Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Messi pětigólovým představením ohromil fotbalový svět

Barcelona - Nejlepší, jedinečný, z jiné galaxie. Držitel Zlatého míče FIFA Lionel Messi ve středu vytvořil další z řady rekordů a potvrdil, že je právem považovaný za možná nejlepšího fotbalistu všech dob. Barcelonský kanonýr se nesmazatelně zapsal do historie Ligy mistrů, když v odvetě osmifinále proti Leverkusenu (7:1) jako první hráč dokázal v prestižní klubové soutěži vstřelit v jednom utkání pět branek. Argentinci schází už jen sedm tref k tomu, aby vyrovnal letitý rekord nejlepšího střelce Barcelony Césara Rodrígueze, který dal 235 gólů.

Messi se raduje z jednoho z pěti svých gólů
zdroj: ČTK/AP autor: Felice Calabro

"Byli jsme svědky jednoho z nejúžasnějších Messiho představení. Sledovat ho, to bylo jako když dostáváte dárek. Je to naprosto unikátní hráč, prostě nejlepší. Někoho takového už znovu neuvidíme," řekl po zápase kouč Barcelony Pep Guardiola. "Je to nejlepší fotbalista historie, nikdy jsem nikoho jako on neviděl," doplnil Messiho spoluhráč Cesc Fábregas.

Čtyřiadvacetiletý Argentinec už před dvěma lety dokázal v odvetě čtvrtfinále srazit na kolena čtyřmi góly Arsenal, proti Leverkusenu ale svůj fantastický počin ještě vylepšil. K pěti brankám potřeboval přesně hodinu hry mezi 25. a 85. minutou a svou velkou středeční show vyšperkoval dvěma ukázkovými obloučky přes hostujícího brankáře Lena. "Dát pět gólů v jednom utkání, není snadné. Ale myslím, že když si dá Leo za cíl vstřelit šest branek, tak se mu to jednoho dne určitě povede," prohlásil Guardiola.

Lionel Messi:

"Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy skóroval pětkrát. Je to pěkné, ale hlavní je výhra. Nejdůležitější je, že jsme to zvládli jako tým a postoupili jsme do dalšího kola."

Obrana Leverkusenu s českým reprezentantem Michalem Kadlecem na Nou Campu většinu času jen přihlížela, jak si s ní maličký Argentinec pohrává. První polovinu úvodního dějství ještě Bayer držel po domácí porážce 1:3 naději na zdramatizování dvojzápasu, pak ho ale začal "školit" Messi. "Bez Messiho je Barcelona nejlepším týmem, s Messim jsou v jiné galaxii. Neměli jsme žádnou zbraň, jak ho ubránit," podotkl kouč Leverkusenu Robin Dutt.

Po famózním představení se Messimu klaněli nejen spoluhráči a soupeřův trenér, ale také nejrůznější osobnosti z celého fotbalového světa. Bývalý německý reprezentant Rudi Völler staví argentinského útočníka na stejnou úroveň s legendami Diegem Maradonou a Pelém, útočník Manchesteru United Wayne Rooney dokonce po pětigólovém představení tvrdil, že Messi je už nyní bezpochyby nejlepším hráčem historie.



Argentinský míčový kouzelník se stal teprve čtvrtým hráčem, který dokázal dát v evropských pohárech v jednom zápase pět gólů. Od roku 1980 až do středečního večera se to nepovedlo nikomu.

Messi navýšil počet branek ve všech utkáních této sezony na 48 a má už téměř na dosah historický střelecký rekord Barcelony. Na klubovou legendu 40. a 50. let Césara, který zaznamenal v dresu Katalánců 235 gólů, ztrácí už jen sedm branek. Zároveň bude atakovat také další historický zápis v rámci Ligy mistrů - momentálně vede střeleckou tabulku tohoto ročníku s dvanácti góly, čímž vyrovnal maximum. K překonání rekordu mu tak schází jediný přesný zásah.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Barcelona - Bayer Leverkusen
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články