Čtvrtá hvězda, božský Götze... Německý tisk oslavuje mistry světa

Berlín – "Získali jsme čtvrtou hvězdu, Německo je mistrem světa." Takové a jim podobné titulky se objevují po triumfu Nationalmannschaftu na mistrovství světa v médiích napříč celým Německem. Obdivných slov se dostalo také střelci vítězného gólu Mariu Götzemu, ale největší uznání podle německých novinářů patří trenéru Joachimu Löwovi, jehož dlouhodobá práce s národním týmem po osmi letech vedla k titulu na velkém turnaji.

Mario Götze vstřelil rozhodující branku ve finále MS
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Excelentní orchestr. Trenér Joachim Löw na tom pracoval osm let, aby z fotbalistů, kteří mají všichni sami o sobě mimořádnou kvalitu, vytvořil partu, která v hraničních okamžicích dokáže rozhodnout. Totéž měli před čtyřmi lety Španělé," napsal deník TAZ. "Kdo má rád fotbal a kdo je schopný oprostit se od starých protiněmeckých nálad, přeje této jedenáctce mistrovskou oslavu," pokračoval list.

"Titul mistrů světa 2014 není náhoda, je to typický německý produkt," uvedl deník Berliner Morgenpost. "Německá jedenáctka hrála na turnaji precizně a spolehlivě, což jsou charakteristiky spojované s mnoha výrobky označenými 'Made in Germany'. Nespoléhali na štěstí, byli takticky brilantní, v mimořádné fyzické kondici. Za tento tým se nemusíme stydět - a lepší kompliment v Německu neexistuje," napsal list.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung nese mistrovský titul viditelný Löwův rukopis. "Trenér dokázal svůj výběr vysoce talentovaných hráčů provést přes všechny nástrahy turnaje," konstatoval list. "Také ve finále se mužstvo snažilo hrát hezký fotbal, jaký mu Löw dlouhodobě ordinoval. Dávalo sice najevo respekt, neschovalo se ale za neprůchodnou obranu," doplnil deník.

Bulvární Bild oslavuje především střelce branky Maria Götzeho. "Götze, jsi fotbalový bůh," ocenil střelce rozhodující finálové branky. "SuperMario nás dovedl na fotbalový trůn, vystřelil nám čtvrtý titul," napsal deník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články