Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do čtvrtfinále a možná ještě dál. Japonci mají po "milimetrovém" vítězství další smělé cíle

Na první pohled to vypadalo, že míč překročil čáru a gól by platit neměl. VAR však ukázal svou preciznost, rozhodovaly centimetry, ne-li milimetry. Vítězný japonský gól byl uznán, Španělsko prohrálo, Němci jedou ze šampionátu domů. Trenér Hadžime Morijasu má po historickém triumfu ve skupině smělé cíle, chce dokráčet minimálně do čtvrtfinále.

Klíčový okamžik utkání Japonska se Španělskem
zdroj: ČTK/AP

Japonské nadšení nebralo konce, ale jsou tu další výzvy. Asijský celek při své sedmé účasti postoupil počtvrté do osmifinále, kde v předchozích třech případech pokaždé vypadl. V boji o čtvrtfinále vyzvou Japonci v pondělí obhájce stříbra Chorvaty.

"Pokud jde o umístění, novým cílem je pro nás skončit mezi posledními osmi mužstvy, nebo ještě lépe. Hráči nám ukazují, že to jde," řekl Morijasu.

Japonsko vstoupilo do turnaje nečekaným triumfem nad Německem. Poté si zkomplikovalo situaci porážkou 0:1 s Kostarikou, která přitom v úvodu šampionátu utrpěla debakl 0:7 se Španělskem. Semifinalistu loňského Eura ale Japonci, stejně jako Němce, zdolali po rychlém obratu ve druhém poločase.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Japonsko - Španělsko: Tanaka - 2:1 (51. min.)

"Španělsko je jedním z nejlepších týmů na světě. Před zápasem jsme věděli, že to bude náročné, což se potvrdilo. Hráči ale nepolevili, vytrvali a otočili nepříznivý vývoj. Všechny nadchlo, že jsme znovu hráli jako jeden muž," uvedl čtyřiapadesátiletý Morijasu.

Celek z Pyrenejského poloostrova poslal do vedení v 11. minutě Álvaro Morata. Ve 48. a 51. minutě ale skóre otočili střídající Ricu Doan a další záložník Ao Tanaka. Vítěznou trefu Japonců musel potvrdit videorozhodčí, jelikož další nový muž na hřišti Kaoru Mitoma stihl odcentrovat před branku na skórujícího Tanaku jen těsně předtím, než míč celým objemem opustil hrací plochu.

"Naše úsilí se proměnilo v gól, ať už byl míč mimo hrací plochu nebo ne. Ve světě velkého fotbalu máme úžasné technologie. Pokud by míč opustil hřiště, následoval by odkop od branky. Sudí rozhodl tak, že byl ještě ve hře, respektujeme to. Přijali bychom ale i opačný verdikt," konstatoval Morijasu.

Vítězství věnoval japonským příznivcům. "Přijelo nás podpořit mnoho fanoušků a spousta lidí nám fandila doma. Díky jejich podpoře jsme tenhle náročný zápas zvládli. Těší mě, že máme takové výsledky, z nichž se můžeme všichni radovat," prohlásil někdejší reprezentant.

Bláznivý večer. Téměř infarktový

Španělé nakonec sice také s Japonci postoupili, ale se svým výkonem rozhodně po porážce spokojeni nebyli. Trenér Luis Enrique prohlásil, že nemá co slavit.

V souběžně hraném duelu se Kostarika ujala po obratu vedení 2:1 nad Německem a v té chvíli postupovala spolu s Japonskem. Nakonec Němci zvítězili 4:2, čímž Španělům pomohli, je samotné to však od druhého vyřazení ve skupině světového šampionátu po sobě nezachránilo. Enrique jejich souboj na dálku nesledoval.

"Tři minuty jsme byli vyřazeni? Druhému utkání jsem nevěnoval pozornost, kdy se to stalo? Nevěděl jsem to. Porážka s Japonskem mě štve. Kdybych se navíc dozvěděl, že jsme byli v jednu chvíli venku, dostal bych infarkt," přiznal Enrique.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články