Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

SESTŘIH: Slovinci sahali po historické výhře, Srby zachránil až v nastavení Jovič

Slovinsko mělo proti Srbsku na dosah historicky první výhru na evropském šampionátu v samostatné historii, ale nakonec se musí smířit jen s bodem. Po vedoucí brance Žana Karničnika srovnal v závěru v páté minutě nastaveného času Luka Jovič na konečných 1:1. Přímý přenos dalšího utkání Dánsko – Anglie vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 17:20.

Luka Jovič slaví gól
zdroj: Reuters autor: Michaela Stache

Srbové přitom v utkání zahazovali jednu šanci za druhou a vypadalo to, že se Slovinci dočkají premiérové výhry na evropských šampionátech. Jenže doslova v posledních sekundách zápasu zařídil bod favorizovanému Srbsku Jovič, jenž se prosadil hlavičkou po rohovém kopu Ivana Iliče. Srbové jsou díky remíze dál ve hře o postup do osmifinále.

"Očekávali jsme z tohoto zápasu rozhodně víc. Věděli jsme, jak soupeř hraje. Pozitivní je aspoň to, že jsme dokázali vyrovnat. Dál musíme hrát jako v posledních deseti patnácti minutách, kdy jsme soupeře dokázali zatlačit. Jdeme dál, čeká nás Dánsko, připravíme se na něj a pokusíme se zvítězit," hodnotil Jovič.

Slovince dlouho držel nad vodou v utkání vynikající Jan Oblak. Slovinský brankář se vyznamenal zejména proti Aleksandrovi Mitrovičovi na konci prvního a na začátku druhého poločasu. Srbský kanonýr navíc nastřelil tyč pouhé dvě minuty po úvodní brance.

Slovince, kteří v samostatné éře startují teprve na druhém evropském šampionátu, poslal do vedení Karničnik, jenž stál u zrodu celé akce. Po rychlém protiútoku si naběhl na zadní tyč a po přihrávce Timiho Elšnika se nemýlil. Nahrávač mohl skóre sám otevřít, jenže ve 38. minutě nastřelil podobně jako Mitrovič brankovou konstrukci.

Nakonec však na historicky první výhru dál čekají. Na Euru v roce 2000 získali ve skupině dva body za dvě remízy, v Německu tak mají zatím stejnou bilanci a závěrečné utkání s Anglií k dobru.

"Je to obrovská škoda. Výsledek je nakonec úplně jiný, než to vypadalo, že získáme, ale to je prostě fotbal. Zbývá nám ještě jeden zápas. Myslím, že jsme odehráli dobré utkání, a doufám, že příště budeme ještě lepší," dodal smutný hrdina Oblak.

Mistrovství Evropy ve fotbale – skupina C (Mnichov):

Slovinsko – Srbsko 1:1 (0:0)

Branky: Karničnik – 90.+5 Jovič. Rozhodčí: Kovács – Marinescu, Artene (všichni Rum.) – van Boekel (video, Niz.). ŽK: Janža, Vipotnik – Mladenovič, Lukič, Jovič, Gačinovič. Diváci: 63 028.

Slovinsko: Oblak – Karničnik, Drkušič, Bijol, Janža – Stojanovič (76. Verbič), Čerin, Elšnik (90.+1 Brekalo), Mlakar (64. Stankovič) – Šporar, Šeško (76. Vipotnik). Trenér: Kek.

Srbsko: Rajkovič – Veljkovič, Milenkovič, Pavlovič – Živkovič (82. Samardžič), Ilič, Lukič (64. S. Milinkovič-Savič), Mladenovič (46. Gačinovič) – Tadič (82. Birmančevič) – Vlahovič (64. Jovič), Mitrovič. Trenér: Stojkovič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články