Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pobřeží slonoviny otočilo duel s Japonskem, gólem k triumfu přispěl i Bony

Recife – Ještě v čtyřiašedesáté minutě i přes tlak s Japonskem prohrávali. Fotbalisté Pobřeží slonoviny však poté během necelých sto dvaceti vteřin dokázali výsledek otočit a asijský celek nakonec porazili 2:1. Pobřeží slonoviny si tak připsalo důležité tři body v boji o premiérový postup do vyřazovací části. Jednou brankou se na triumfu podílel i Bony Wilfried. 

Radost fotbalistů Pobřeží slonoviny
zdroj: ČTK/ZUMA

Trenér Pobřeží slonoviny přichystal pro fanoušky před zápasem jedno velké překvapení. Pouze na lavičce nechal legendu Drogbu a ve středu útoku se místo něj objevil bývalý útočník pražské Sparty Bony.

A právě Pobřeží slonoviny drželo v úvodu míč po většinu času na svých kopačkách a bylo mnohem aktivnější. Japonci měli potíže při přechodu do útoku a zbytečně ztráceli míče. Avšak v šestnácté minutě Modří samurajové šli do vedení. Po autu se ve vápně dostal míč k Hondovi. Ten nic nevymýšlel a z druhého doteku krásnou ranou levačkou trefil přesně pod horní tyčku.

Japonce vedoucí branka nastartovala a další šanci si vytvořil o chvíli později bek Učida, jehož pokus z vápna s obtížemi vyrazil brankář Barry. Pobřeží slonoviny se dlouho z inkasovaného gólu vzpamatovávalo a iniciativu na nějakou dobu nechalo soupeři. "Špatně jsme začali, chyběla nám koncentrace a Japonsko potrestalo naši chybu," mrzelo trenéra Pobřeží slonoviny Sabriho Lamouchiho.

Zpátky ke své hře se vrátili až po půl hodině hry, kdy se Japonci zatáhli na vlastní polovinu. A s tím přišly i příležitosti. Z přímého kopu nejprve jen těsně minul branku obránce Boka a ten samý hráč v pětatřicáté minutě vyslal po rohu dalekonosnou ránu, která Kawašimovi nadělala velké problémy.

Pobřeží zvyšovalo tlak. Hráči v oranžovém dobře využívali křídelních prostor a dostávali se i do zajímavých pozic. Jejich pokusy však většinou zblokovala pozorná obrana.

I do druhé části vstoupilo lépe Pobřeží. Wilfriedova hlavičkorameno ale šlo mimo. Po hodině hry se na hřiště dostal Drogba, což mezi fanoušky vyvolalo velkou vlnu radosti. Jeho příchod okamžitě "nakopl" ofenzívu Pobřeží a již ve čtyřiašedesáté minutě bylo vyrovnáno. Aurier našel centrem hlavu Bonyho a ten si při svém prvním zápase na mistrovství světa v kariéře připsal premiérovou branku. "Jeho příchod nám hodně pomohl. Drogba je hráč, který mění pravidla hry. každý trenér by byl rád, kdyby ho mohl poslat na hřiště," prohlásil Lamouchi.

Neuběhlo ani sto dvacet vteřin a po akci jako přes kopírák došlo k obratu. Aurier znovu zprava zacentroval a tentokrát hlavou Kawašimu překonal Gervinho. Japonci okamžitě začali hrát mnohem ofenzivněji, ale Pobřeží Slonoviny hru kontrolovalo a bylo blízko i dalšího gólu. To když Drogba dvakrát nebezpečně vypálil. Japonský brankář však v obou případech dobře zasáhl. 

Další branka již nepadla a Pobřeží slonoviny tak můž slavit důležitou výhru v boji o postup do vyřazovací části. "Začali jsme dobře, ale nepovedlo se nám udržet rytmus naší hry. Nehráli jsme to, čeho jsme schopni. Hráči do toho sice dali sto procent, ale chyběla nám soudržnost. Především na křídlech. Také nám chyběla agresivita. Musíme se zlepšit," hodnotil italský trenér Japonců Alberto Zaccheroni. "Teď můžeme jen složit poklonu soupeři, protože vyhrál zaslouženě," dodal.

Pobřeží slonoviny - Japonsko 2:1 (0:1)

Branky: 64. Bony, 66. Gervinho - 16. Honda. Rozhodčí: Osses - Astroza, Roman (všichni Chile). ŽK: Bamba, Zokora - Jošida, Morišige. Diváci: 40 267.

Pobřeží slonoviny: Barry - Aurier, Bamba, Zokora, Boka (75. Djakpa) - Tioté, Y. Touré, Dié (62. Drogba) - Kalou, Bony (78. Ya Konan), Gervinho. Trenér: Lamouchi.

Japonsko: Kawašima - Učida, Morišige, Jošida, Nagatomo - Jamaguči, Hasebe (53. Endo) - Okazaki, Honda, Kagawa (86. Kakitani) - Osako (68. Okubo). Trenér: Zaccheroni.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články