Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Francie: Hlavně nepřipustit opakování událostí z Jižní Afriky

Zlatých období je ve francouzské fotbalové historii přirozeně vícero, to poslední se datuje na přelom tisíciletí a úspěšné roky 1998 a 2000. Svým způsobem, ačkoliv už to je dobrých patnáct let, doznívá dodnes. Na lavičce Les Bleus sedí tehdejší kapitán Didier Deschamps a vliv ostatních aktérů té doby je také patrný. Po obrovském průšvihu, který pro Francii ztělesňuje minulý šampionát v Jihoafrické republice, a po konsolidační éře dalšího z mužů zlatého období Laurenta Blanca nyní tým pod Deschampsovým vedením věří, že tento šampionát může být klidný a úspěšný. Ještě před jeho startem však ze soupisky vypadl Franck Ribéry.

Francouzský výběr pro mistrovství světa
zdroj: ČTK/AP autor: Francois Mori

Kvalifikace Francouzům vyšla. V pětičlenné skupině narazili na Španělsko – remíza 1:1 a těsná prohra 0:1 nebyly žádnou katastrofou, jakkoliv díky těmto bodovým ztrátám nakonec Deschampsovi svěřenci museli do baráže. V dalších zápasech s Finy, Bělorusy a Gruzínci však tým ztratil jen dva body a kvalifikační skupina tedy dopadla více či méně dle očekávání. Někde mezi špičkou a průměrem, to je pozice, ve které se Francie nachází už několik let.

V baráži byla situace složitější, ba dokonce se dá úspěšně tvrdit, že kritická. Francie narazila na Ukrajinu – tedy mužstvo, s nímž se hráči ještě pod Blancovým vedením potkali už na Euru 2012. Tehdy Les Bleus vyhráli 2:0 a ve skupině těsně uzmuli pořadatelské zemi místo ve čtvrtfinále. Nyní jako by minulé události ještě dodaly Ukrajincům síly, v domácím prostředí zvítězili 2:0 a už se začalo věřit, že místo na světovém šampionátu bude jejich. Stačilo jen kontrolovat situaci v odvetném utkání.

Program Francie ve skupině  MS:

15. června, 21:00 Francie – Honduras (Brasília)
20. června, 21:00 Švýcarsko - Francie (Salvador)
25. června, 22:00 Ekvádor - Francie (Rio de Janeiro)

Francouzi však rázně odpověděli všem kritikům, kteří naznačovali, že v důležitých okamžicích se mužstvo psychicky rozsype a zápas nezvládne. To platilo o Francii z před čtyř let a do jisté míry i o té, která bojovala na Euru 2012, dozajista však už ne o té současné. Dvě branky Mamadou Sakha a jedna Karima Benzemy – ten se přitom v průběhu kvalifikace leckdy ocitl mimo základní jedenáctku – znamenaly vítězství 3:0 a celkový postup do Brazílie.

Strašákem je nyní to, co se stalo před čtyřmi lety v JAR: vyloučení Nicolase Anelky z týmu, chování zbytku národního mužstva a konečně i místo na dně skupiny dělaly Francouzům všechno jiného než reklamu. "Jedna věc je jistá, nikdo se nezbaví toho, co se stalo. Je to už součástí naší historie a byla to hodně negativní zkušenost. Teď už se za tím ale nemůžeme ohlížet, důležitější je tenhle šampionát a pak naše Euro v roce 2016," říká bývalý trenér Marseille Didier Deschamps.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení týmů fotbalového MS v Brazílii 2014

Christian Karembeu o o roce 2010: "Byl to tragický moment v historii francouzského fotbalu. Tragický a historický zároveň, protože se to stalo v Jihoafrické republice, zemi rozdělené apartheidem. Sport byl používán jako prostředek usnadnění integrace. Pro mě události v našem týmu zrovna tam byly opravdu tragické, protože jsme ztratili pohled na základní fotbalové hodnoty."

