Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Hromy, blesky a neuznané góly. Havertz s Musialou poslali Němce do čtvrtfinále

Fotbalisté Německa porazili v osmifinále domácího mistrovství Evropy Dánsko 2:0. První poločas přerušila v Dortmundu na zhruba 25 minut bouřka, poté se pokračovalo a po změně stran zařídili aktivnějším Němcům vítězství Kai Havertz z penalty a Jamal Musiala.

Jamal Musiala slaví gól do sítě Dánska
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Výběr trenéra Juliana Nagelsmanna neprohrál na turnaji ani čtvrtý zápas, z toho potřetí vyhrál.

O postup do semifinále vyzve 5. července ve Stuttgartu buď Španělsko, nebo překvapení Eura Gruzii, jejichž souboj je na programu v neděli.

Naopak Seveřané nezvítězili na šampionátu ani na čtvrtý pokus. Do osmifinále postoupili po třech remízách ve skupině. Na posledním ME před třemi lety došli mezi čtyři nejlepší celky.

"Je to skvělý pocit. Myslím si, že jsme od začátku dominovali. Jestli se dá něco kritizovat, tak je to nevyužití řady šancí," citovaly agentury německého stopera Antonia Rüdigera.

"Byl to úžasný zápas. Doufám, že si ho fanoušci v Dortmundu užili. Mám velkou radost za tým, je to odměna za tvrdou práci. Dobře jsme zvládli přerušení kvůli bouřce a hráli s nadšením," řekl jiný bek Nico Schlotterbeck.

Německo vyhrálo třetí ze čtyř vzájemných zápasů na ME. Dánové uspěli pouze ve finále v roce 1992, kdy se radovali z největšího úspěchu ve svých dějinách.

Pořadatelská země může dál snít o čtvrtém triumfu na Euru, s třemi prvenstvími je spolu se Španělskem historicky nejúspěšnějším týmem.

Naposledy ale Němci ovládli Euro v roce 1996, když ve finále porazili Česko. Před třemi lety vypadli v osmifinále.

Hostitel turnaje začal velmi aktivně a už ve čtvrté minutě se po Schlotterbeckově hlavičce radoval z gólu, který však kvůli faulu Kimmicha neplatil.

Následně Kimmich vystřelil na zadní tyč, jenže gólman Schmeichel včas zasáhl stejně jako o chvíli později proti Havertzově střele z voleje. Ve 24. minutě se poprvé osmělili i Seveřané, Maehle ale zakončil těsně vedle.

Anglický rozhodčí Oliver poslal v 35. minutě kvůli bouřce oba týmy nejdříve na střídačku a poté do kabin. Voda se valila i ze střechy stadionu. Zápas pokračoval zhruba po 25 minutách.

Po opětovném zahájení zápasu si Němci hned vytvořili šanci, Havertz však hlavičkoval jen do Schmeichela a Schlotterbeckova dorážka skončila na boční síti.

Stoper Schlotterbeck poté udělal chybu v rozehrávce, Höjlund ale jeho zaváhání nevyužil a rovněž napálil boční síť.

V závěru úvodního dějství mohli Dánové po brejku udeřit, jenže Höjlundovi nevyšel pokus o přehození Neuera.

Tři minuty po změně stran se Seveřané radovali, když se Andersen prosadil poté, co se k němu odrazil ve vápně míč. Jejich nadšení ale netrvalo dlouho, jelikož kvůli Delayneho ofsajdu byl gól odvolán.

Vedení se nakonec v 53. minutě ujali domácí. Právě smolař Andersen zahrál v pokutovém území rukou a Havertz pokutový kop milimetrovou střelou k tyči proměnil, byť Schmeichel vystihl směr jeho zakončení.

Havertz málem po hodině hry přidal další branku, po samostatném úniku přehodil Schmeichela, jenže balon těsně minul tyč.

V 68. minutě přidali Němci kýženou pojistku. Agilní Schlotterbeck povedeným nákopem vyslal za hostující obranu Musialu, který ranou na zadní tyč stanovil konečné skóre.

V nastavení se ještě prosadil střídající Wirtz, ale jeho trefa kvůli ofsajdu neplatila. Byl to třetí neuznaný gól v utkání. Skóre nezměnil ani Havertz, jehož střelu vytěsnil dánský brankář.

"Je to hodně těžké, narazili jsme na dobrý tým. Potřebovali jsme jim dát zásah. Ale proběhlo to podle očekávání. Nevím, jestli jsem byl ve velkém ofsajdu, ale je to má chyba. Dali jsme do toho všechno," uvedl dánský záložník Delaney.

Německo – Dánsko 2:0 (0:0)

Branky: 53. Havertz z pen., 68. Musiala. Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Nagelsmann (trenér), Wagner (asistent) – Andersen, Maehle, K. Hjulmand (trenér). Diváci: 61 612.

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (81. Henrichs) – Kroos, Andrich (64. Can) – Sané (88. Anton), Gündogan (64. Füllkrug), Musiala (81. Wirtz) – Havertz. Trenér: Nagelsmann.

Dánsko: Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen (81. Bruun Larsen) – Bah (81. Kristiansen), Delaney (69. Norgaard), Höjbjerg, Maehle – Skov Olsen (69. Y. Poulsen), Eriksen – Höjlund (81. Wind). Trenér: K. Hjulmand.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články