stejně jako ve všech kvalifikačních zápasech Rui Patricio ze Sportingu Lisabon, před nímž nastupuje sehraná a respektuhodná čtveřice Coentrao, Pepé, Bruno Alves a Pereira. Takovýmto seskládáním defenzivy se nemůže chlubit jen tak někdo a Portugalci vědí, že se na své beky mohou spolehnout. Hráči jsou patrně na svém kariérním vrcholu a v Brazílii to budou chtít jasně a jednoznačně prokázat.

Střed zálohy taktéž není místem, kde by ostatní týmy mohly nad Portugalskem získat výhodu. Joaa Moutinha chtěly v minulých letech ukořistit snad všechny špičkové evropské kluby, on se však uklidil do Monaka. Partnerem mu bude Raul Meireles, pověstný rváč z historií z anglického Liverpoolu a nynějšího Fenerbahce. Třetím štítem může být například Varela, možností však má Bento na tři středové posty mnoho.

Postoupit ze skupiny a pak uvidíme, co se stane - obvyklá formulka fotbalistů tentokrát zazněla z úst Cristiana Ronalda. Právě skupinu mají Portugalci těžkou, hned v úvodním utkání totiž narazí na Německo a tým Joachima Löwa není zrovna z těch, proti kterým by se někdo chtěl rozehrávat. Ani zbývající dva výběry nejsou z kategorie outsiderů, protože jak USA, tak Ghana už v minulosti ukázaly, že jim překvapení nejsou cizí.

Stěžejním bude výše zmíněná šlacha Cristiana Ronalda - pokud se nepodaří zranění zahojit a uzdravit, půjde tým dolů jak kvalitou, tak po psychické stránce - vždyť by ztratil kapitána i nejsilnějšího hráče. V případě, že bude vše v pořádku a na 100 %, pak se Portugalci nemusí bát nikoho.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: Osmifinále

Nominace Portugalska na MS:

Brankáři: Eduardo (1982, Braga, 33/0), Rui Patrício (1988, Sporting Lisabon, 29/0), Beto (1982, FC Sevilla, 7/0)

Obránci: Bruno Alves (1981, Fenerbahce, 71/9), Pepe (1983, Real Madrid, 57/3), Fábio Coentrao (1988, Real Madrid, 43/3), Ricardo Costa (1981, Valencie, 8/1), Luís Neto (1988, Zenit Petrohrad, 7/0), André Almeida (1990, Benfica Lisabon, 3/0), Joao Pereira (1984, Valencie, 35/0)

Záložníci: Miguel Veloso (1986, Dynamo Kyjev, 47/2), William Carvalho (1992, Sporting Lisabon, 3/0), Joao Moutinho (1986, Monako, 66/2), Vieirinha (1986, Wolfsburg, 7/0), Rafa (1993, Braga, 2/0), Raul Meireles (1983, Fenerbahce, 73/10), Rúben Amorim (1985, Benfica Lisabon, 11/0)

Útočníci: Cristiano Ronaldo (1985, Real Madrid, 110/49), Hugo Almeida (1984, Besiktas, 54/17), Éder (1987, Braga, 7/0), Nani (1986, Manchester United, 73/14), Varela (1985, FC Porto, 22/4), Hélder Postiga (1982, Lazio Řím, 67/27)

Trenér: Paulo Bento (1969)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články