Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Messi může vyhrát rekordní čtvrtý Zlatý míč

Curych - Argentinský fotbalista Lionel Messi dnes může pokořit další milník. Držitel posledních tří Zlatých míčů, které uděluje FIFA pro nejlepšího hráče roku, je hlavním favoritem na zisk čtvrtého, což se dosud nepodařilo žádnému fotbalovému hráči. Po třech výhrách mají Johan Cruyff, Marco van Basten a Michel Platini, který spolu s Messim jako jediný vyhrál všechny tři Zlaté míče za sebou.

Messi se Zlatým míčem
zdroj: EPA

Messimu v hlasování novinářů, reprezentačních trenérů a kapitánů národních týmů konkurují Cristiano Ronaldo z Realu Madrid, vítěz z roku 2008, a Argentincův spoluhráč z Barcelony Andrés Iniesta. Messi je nejvážnějším kandidátem na triumf, protože předváděl ještě lepší výkony než v předchozích letech, kdy nejvyšší fotbalové ocenění získal. Povedlo se mu nastřílet celkem 91 branek, čímž o šest gólů překonal dosavadní rekord Gerda Müllera.

Rok Messimu mu pokazilo "jen" to, že s Barcelonou získal pouze Španělský pohár. A právě hlavní výtkou kritiků, kteří si přejí výhru jiných hráčů, je důvod, že Zlatý míč se v historii převážně vždy uděloval hráčům, kteří s týmem dokázali v daném roce vyhrát velkou trofej. To by proto upřednostňovalo například Ronalda, který s Realem dokázal vyhrát španělskou ligu, či některého z členů španělského národního týmu, jenž zvítězil na loňském Euru.

Nominace na Zlatý míč FIFA:

Hráči:
Lionel Messi (působiště: Barcelona, země původu: Argentina)
Andrés Iniesta (Barcelona, Španělsko)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugalsko)

Trenéři:
Vicente Del Bosque (Španělsko, Španělsko)
Pep Guardiola (Barcelona, Španělsko)
José Mourinho (Real Madrid, Portugalsko)

Nejlepší gól:
Radamel Falcáo (Atlético Madrid, Kolumbie)
Neymar (Santos, Brazílie)
Miroslav Stoch (Fenerbahce, Slovensko)

V lize se Messi musel sklonit právě před Ronaldem, jenž rovněž zářil střelecky a celkem se v loňském kalendářním roce postaral o 66 branek, navíc dovedl Portugalsko k bronzu na mistrovství Evropy. To však vyhrálo Španělsko, jehož hvězdou byl Iniesta a následně byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Své vítěze poznají i další kategorie. Rozhodovat se bude například o tom, kdo se stane trenérem roku. V nominaci jsou Vicente del Bosque, který dovedl Španěly k titulu mistrů Evropy, bývalý kouč Barcelony Josep Guardiola a kouč Realu Madrid José Mourinho. Vyhlášena bude také nejlepší fotbalistka, kterou se buď stane pošesté v historii Brazilka Marta, či jedna z amerických vítězek olympijských her Alex Morganová a Abby Wambachová. Obhájkyně Homare Sawaová z Japonska se tentokrát do užší nominace nedostala.

Vyhlašovat se bude také jedenáctka roku FIFPro, o které rozhoduje zhruba 50 tisíc profesionálních hráčů, Puskásova cena za gól roku, cena Prezidenta FIFA a také cena Fair Play. Galavečer začne v Curychu od 19:00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články