Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Šampiony se pokusí zastavit Lewandowski a spol., Anglie jde na Senegal

Obhájci titulu mají nyní v cestě na světový fotbalový trůn Polsko. S ním se zatím na MS střetli Francouzi jen v roce 1982 ve Španělsku, kde Poláci v boji o bronz zvítězili 3:2. Večer pak hrají o čtvrtfinále Anglie s Senegal. Ty se spolu střetnou poprvé a tým z Albionu neprohrál s africkým celkem už 21 zápasů za sebou. Přípravu na zápas Francie – Polsko můžete sledovat od 14:40 v přímém přenosu na ČT sport Plus a od 15:30 i na ČT sport. Utkání Anglie – Senegal můžete vidět po zápase v sestřihu.

"Les Bleus" ve skupině porazili Austrálii 4:1 a Dánsko 2:1, v kombinované sestavě však podlehli Tunisku 0:1. Francouzi jsou prvními mistry od roku 2006, kteří postoupili do vyřazovací fáze. Tehdy se to povedlo Brazilcům. Na minulých třech šampionátech se obhájci titulu pokaždé poroučeli už po skupině.

Mbappé, nebo Lewandowski?

"Máme v realizačním týmu tři pozorovatele, kteří Polsko detailně sledovali. Díky tomu o něm víme všechny podrobnosti. V kádru mají několik zkušených hráčů. Jeden z nich, Robert Lewandowski, vyčnívá," uvedl trenér Didier Deschamps v televizním rozhovoru.

"Především ale hrají týmově. Z toho, co jsem viděl, jsou Poláci velmi dobře organizovaní a atletičtí, což bude výzva. Nepodceníme je," konstatoval čtyřiapadesátiletý kouč, který ovládl světový šampionát coby hráč a trenér jako třetí muž v dějinách.

Polsko načalo turnaj bezbrankovou remízou s Mexikem, následně porazilo Saúdskou Arábii 2:0 a stejným poměrem prohrálo s Argentinou. Ve skupině C skončilo druhé a do vyřazovací části MS se probojovalo poprvé od roku 1986.

Svého nedělního soupeře Poláci nezdolali v posledních sedmi zápasech. "Francie je velký favorit. Je to jeden z nejlepších týmů na světě. Uděláme ale všechno pro to, abychom postoupili. Klíč k zastavení (útočníka Kyliana) Mbappého? To jsem já," prohlásil brankář Wojciech Szczesny, který jako třetí gólman v historii MS zneškodnil na jednom turnaji dvě penalty. Jednu z nich i argentinské hvězdě Lionelu Messimu.

Rashford, Kane vedou Anglii proti Senegalu

Svěřenci trenéra Garetha Southgatea na úvod skupiny B deklasovali Írán 6:2, pak si renomé trochu pokazili remízou 0:0 se Spojenými státy, ale na závěr znovu přesvědčivě porazili Wales 3:0. Nejlepším střelcem anglického týmu je Marcus Rashford se třemi brankami.

V Kataru se překvapivě ještě netrefil kapitán a klíčový útočník Harry Kane. Autor 51 reprezentačních gólů, kterému chybí dva zásahy k dorovnání anglického rekordmana Waynea Rooneyho, si zatím připsal tři asistence. Kane byl přitom s šesti góly nejlepším kanonýrem minulého světového šampionátu v Rusku, kde svému mužstvu pomohl ke čtvrtému místu.

Stříbrný celek z loňského Eura čeká na velkou mezinárodní trofej od roku 1966, kdy ovládl domácí mistrovství světa. "Bude to pro nás nejtěžší zkouška na turnaji. Senegal je opravdu těžký soupeř. Jsme ve vyřazovací fázi, a když nevyhrajeme, jedeme domů. Ale to v hlavách nemáme, naším cílem je dojít až na vrchol," řekl anglický záložník Declan Rice na tiskové konferenci.

Senegalci si poradili i bez zraněné ofenzivní hvězdy Sadia Maného. Skupinu A sice začali porážkou 0:2 s Nizozemskem, ale pak porazili domácí Katar 3:1 a Ekvádor 2:1. Úřadující afričtí šampioni jsou ve vyřazovací části MS podruhé a poprvé od roku 2002, kdy je současný trenér Aliou Cissé jako kapitán dovedl až do čtvrtfinále.

"Vyřazovací fáze bude úplně něco jiného, než na co jsme byli zvyklí ze zápasů ve skupině. Buď vyhrajete a jdete dál, nebo prohrajete a jedete domů. Musíme se dobře připravit, čeká nás výborný soupeř," uvedl Cissé.

Ve výběru Senegalu je deset hráčů působících v Anglii v čele s brankářem Édouardem Mendym a obráncem Kalidouem Koulibalym z Chelsea. "Je to silný, atletický tým s dobrými individualitami. Opravdu kvalitní mužstvo," ocenil nedělního protivníka Rice, jenž působí ve West Hamu i s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články