Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Klose: Götzemu jsem řekl, že zápas rozhodne

Rio de Janeiro - "Když šel Mario místo mě na hřiště, tak jsem mu řekl: Ty to dokážeš a rozhodneš." A Miroslavu  Klosemu se jeho prognóza vyplnila. Byl to právě Götze, který finálový duel proti Argentině rozhodl. Německý útočník, jenž se během turnaje stal nejlepším střelcem historie světových šampionátů, se tak na čtvrtý pokus dočkal vytouženého zlata. Jestli však v dresu Německa bude pokračovat, zatím neví.

Miroslav Klose s trofejí pro mistry světa
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Marcus Brandt

V semifinále se 16. gólem v kariéře na MS stal nejlepším střelcem v historii šampionátu, když překonal brazilskou legendu Ronalda. Ve finále se sice další trefy do sbírky nedočkal, ale vůbec mu to nevadilo. Naopak už v poločase byl přesvědčen, že hrdinou utkání bude Götze, který ho v 88. minutě střídal. 

"Když šel Mario místo mě na hřiště, tak jsem mu řekl: Ty to dokážeš a rozhodneš. A on to dokázal. Je to neskutečný pocit, taková třešnička na dortu mé kariéry," prohlásil po utkání Klose.

Na čtvrtý pokus se konečně dočkal s Německem vytouženého titulu, když v roce 2002 prohrál ve finále s Brazílií, v roce 2006 byl v domácím prostředí třetí stejně jako před čtyřmi roky v JAR. "Je skvělé být jednou také ten, co nahoře na pódiu přebírá pohár a jen se na to nekouká dole z hrací plochy a netleská ostatním," dodal Klose.

Na reprezentační úrovni tak s Německem dosáhl už téměř všeho. Chybí mu už jen triumf na mistrovství Evropy, kde byl nejlépe druhý v roce 2008. Zda o to bude usilovat za dva roky ve Francii, nebo už nyní v národním týmu skončí, zatím sám neví.

"Ještě nevím, jestli budu v národním týmu pokračovat. Párkrát se vyspím a pak učiním správné rozhodnutí," řekl Klose. Podle trenéra Joachima Löwa však není vyloučené, že by se Klose mohl představit za čtyři roky v Rusku na svém pátém mistrovství světa. "Možná bude hrát za čtyři roky. U něj je možné všechno," prohlásil Löw.

Klose by se tak mohl pokusit zaútočit na další rekord. Finále s Argentinou totiž bylo jeho 24. zápasem na MS a dělí ho tak jediný zápas od vyrovnání německé legendy Lothara Matthäuse, který odehrál na světovém šampionátu nejvíce zápasů ze všech hráčů v historii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články