Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Messi se loučí s Barcelonou, dohoda narazila na ligová pravidla

Argentinská hvězda Lionel Messi končí v Barceloně, za kterou hrál celou svou kariéru. Klub dnes uvedl, že se obě strany sice na novém kontraktu dohodly, nicméně smlouva nemohla být podepsána kvůli finančním pravidlům španělské ligy.

"Ačkoli FC Barcelona a Lionel Messi dospěli k dohodě a obě strany měly jasný zájem podepsat dnes nový kontrakt, nemohlo k tomu dojít kvůli finančním a administrativním překážkám (pravidla španělské ligy). Výsledkem této situace je, že Messi nezůstane v Barceloně. Obě strany hluboce litují toho, že přání hráče a klubu nakonec nebudou naplněna," uvedli zástupci klubu.

Klub podle auditu tíží dluh dosahující 1,173 miliardy eur (téměř 30 miliard korun). Barceloně se podle agentury Reuters nepodařilo snížit výdaje na platy hráčů tak, aby se udržela v rámci regulí finanční fair play španělské ligy.

Messi byl v Barceloně od 13 let a poté, co se v roce 2004 přesunul do A týmu, odehrál 778 zápasů a vstřelil 672 branek. Suverénně je tak nejlepším střelcem v klubové historii. S Barcelonou Messi mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu, celkem s klubem získal 35 trofejí.

"Barcelona vyjadřuje hráči srdečný vděk za jeho přínos k zveličení klubu a přeje mu vše nejlepší do budoucna v jeho osobním i profesním životě," stojí v prohlášení.

Kde bude Messi v kariéře pokračovat, není jasné. Šestinásobný držitel Zlatého míče je dlouhodobě spojován s bohatými kluby Paris Saint-Germain a Manchester City, kde trénuje jeho bývalý kouč z Barcelony Pep Guardiola.

Messi už byl na odchodu z katalánského klubu před rokem po skončení sezony 2019/20, v níž Barcelona zůstala bez trofeje a ve čtvrtfinále Ligy mistrů utrpěla debakl 2:8 od Bayernu Mnichov. Tehdy jeho nespokojenost s vedením klubu vyvrcholila žádostí o odchod zaslanou faxem.

Z Barcelony chtěl odejít zadarmo na základě klauzule ve smlouvě. Tu však podle klubu a vedení španělské ligy musel uplatnit do 10. června 2020, což neudělal. Nakonec se rozhodl v dresu "Blaugrana" pokračovat, jelikož se nechtěl s klubem soudit.

Na konci letošního června mu vypršel čtyřletý kontrakt, který mu údajně vynesl 138 milionů eur za sezonu (3,5 miliardy korun). Španělská média v červenci přišla s tvrzením, že se rodák z Rosaria, který mezitím triumfem na mistrovství Jižní Ameriky ukončil čekání na první trofej s reprezentací, dohodl s Barcelonou na nové pětileté smlouvě a navíc přistoupil na snížení platu o 50 procent.

Barcelona byla jedním z klubů nejvíce postižených koronavirovou pandemií, její příjmy loni klesly o 125 milionů eur (3,17 miliardy korun).

Podle médií se klub snaží dohodnout se svými nejlépe vydělávajícími hráči, jako jsou Gerard Piqué, Sergio Busquets a Sergi Roberto, na snížení platu o 40 procent výměnou za prodloužení kontraktu.

Dalších hráčů s vysokými mzdami, jako jsou Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Samuel Umtiti a Martin Braithwaite, se klub chce údajně zbavit, ale zatím nenašel zájemce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články