Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Brazílie bez Neymara vyzve Švýcarsko, Portugalsko si může zajistit play-off

Druhé utkání si na mistrovství světa střihnou dle sázkových kanceláří největší favorité z Brazílie. Bez zraněného Neymara je v souboji dvou vítězných týmů z úvodního kola čeká Švýcarsko. Jeden z celků si může v případě triumfu a příznivého výsledku z duelu Kamerun - Srbsko zajistit postup do osmifinále. Místenku v play-off může stvrdit i Portugalsko v čele s Cristianem Ronaldem, které ve skupině H čeká ambiciózní Uruguay. Přímé přenosy sledujte od 10:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Brazílie - Srbsko

Brazílie vstoupila do turnaje čtvrteční výhrou 2:0 nad Srbskem. Kvůli poraněným vazům v kotníku ale přišla minimálně do konce skupinové fáze o hvězdného Neymara. "Mohli bychom se o něm bavit několik dní. Je to náš nejlepší hráč. Máme ale i další, kteří hrají na stejné úrovni. Naši obránci často vtipkují, že je jim líto našich soupeřů, protože v útoku máme spoustu variant," citovala agentura Reuters záložníka Casemira.

Švýcarsko načalo šampionát vítězstvím 1:0 nad Kamerunem. Proti pětinásobným mistrům světa se na závěrečném turnaji postaví potřetí. V obou předchozích případech, v letech 1950 a 2018, s nimi remizovalo (2:2 a 1:1). "Proti Brazílii musíme být v obraně ještě lepší," prohlásil trenér výběru země helvétského kříže Murat Yakin.

"Kanárci" se mohou probojovat s předstihem mezi 16 nejlepších mužstev, pokud získají plný počet bodů a Srbsko vyhraje, nebo alespoň remizuje s Kamerunem. Naopak Švýcarsko vedle vlastního triumfu potřebuje remízu či vítězství afrického celku.

Brazilec Neymar s bolestivou grimasou
zdroj: REUTERS

Srbsko se s Kamerunem dosud utkalo pouze v přípravném duelu v roce 2010, kdy Afričany porazilo 4:3. Balkánská země prohrála na MS třikrát po sobě, Kamerun dokonce osmkrát. "Nejvyšší úroveň je nekompromisní. Nemáme už žádný další prostor na chyby. Ty, které jsme udělali proti Švýcarsku, se nebudou opakovat," měl jasno trenér Kamerunu Rigobert Song.

Napravit dojem z prvního střetnutí chce i Srbsko. "Druhý poločas jsme proti Brazílii odehráli s přílišným respektem. Vzdali jsme se příliš brzy, což pro tuhle generaci nebylo v minulosti typické. Proti Kamerunu uvidíte jiný tým," slíbil kouč Dragan Stojkovič.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih Portugalsko - Ghana

Portugalsko může už po druhém kole oslavovat postup. Pokud naváže na úvodní vítězství nad Ghanou a zdolá také Uruguay, play-off ho nemine. Ve druhém utkání skupiny H změří síly Jižní Korea s Ghanou.

Reprezentace z Pyrenejského poloostrova ve čtvrtek potvrdila roli favorita, na výhru 3:2 nad Ghanou se ale nadřela. Skóre po bezbrankovém poločase otevřel z pokutového kopu kapitán Cristiano Ronaldo, který se jako první v historii gólově prosadil na pěti různých světových šampionátech.

Uruguay na úvod remizovala s Koreou bez gólů poté, co jí dvakrát zkazila radost branková konstrukce. Jihoamerický celek na mistrovství světa ve skupinové fázi už šest zápasů po sobě neprohrál a v posledních pěti neinkasoval.

Před čtyřmi lety na šampionátu v Rusku Uruguay v osmifinále porazila Portugalsko 2:1 dvěma góly Edinsona Cavaniho, jenž v duelu s Koreou naskočil až jako střídající hráč místo jiného pětatřicetiletého útočníka Luise Suáreze.

Favoritem pondělního měření sil jsou ale Portugalci, kteří mohou postoupit ze skupiny počtvrté z posledních pěti mistrovství světa. "Mužstvo s takovou kvalitou, jakou máme my, musí být favorit v jakémkoli střetnutí. Je důležité vyhrát druhý zápas, když už máme tu šanci předčasně postoupit," uvedl portugalský útočník Goncalo Ramos.

Uruguay potřebuje neprohrát, aby měla před závěrečným duelem s Ghanou situaci ve svých rukách. "S Portugalskem nás čeká ještě těžší utkání než s Koreou. Druhý zápas je klíčem k tomu, abychom měli do toho posledního dobrou výchozí pozici," řekl trenér Diego Alonso.

Portugalec Cristiano Ronaldo proměňuje penaltu v utkání s Ghanou
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Ve druhém střetnutí potřebují Korea i Ghana nutně zvítězit. Africký celek čeká na světovém šampionátu na výhru pět zápasů. "Musíme zvítězit, jsme pod tlakem, ale to oni také. Máme ke Korejcům respekt, ale víme, že se s nimi můžeme měřit," uvedl kouč Ghaňanů Otto Addo.

Korejci třikrát za sebou neinkasovali, na světovém šampionátu ale vyhráli jediný z posledních 10 duelů. Jejich hlavní hvězdou je ofenzivní záložník Tottenhamu Son Hung-min, který kvůli nedávné operaci v obličeji hraje s ochrannou maskou.

"Máme respekt ke skvělému týmu Ghany, která má velmi šikovné a rychlé hráče. Je potřeba, abychom měli hru co nejvíc pod kontrolou. Tlak necítím a přál bych si, aby to tak stejně měli hráči. Abychom předvedli naši hru," konstatoval portugalský trenér Korejců Paulo Bento.

Harmonogram pondělních přenosů na ČT sport:

11:00 Kamerun - Srbsko (studio od 10:40)
14:00 Jižní Korea - Ghana (studio od 13:35)
17:00 Brazílie - Švýcarsko (studio od 16:35)
20:00 Portugalsko - Uruguay (studio od 19:30)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články