Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvougólový Kramarič zlomil odpor Kanaďanů a rozjásal Chorvatsko

Obhájci stříbrných medailí z Chorvatska si po remíze 0:0 s Marokem spravili chuť, když deklasovali Kanadu 4:1. Po brzkém zásahu Alphonsa Daviese sice prohrávali, ale Andrej Kramarič ve 36. minutě vyrovnal a Marko Livaja otočil skóre ještě před pauzou. Ve druhé půli přidal Kramarič další branku a soupeře ze země javorového listu dorazil v nastaveném čase střídající Lovro Majer.

Chorvatsko před vyvrcholením skupiny F vede o skóre tabulku a v utkání s Belgií mu stačí k postupu do osmifinále remíza. Kanada naopak prohrála i svůj pátý zápas na mistrovství světa a před čtvrtečním soubojem s Marokem už ztratila naději na účast ve vyřazovací fázi.

Davies se trefil po 68 sekundách

Obě mužstva potřebovala bodovat a od začátku hrála aktivně. Kanada, která ve středu po sympatickém výkonu podlehla Belgii 0:1, v předchozích čtyřech duelech na MS neskórovala.

Tentokrát se ovšem prosadila už po 68 vteřinách - na Buchananův centr si do vápna naběhl Davies a hlavou otevřel skóre. Záložník Bayernu Mnichov odčinil neproměněnou penaltu z úvodu střetnutí s Belgií. Šlo o nejrychlejší gól ve skupinové fázi šampionátu od roku 2014, kdy Američan Dempsey rozvlnil síť proti Ghaně po 29 sekundách.

Brzká branka zápasu pomohla. Chorvaté přidali a ještě před odchodem do kabin otočili stav. Ve 27. minutě ještě Kramaričův zásah kvůli předchozímu ofsajdu neplatil a ve 35. minutě Livajovu ránu vyrazil Borjan, ale krátce nato už se po Perišičově nezištné přihrávce z poměrně velkého úhlu prosadil střelou k zadní tyči Kramarič.

Chorvaté se dočkali prvního gólu na turnaji v Kataru a brzy přidali další. Ve 44. minutě se po Juranovičově pasu dostal na hranici vápna k míči Livaja a přesnou přízemní ranou k tyči zaznamenal svou čtvrtou trefu v reprezentaci.

Utkání Chorvatsko - Kanada:
zdroj: REUTERS

Kanaďané po přestávce dvakrát vystřídali a jeden z čerstvých hráčů Osorio ve 49. minutě jen těsně minul. Na opačné straně za chvíli Borjan ve velké šanci vychytal Kramariče a vzápětí musel zasahovat i chorvatský gólman Livakovič poté, co pohotově vypálil pod břevno David.

V 70. minutě favorité pojistili svůj náskok. Perišičův centr z levé strany si ve vápně zpracoval Kramarič, zbavil se obránce a zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Dva góly v jednom reprezentačním střetnutí zaznamenal podruhé v kariéře.

Kanaďané dohrávali ve velkém útlumu. Proti Brozovičovi ještě zasáhl Borjan, ale ve čtvrté minutě nastavení udělal obrovskou chybu obránce Miller a přečíslení po Oršičově přihrávce s přehledem zakončil další střídající "žolík" Majer. 

Chorvatsko - Kanada 4:1 (2:1)

Branky: 36. a 70. Kramarič, 44. Livaja, 90.+4 Majer - 2. Davies. Rozhodčí: Matonte - Taran, Soppi (všichni Urug.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Lovren, Modrič - Buchanan, Miller. Diváci: 44 374.

Chorvatsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozovič - Modrič (86. Pašalič), Kovačič (86. Majer) - Kramarič (72. Vlašič), Livaja (60. Petkovič), Perišič (86. Oršič). Trenér: Dalič.

Kanada: Borjan - Johnston, Vitória, Miller, Laryea (62. Hoilett) - Buchanan, Hutchinson (72. Adekugbe), Eustáquio (46. Koné), Davies - Larin (46. Osorio), David (72. Cavallini). Trenér: Herdman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články