Žádné rozdělení týmu nyní Deschamps připustit nehodlá. V kabině bude jeho pravou rukou brankář Hugo Lloris – z toho si občas média utahují pro jeho spíše introvertní povahu, pro klid v mužstvu je však nejspíše vhodnějším mužem než extravagantní Patrice Evra či jiní zasloužilí hráči. Před gólmanem Tottenhamu stojí vcelku pevná defenziva, v níž figurují nejčastěji jména Koscielny, Débuchy, Sagna, Clichy či hrdina baráže Sakho.

Deschamps preferuje rozestavení 4-3-3, či přesněji 4-3-2-1. Těžištěm je trojčlenný střed ve složení Cabaye, Matuidi a Pogba, přičemž poslední z jmenovaných na trenérovi oceňuje hlavně jeho dlouholetou hráčskou zkušenost. "Líbí se mi, že trenér dříve hrával na vrcholné úrovni. Hodí se mu to – rozumíme si tak navzájem při zápase i v tréninku, ví, jak se cítíme, co udělat a hlavně kdy," říká o Deschampsovi jeden z jeho klíčových středopolařů.

Na krajích se může pohybovat více hráčů – zkušenosti na této pozici mají Nasri, Valbuena a hlavně Franck Ribéry. Právě u něho je ale třeba se zastavit – kvůli zranění záložník Bayernu Mnichov a zřetelně největší francouzské jméno do Brazílie neodcestuje. Ukáže se, jaký dopad to na Les Bleus bude mít, zda to tým rozklíží, anebo naopak semkne. Kvalitativní ztráta to je samozřejmě značná, navíc Ribéry tým do velké míry zosobňoval. 

Francie slaví gól
zdroj: Getty Images autor: Denis Doyle

Uvědomíme-li si, že na jeho místě může nastoupit třeba výše zmíněný Samir Nasri, nemusela by to být naprosto stěžejní ztráta. Ovšem ani Nasri se na mistrovství světa neobjeví, trenér Dechamps tak až úzkostlivě čelí obavám z podobných rozmíšek, jaké Francie zaznamenala na mistrovství světa i předloňském mistrovství Evropy. Absence dvou špičkových hráčů však nyní může být pro Francii velmi složitá.

Na hrotu pak rotují Benzema s Giroudem, kteří oba nastupují ve špičkových evropských klubech (Realu Madrid a Arsenalu). Těžko říci, kdo bude mít navrch, to si nejspíše Deschamps rozhodne až v Brazílii.

Skupina je pro Francouze veskrze schůdná – narazí na Švýcarsko, Ekvádor a Honduras. Pokud se vyvarují notoricky známým problémům z roku 2010 (a nic nenasvědčuje tomu, že by neměli), mohou dojít daleko. Kvalitativně sice stojí přece jen o trochu níže než ty skutečně top reprezentace, hráči jako Ribéry či Benzema jsou nicméně schopni rozhodovat zápasy de facto sami. Přičteme-li pevné a přitom vnímavé vedení Deschampse, nemusí se Francie na mistrovství ničeho obávat – takovou ostudu jako v JAR si nezpůsobí.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: Čtvrtfinále

Brankáři: Hugo Lloris, Mickaël Landreau (Bastia), Stephane Ruffier (St. Etienne).

Obránci: Mathieu Debuchy (Newcastle/Angl.), Lucas Digne (Paris St. Germain), Patrice Evra (Manchester United/Angl.), Laurent Koscielny, Bacary Sagna (oba Arsenal/Angl.), Eliaquim Mangala (FC Porto/Portug.), Mamadou Sakho (Liverpool/Angl.), Raphaël Varane (Real Madrid/Šp.).

Záložníci: Yohan Cabaye, Blaise Matuidi (oba Paris St. Germain), Morgan Schneiderlin (Southampton), Rio Mavuba (Lille), Paul Pogba (Juventus Turín/It.), Moussa Sissoko (Newcastle/Angl.), Mathieu Valbuena (Marseille).

Útočníci: Karim Benzema (Real Madrid/Šp.), Olivier Giroud (Arsenal/Angl.), Antoine Griezmann (San Sebastian/Šp.), Loic Rémy (Newcastle/Angl.), Rémy Cabella (Montpellier).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články