Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Když nemohou hráči, oblékají se v Kataru do duhového novináři

Kapitánům několika týmů bylo pohrozeno, že pokud si obléknou duhové pásky, dostanou ještě před zápasem žlutou kartu. Poselství kampaně OneLove se tak rozhodli nést někteří novináři. Amerického žurnalistu Granta Wahla v tričku s duhovým motivem pořadatelé odmítli zprvu vpustit na stadion.

"Když jsem dorazil ke vchodu pro média na stadion v duhovém tričku s fotbalovým míčem podporujícím LGBTQ komunitu, abych informoval o zápase Spojených států a Walesu, ochranka mě odmítla pustit dovnitř, zadržela mě na 25 minut a vztekle se dožadovala, abych si sundal tričko," popsal ve svém blogu Wahl.

Koresponduje to s tím, co už v dubnu avizoval katarský generálmajor Abdalazíz Abdalláh Ansarí, který naznačil, že podobné projevy nebudou akceptovány. "Jeden z hlídačů mi řekl, že se mě jen snažili ochránit před fanoušky uvnitř, kteří by mi mohli ublížit za to, že nosím tohle tričko," doplnil Wahl s tím, že nakonec se mu šéf ochranky a později i zástupce FIFA omluvili.

A nemilou zkušenost měl i dánský reportér Jon Pagh, který chtěl v předvečer utkání své reprezentace s Tuniskem natočit pro stanici TV2 pár záběrů. Daleko od fotbalového dění, daleko od centra v Dauhá stál jen on, kameraman a skupinka policistů. Ti ho záhy požádali, aby si sundal duhovou pásku, kterou si vypůjčil od šéfa Dánského fotbalového svazu Petera Möllera, aby ilustroval jedno z aktuálních témat. Pagh vyhovět nechtěl a po krátké diskusi policisté odešli.

"Vlastně jsem byl úplně v šoku. Bylo to nepříjemné," podotkl Pagh pro norskou stanici NRK.

Homosexuální vztahy jsou v Kataru zakázané a trestné, nicméně FIFA před turnajem ujistila, že podobné demonstrativní projevy na podporu LGBT+ komunity budou povoleny. Jiné je to však již u hráčů. Těm pohrozila udělením žlutých karet, argumentovala přitom článkem v pravidlech, který hovoří o tom, že kapitáni musejí na MS hrát s oficiální páskou dodanou federací.

Když si kapitán Harry Kane nevzal duhovou pásku, angličtí hráči před utkáním proti Íránu alespoň poklekli. "Chápeme, že je hodně otázek, o kterých se musí mluvit. Nechceme mlčet, ale zároveň chceme věnovat veškerou energii turnaji. Náš postoj k většině témat je dobře známý," řekl trenér Anglie Gareth Southgate.

Křehká hranice mezi tím, co už se smí, a co ne

Další zádrhel musela řešit Belgie. FIFA jí totiž neschválila venkovní sadu dresů, které měly z vnitřní strany límečku nášivku s nápisem "Love". Vedle ní má mnohobarevné detaily, jež byly při prezentaci popsány jako "symbol společných hodnot diverzity, rovnoprávnosti a inkluze".

FIFA nařídila nášivku zakrýt s odůvodněním, že do písmene O v nápisu je zakomponováno logo festivalu elektronické hudby Tomorrowland, jenž je partnerem národní federace, ale ne světového šampionátu.

"Je to smutné, ale FIFA nám nedala jinou možnost," okomentoval šéf belgického svazu Peter Bossaert.

Ani fotbaloví žurnalisté neakcentují jen sport

Kampaň "OneLove" odstartovala v září. A nezapojují se do ní zdaleka jen týmy a hráči. Bývalá profesionální fotbalistka a nyní reportérka BBC Alex Scottová ukázala ve vysílání velkou duhovou pásku.

Komentátorka ZDF Claudia Neumannová před večerním zápasem USA s Walesem přidala k duhové pásce ještě černé tričko s velkým duhovým srdcem. A její první slova nemířila ke sportovní stránce šampionátu.

"Vítejte zde na stadionu Ahmada bin Alího na třetím zápase druhého turnajového dne. Mohl to být legendární, hrdý den mistrovství světa, ale pojďme ho všichni strávit diskusí o projevech solidarity, které jsme v jednu chvíli viděli. Konkrétně dnes s týmem Íránu," zmínila na úvod projev sounáležitosti hráčů s demonstranty v této zemi.

"Slzy fanoušků na tribunách budou jistě ilustrativním obrázkem tohoto mistrovství světa – a pak samozřejmě tichý protest íránského národního týmu, když se hrála státní hymna. To je mimochodem velké téma i v americké reprezentaci. Fanouškovská místa zde v Dauhá jsou vyzdobena v duhových barvách, diskuse jsou zde také velmi živé," zmínila velká témata šampionátu Neumannová.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Bild, NRK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články