Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

MS jednou za dva roky? Že to vymyslel Wenger mě nepřekvapuje, říká Rada

Světový šampionát jednou za dva roky. To je návrh FIFA od roku 2026, za nímž stojí oddělení, které nevede žádný finanční poradce, ale zkušený trenér Arséne Wenger, který strávil dlouhé roky na lavičce Arsenalu a zkušeností má na rozdávání. Teď získal další – vedení UEFA je zásadně proti. A návrh se nelíbí ani Petru Radovi, bývalému reprezentantovi a kouči národního týmu, jenž nyní vede Jablonec.

Petr Rada
zdroj: ČT sport

"Už takhle je termínová listina hodně napumpovaná," řekl třiašedesátiletý trenér jasně. "Model jednou za čtyři roky je podle mě ideální. Vidíme to i na hokeji, šampionát každý rok je přehuštěný," tvrdí Rada.

"Špičkoví fotbalisti odehrají za sezonu až pětašedesát zápasů, a to je strašně moc. Bál bych se, že by se kupila zranění. Samozřejmě, že kluby jako Manchester City a podobně, které mají v kádru minimálně třicet hráčů, tak to ještě mohou zvládnout. Jako u nás Sparta a Slavia," vysvětluje.

Ale i pro velké kluby s širokým kádrem hráčů je to podle něho problém. "Podívejte se na Slavii, začala sezonu bez jediného přípravného zápasu a má 12-14 zraněných fotbalistů," říká Rada jasně a dodává, že to se musí projevit i na psychice hráčů, kteří mají po dlouhé sezoně jen krátký odpočinek.

"Ideální je aby ti kluci měli v létě dovolenou tři neděle až měsíc. Říkám jim ať deset - dvanáct dnů fotbal úplně pustí z hlavy," vysvětluje Rada, že čeho je moc toho je příliš. "Tak je to i se světovým šampionátem. Jednou za čtyři roky je pro mě optimální," říká k návrhu, v němž je v roce 2026 MS, rok poté ME a pak zase MS.

Radu ani moc nepřekvapilo, že nápad vyšel z hlavy Wengera. "Nepřekvapuje mě to, Wengerovi je přes sedmdesát, je v důchodu, je za vodou, už netrénuje, tihle lidi by určitě chtěli, aby toho fotbalu bylo ještě víc," tvrdí zkušený kouč, který je zvyklý říkat, co si myslí bez obalu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články