Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Morávek: Záchrana s Augsburgem chutná jako titul

Praha - V sobotu se jeho Augsburg na poslední chvíli zachránil v německé Bundeslize, přesto fotbalový záložník Jan Morávek zažíval opojné pocity, jako kdyby se svým týmem celou soutěž ovládl. Morávek je nadšený, že s Augsburgem i v další sezoně zůstane mezi elitou. Přitom hlavně během podzimu, kdy bavorský klub dlouho uzavíral celou tabulku, byl mnohokrát na velkých pochybách.

Fotbalisté Augsburgu slaví setrvání v Bundeslize
zdroj: ČTK autor: Lennart Preiss

Augsburg před bundesligovým jarem ztrácel na místa zaručující záchranu propastných devět bodů, nečekanou stíhací jízdou se však nakonec vyhoupl do "bezpečí". A Morávek je z toho unešený. "Opravdu si připadám, jako bychom ligu vyhráli. Po podzimu jsme byli odepsaní, málokdo nám věřil. Ale nabudilo nás to a o to sladší ta záchrana teď je," uvedl.

Během sezony se ale mnohokrát musel strachovat. Augsburg, v jehož kádru figuruje i další český záložník Milan Petržela, byl na podzim za otloukánka. "Nedařilo se nám, ale klíčové bylo, že se nám povedl začátek jara. Tam jsme získali naději, že to ještě nemusí být úplně beznadějné. Hlavně výhra v Düsseldorfu nás dost nakopla. Začali jsme si hned víc věřit a výrazně nahoru jsme šli i herně," vypočítával Morávek.

První info až v poločase

Třiadvacetiletý středopolař se svým týmem ale získal jistotu až v posledním ligovém kole. Augsburg doma porazil Fürth a ještě mu nahrálo, že konkurenční Düsseldorf prohrál v Brémách a stal se přímým sestupujícím. "Dlouho jsme nevěděli, jak na tom Düsseldorf je, protože na stadionu neběžely ostatní výsledky jako obvykle, abychom se prý zbytečně nerozptylovali. První zprávy jsme měli až v poločase a když Düsseldorf prohrával, tak jsme tušili, že to bude dobré," popisoval odchovanec Bohemians 1905, který v Německu prošel i Schalke 04 a Kaiserslauternem.

Fanoušci Augsburgu
zdroj: Getty Images autor: Lennart Preiss

V sobotu odehrál 61 minut, na lavičce pak dál s radostí přijímal informace o dalších dvou brankách, které Düsseldorf inkasoval. V tu chvíli bylo jasné, že Augsburg o záchranu připraví jen shoda nepravděpodobných okolností. "A odpovídala tomu i atmosféra na stadionu. Fanoušci byli nadšení a my jsme si to také pěkně vychutnali. Nemělo to chybu," řekl Morávek.

Hráči Augsburgu zůstali věrni německé tradici a přímo na stadionu slavili i s obřími sklenicemi piva, které jsou koloritem především u korunovace bundesligových šampionů. "Bayern tak pokaždé slaví titul, my si s tím zase zpestřili záchranu. Měli jsme i nachystaná speciální trička s motivem, že jsme to opravdu dokázali," líčil Morávek s úsměvem.

Prodloužení smlouvy?

Také závěrečný večírek prý okrášlila euforická nálada. "Ani snad nebudu říkat, kdy jsme končili... Ale chtěli jsme si to užít naplno a se vším všudy. Včera v devět ráno jsme měli sraz na stadionu, tam to bylo také veselé a zajímavé," prohlásil Morávek.

Je šťastný, že dovolenou stráví bez sestupových chmur, čehož se ještě nedávno tolik bál. Kdyby Augsburg v příští sezoně musel do druhé ligy, Morávek by prý možná zvažoval svoji další budoucnost. "Bylo by to velké rozhodování, protože s přítelkyní se nám v Augsburgu moc líbí. A je perfektní, že žádné takové dilema teď nemám. Naopak se spíš budeme bavit o prodloužení smlouvy," dodal Morávek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články