Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Düsseldorf s Latkou sestoupil, Polák i Pekhart v posledním kole skórovali

Berlín - Fotbalisté Düsseldorfu se stali po Fürthu druhým sestupujícím z německé Bundesligy poté, co prohráli v posledním kole 0:3 v Hannoveru. O jejich okamžitém návratu do druhé ligy rozhodla i překvapivá výhra Hoffenheimu na hřišti vicemistra Borussie Dortmund. Bývalý slávista Martin Latka tak prožívá po anabázi v anglickém Birminghamu druhý sestup v kariéře. Dalším Čechům se dařilo. Po dvou letech se trefil Jan Polák v dresu Wolfsburgu a reprezentační útočník Tomáš Pekhart dal svůj čtvrtý gól v sezoně do sítě Brém.

Axel Bellinghausen z Fortuny Düsseldorf
zdroj: Getty Images autor: Boris Streubel

Ligu mistrů si opět budou moci zahrát fotbalisté Schalke, kteří v přímém souboji zdolali Freiburg 2:1. Čtvrté místo a postup do kvalifikace LM zařídil Schalke vlastní gól domácího Schustera. Ten si čtvrt hodiny po změně stran srazil do branky střelu Jonese, která by jinak mířila vedle. Freiburg, kterému kvůli zranění chyběl český obránce Pavel Krmaš, z pátého místa proklouzl do předkola Evropské ligy. Evropské poháry si zahraje poprvé po 12 letech.

Reprezentační útočník Tomáš Pekhart dal vítězný gól Norimberku, který porazil 3:2 Brémy. Trefil se počtvrté v ročníku a byl nejlepším českým střelcem v soutěži. Pekhart zvýšil v 88. minutě na 3:1, vzápětí svou druhou brankou v zápase ještě zkorigoval belgický talent De Bruyne, jenž má údajně namířeno do Dortmundu.

Polák se trefil po dvou letech

Defenzivní záložník Wolfsburgu Jan Polák, se po více než dvou letech gólově prosadil, když v 8. minutě utkání s Frankfurtem otevřel hlavou skóre. Za dalších jedenáct minut zvýšil Brazilec Diego, který se s deseti trefami osamostatnil v čele týmové tabulky střelců. Krátce po půlhodině utkání fauloval Hasebe ve vápně unikajícího Inuiho, uviděl červenou kartu a hosté dohrávali v oslabení. Z následné penalty snížil Meier na 1:2. Konečnou remízu zajistil v 90. minutě vlastní gól Rodriguéze. Frankfurt skončil šestý a rovněž bude hrát EL.

Düsseldorfu chyběl v rozhodujícím boji o udržení zraněný bek Martin Latka, jenž do týmu přišel v zimě ze Slavie. Fortuna klesla po posledním kole z 15. na 17. místo za Augsburg a Hoffenheim, který díky dvěma penaltám Salihoviče v poslední čtvrthodině senzačně otočil duel s finalistou Ligy mistrů Dortmundem.

Borussii poslal do vedení v 6. minutě Polák Lewandowski svým 24. gólem v sezoně, víc jich dal (25) jen Kiessling z Leverkusenu. Dortmund mohl těsně před koncem vyrovnat, ale gól, který padl po standardní situaci, rozhodčí pro ofsajd neuznal. Hoffenheim čeká baráž s třetím týmem druhé ligy Kaiserslauternem. Augsburg se zachránil vítězstvím 3:1 nad Fürthem, Jan Morávek odehrál za vítěze 61 minut.

Nejlepší střelci Bundesligy:

25 - Kiessling (Leverkusen), 24 - Lewandowski (Dortmund), 16 - Meier (Eintracht Frankfurt), 15 - Mandžukič (Bayern Mnichov), Ibiševič (Stuttgart), 14 - Reus (Dortmund), 13 - Müller (Bayern Mnichov), Szalai (Mohuč), ..4. mj. PEKHART, 2 - mj. KRMAŠ (Freiburg), 1 - mj. GEBRE SELASSIE (Brémy), JIRÁČEK (Hamburk), KADLEC (Leverkusen), MORÁVEK (Augsburg), POSPĚCH (Mohuč), POLÁK (Wolfsburg).

Bayern dostal tři góly, přesto vyhrál

Mistrovský Bayern otočil utkání s Mönchengladbachem, a to i přesto, že rychle prohrával 1:3. Čtyři góly v první desetiminutovce nepadly v německé lize 15 let, mnichovský celek inkasoval třikrát v úvodních 10 minutách v domácí soutěži vůbec poprvé. Mönchengladbach je zároveň jediným týmem, kterému se podařilo od ledna 2012 vstřelit Bayernu tři branky.

O obrat se ve druhém poločase postaral druhou trefou v zápase Ribéry a po něm Robben. Bayern s 96 brankami zaznamenal druhý nejlepší počin v historii ligy. V sezoně 1971/72 jich vstřelil 101. Rekordem je 91 získaných bodů i 29 vítězství v ročníku, stejně jako 15 venkovních výher, jen 18 inkasovaných gólů a rozdíl ve skóre, který činí 80 branek. Teprve podruhé v historii se povedlo někomu projít bundesligou bez venkovní porážky, před 26 lety do dokázal rovněž Bayern. Svěřenci Juppa Heynkesse, jenž tým v létě opustí, se pokusí korunovat výjimečnou sezonu ve finále Ligy mistrů proti Dortmundu.

Výsledky 34. kola:

Augsburg - Fürth 3:1 (30. Werner, 55. Callsen-Bracker, 75. Či Tong-won - 62. Trinks), Dortmund - Hoffenheim 1:2 (6. Lewandowski - 77. a 82. Salihovič oba z pen.), Eintracht Frankfurt - Wolfsburg 2:2 (36. Meier z pen., 90. vlastní Rodriguez - 8. Polák, 19. Diego), Freiburg - Schalke 1:2 (54. Schmid - 21. Draxler, 58. vlastní Schuster), Hamburk - Leverkusen 0:1 (90. Kiessling), Hannover - Düsseldorf 3:0 (61. a 76. Ya Konan, 36. Diouf), Mönchengladbach - Bayern Mnichov 3:4 (4. Stranzl, 5. Hanke, 10. Nordtveit - 19. a 53. Ribéry, 7. Martínez, 59. Robben), Norimberk - Brémy 3:2 (61. Nilsson, 81. Polter, 88. Pekhart - 37. a 89. De Bruyne), Stuttgart - Mohuč 2:2 (22. vlastní Wetklo, 33. Boka - 16. Ede, 42. Müller).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články