Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slet 2024

SESTŘIH: Standardní situace vynesly Turecku postup, dvakrát se trefil stoper Demiral

Zase se jednou ukázalo, jak jsou ve fotbale důležité standardní situace. V posledním osmifinálovém duelu letošního Eura padly všechny branky po rohových kopech a nakonec se z výhry i postupu mezi nejlepší osmičku turnaje radovalo Turecko po triumfu 2:1 nad Rakouskem. Turci se v další fázi střetnou s Nizozemci.

Turecký obránce Merih Demiral dává gól do sítě Rakouska
zdroj: Reuters autor: Thilo Schmuelgen

Vítězství Turecka zařídil dvěma trefami střední obránce Merih Demiral, který zastoupil ofenzivní spoluhráče. Nejprve se prosadil už po 56 vteřinách, když dorazil volný míč v malém vápně po zmatcích Rakušanů.

Klíčovou druhou branku pak vstřelil přesnou hlavičkou po vydařeném výskoku po hodině hry, když nedal šanci rakouskému brankáři Patrickovi Pentzovi. Za Rakušany pouze snižoval o sedm minut později Michael Gregoritsch. V poslední minutě nastavení mohl srovnat Christoph Baumgartner, ale selhal.

"Zvládli jsme nesmírně těžký a důležitý zápas, celý tým do toho dal všechno a předvedl skvělý výkon. Podařilo se nám to i s podporou fanoušků, jsem neuvěřitelně hrdý na to, že jsem Turek. Tuhle cenu přebírám za celé mužstvo," řekl Demiral, jenž byl vyhlášen hráčem zápasu.

Právě Baumgartner měl v utkání několik dobrých příležitostí, ale na tureckého gólmana Merta Günoka ani jednou nevyzrál. Rakouský ofenzivní hráč zastínil hvězdného Marka Arnautovice, jenž mohl srovnat na 1:1 v 50. minutě, jinak ale na hřišti moc vidět nebyl. Rakušanům nepomohla ani střelecká převaha 21:6.

Turkům se na druhé straně nevedlo v závěru navýšit náskok a pojistit si postup. Hned dvakrát zazdil vynikající příležitost ke skórování Baris Yilmaz. Nakonec mu to vadit nemuselo. "Prohráli jsme velmi, velmi, velmi smolně. Měli jsme minimálně tolik šancí jako při minulé výhře 6:1. Je až absurdní, že po takovém výkonu jedeme domů," litoval trenér Rakouska Ralf Rangnick.

Turecko postoupilo do čtvrtfinále mistrovství Evropy po šestnácti letech, Nizozemci byli mezi nejlepší osmičkou naposledy také v roce 2008.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – osmifinále (Lipsko):

Rakousko – Turecko 1:2 (0:1)

Branky: 66. Gregoritsch – 1. a 59. Demiral. Rozhodčí: Dias – Soares, Ribeiro – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Schmid, Lienhart – Yüksek, Özcan. Diváci: 40 000.

Rakousko: Pentz – Posch, Danso, Lienhart (65. Wöber), Mwene (46. Prass) – Seiwald, Sabitzer – Laimer (65. Grillitsch), Baumgartner, Schmid (46. Gregoritsch) – Arnautovic. Trenér: Rangnick.

Turecko: Günok – Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu – Yüksek (58. Özcan), Ayhan – Güler (78. Yokuslu), Kökcü (83. Kahveci), Yildiz (78. Aktürkoglu) – Yilmaz. Trenér: Montella.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články