Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Messi pěti góly skolil Leverkusen, dál v Lize mistrů jde i Apoel

Fotbalisté Barcelony rozdrtili v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů Leverkusen i s českým zadákem Michalem Kadlecem v sestavě 7:1. Po výhře 3:1 v úvodním duelu v Německu Barcelonští popáté za sebou postoupili do čtvrtfinále. Kataláncům zajistil vysoké vítězství Lionel Messi, který jako první hráč v historii soutěže skóroval pětkrát v jednom utkání. V druhém zápase smazal doma nováček Apoel Nikósie manko 0:1 z prvního duelu v Lyonu. V penaltovém rozstřelu Lyonští dvakrát selhali a do čtvrfinále tak postupuje kyperský tým.

Fotbalisté Barcelony slaví Messiho gól
zdroj: ČTK/AP autor: Felice Calabro

FC Barcelona - Bayer Leverkusen
Obhájce titulu si cestu za postupem nenechal nijak zkomplikovat a jak je jeho zvykem, od úvodních minut diktoval tempo hry. Leverkusen se vůbec nedostával k ohrožení domácí branky, a když v polovině úvodní půle trochu otevřel obranu, podnikli Katalánci smrtící útočnou protiakci.

Xavi poslal v 25. minutě do úniku Messiho a držitel Zlatého míče FIFA pro nejlepšího hráče světa přeloboval hostujícího gólmana Lena. Argentinský útočník pak před pauzou protáhl míč vápnem a přesnou střelou k tyči definitivně zhatil naděje Leverkusenu na případný senzační obrat.

V tu chvíli už bylo takřka jisté, že přemožitel Plzně v základní skupině na domácím stadionu neprohraje ani čtrnáctý zápas v evropských pohárech po sobě a sérii neporazitelnosti na Camp Nou ve všech soutěžích protáhne na padesát utkání.

Přesto Barcelonští ani po pauze neubrali z tempa a v druhé půli si s chutí zastříleli. Nejprve v 50. minutě dalším obloučkem zvýšil Messi, pak si po dvou minutách na hřišti osladil debut v soutěži gólem dvacetiletý Tello a o tři minuty později zasadil Messi odevzdanému soupeři pátý úder. Černou dvanáctiminutovku pro Bayer pak uzavřel druhou trefou v zápase Tello.

Barcelona si závěr vychutnala v exhibičním duchu a pět minut před koncem přišla velká chvíle Messiho, který po Keitově přihrávce jako první hráč v historii soutěže dokázal vstřelit pět gólů v jednom utkání. Svůj střelecký zápis v této sezoně Ligy mistrů navýšil na dvanáct tref a pojistil si vedení v tabulce kanonýrů.

Leverkusen dokázal v poslední minutě kosmeticky upravit skóre, přesto Katalánci výsledkem 7:1 vyrovnali nejvyšší výhru ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Větší debakly se zrodily jen v základní skupině, rekordem je triumf Liverpoolu 8:0 nad Besiktasem Istanbul ze sezony 2007/08.

APOEL Nikósie - Olympique Lyon
V druhém utkání mezi Apoelem Nikósie a Lyonem se odehrálo mnohem větší drama. Kyperský tým, který předloni vyřadil v Evropské lize Jablonec, potvrdil, že se mu v pohárech na domácím stadionu hodně daří. Ve své aréně prohrál pouze jediné z předchozích deseti utkání a také dnes nastoupil s velkým odhodláním.

Po devíti minutách odcentroval Charalambides a Manduca svým třetím gólem v hlavní části soutěže smazal jednobrankové manko. Lyon se pak snažil vyrovnat a domácí hrozili především z brejků. Po přestávce mohl dvakrát překlopit otěže na stranu Apoelu Manduca, na opačné straně se ale neprosadil v několika šancích ani Lyon a duel nakonec dospěl až k penaltám.

Do rozstřelu už nemohl zasáhnout střelec Manduca, který pět minut před koncem prodloužení dostal červenou kartu. Apoel se ale s jeho absencí vypořádal a pokračuje v senzačním tažení soutěží.

APOEL Nikósie - Olympique Lyon 1:0 po prodl. (1:0, 1:0), na penalty 4:3 Branka: 9. Manduca. Rozhodující penaltu proměnil: Tričkovski. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). ČK: 115. Manduca. Diváci: 22.000. První zápas: 0:1, postoupil APOEL.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články