Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Dánové touží zaskočit Anglii. A co čekat od šlágru Itálie se Španělskem?

Čtvrteční program Eura nabídne jeden z největších šlágrů ve skupinách a zároveň semifinálovou reprízu z předchozího turnaje. Úřadující šampioni Italové vyzvou ve skupině B Španěly. Týmy budou chtít navázat na úvodní výhry. Angličané mohou v případě vítězství nad Dánskem již po dvou zápasech ve skupině C oslavit postup do osmifinále. Srby čeká balkánské derby se Slovinskem. Přímé přenosy vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Španělští fanoušci mají jasno
zdroj: Reuters autor: Kacper Pempel

Itálii proti Albánii, která nečekaně ovládla kvalifikační skupinu před Českem a Polskem, nezlomil ani nejrychlejší gól v historii ME. O něj se po 23 vteřinách postaral Nedim Bajrami, favorit ale v rozmezí 11. až 16. minuty duel otočil.

"Nesouhlasím s těmi, kteří tvrdí, že se počítá jedině vítězství. Je to i o tom, jestli hrajete dobře. Musíte tak hrát, protože jinak vás týmy, které jsou lepší, porazí. Proti Španělsku to bude úplně jiný zápas. Těžko se to bude nějak podobat utkání s Albánií," uvedl italský trenér Luciano Spalletti.

Španělé rozhodli o plném bodovém zisku proti Chorvatsku už v úvodním dějství, kdy dali všechny branky. Zatímco Italové obdrželi nejrychlejší gól v dějinách Eura, Španělé si připsali jiný primát. V jejich základní sestavě ve věku 16 let a 338 dní nastoupil nejmladší hráč v historii ME Lamine Yamal.

Vzájemné souboje jsou součástí každého Eura od roku 2008. V posledních dvou se radovali Italové – nejprve v osmifinále (2016) a poté v semifinále na penalty (2021). Mužstvo z Pyrenejského poloostrova, které je s třemi tituly z Eura spolu s Německem nejúspěšnější, ale porazilo "Azzurri" ve třech z posledních čtyř duelů.

"Vím, jak silní Italové jsou, zvlášť když jde o vše. Mají to v sobě. Jsem si ale jistý, že jim zápas zošklivíme," prohlásil jednatřicetiletý kapitán Španělska Álvaro Morata, jenž hrál v Itálii za Juventus.

Čtvrteční program přenosů z Eura

14:20–17:10 Slovinsko – Srbsko (ČT sport)

13:00–14:55 Euro 2024 (MD): Slovinsko – Srbsko (předzápasový program)

13:00–17:30 Euro 2024 (MD): Slovinsko – Srbsko (zaostřeno na tým a hráče Slovinska)

13:00–17:30 Euro 2024 (MD): Slovinsko – Srbsko (zaostřeno na tým a hráče Srbska)

15:00–17:00 Euro 2024 (MD): Slovinsko – Srbsko (pohled shora)

15:00 - 15:45 Euro 2024: Tisková konference Slovenska před utkáním s Ukrajinou

17:20–20:10 Dánsko – Anglie (ČT sport)

16:00–17:55 Euro 2024 (MD): Dánsko – Anglie (předzápasový program)

17:30–20:30 Euro 2024 (MD): Dánsko – Anglie (zaostřeno na tým a hráče Dánska)

17:30–20:30 Euro 2024 (MD): Dánsko – Anglie (zaostřeno na tým a hráče Anglie)

18:00–20:00 Euro 2024 (MD): Dánsko – Anglie (pohled shora)

20:30–23:10 Španělsko – Itálie (ČT sport)

19:00–20:55 Euro 2024 (MD): Španělsko – Itálie (předzápasový program)

21:00–23:30 Euro 2024 (MD): Španělsko – Itálie (zaostřeno na tým a hráče Španělska)

21:00–23:30 Euro 2024 (MD): Španělsko – Itálie (zaostřeno na tým a hráče Itálie)

21:00–23:00 Euro 2024 (MD): Španělsko – Itálie (pohled shora)

Dánové mají Anglii co oplácet

Angličané i Dánové mají v dobré paměti poslední vzájemný souboj. Anglie před třemi lety v semifinále minulého Eura zvítězila 2:1 po prodloužení. Tým kouče Kaspera Hjulmanda není ani tentokrát favoritem, vzhledem k bohatým zkušenostem jeho hráčů z Premier League se však výběru Garetha Southgatea sotva zalekne.

Anglii v prvním zápase zachránil autor jediného gólu Jude Bellingham. Pro Dánsko může být příkladem, jak se Srbsko především ve druhém poločase dokázalo favoritovi postavit a způsobit mu velké potíže. Třeba Christian Eriksen během svého působení v Tottenhamu, Brentfordu a Manchesteru United zaskočil spoustu anglických obran, takže Southgate dobře ví, že jeho tým musí brát Dány velmi vážně.

"V našich silách je odehrát proti Anglii fantastický zápas, v němž nikdo nečeká, že vyhrajeme. Osud se může během chvíle změnit, a kdo říká, že ne? Věřím, že se to může stát a pak je to najednou úplně jiná situace," uvedl dánský trenér Hjulmand.

"Co očekáváme od Dánska? Trochu jiný styl hry, takže nám budou klást jiné překážky. Musíme držet míč jako v prvním poločase proti Srbsku. Sledovali jsme jejich poslední zápasy, abychom věděli, co musíme pozměnit," uvedl Southgate.

Tradičně remízové střetnutí

Slovinský list Delo uvedl, že národní tým udělal "první krok ke splnění svého snu v Německu" poté, co mu bývalý plzeňský obránce Erik Janža zařídil remízu 1:1 s Dánskem. Teď stojí proti soupeři, s nímž se od rozpadu Jugoslávie utkal osmkrát. Každý tým dokázal jen jednou vyhrát, zbývajících šest utkání skončilo nerozhodně. Remíza by teď nejspíš neuspokojila ani jednu stranu.

"Mnoho kluků zatím nikdy nehrálo na tak velkém turnaji. Když jsme proti Dánsku viděli, že je možné uspět, začali hrát. Myslím, že se z toho poučíme. Až tenhle tým bude hrát na svém druhém nebo třetím šampionátu, bude od začátku mnohem silnější," řekl trenér Slovinska Matjaž Kek.

"Proti Slovinsku uděláme, co bude v našich silách – musíme už vyhrát. Po zápase s Anglií jsem pogratuloval všem hráčům. Kromě výsledku nebyl žádný důvod k frustraci. Nerad prohrávám, ale patří to k tomu," řekl jeho protějšek Dragan Stojkovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články