Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nečitelný obhájce, Spallettiho nominace dráždí. Ale nezapomeňme, že Italové jsou turnajový tým, říká Kozák

Řekli byste si, obhájce evropského titulu a hned ho zařadili na svůj list největších favoritů. Jenže jak se budou prezentovat Italové, šampioni z roku 2021 z odloženého Eura, je těžké posuzovat. Otazníky mají u mladého týmu, který složil Luciano Spalletti, i doma na Apeninském poloostrově. Proč působí Squadra Azzura nevyzpytatelně? Přiblížil Libor Kozák, který hrál v Itálii za pět klubů. Bude jedním z expertů ČT sport pro ME, Italové startují turnaj v přímém přenosu od 20:15 proti Albánii.

Luciano Spalletti
zdroj: Reuters

Tři roky ve fotbale je tuze dlouhá doba. Squadra Azzura se pořádně obměnila. V konečné nominaci do Německa najdeme pouze devět členů vítězného týmu z mistrovství Evropy v roce 2021.

Před třemi lety Italové triumfovali pod vedením kouče Roberta Manciniho, jenže ten se nechal zlákat loni v létě angažmá v Saúdské Arábii a začala mise pro Luciana Spallettiho.

Tradiční fotbalová země se už pod Mancinim nedokázala probojovat na MS, kvalifikace o Euro nebyla ideálně rozehraná, a tak Spalletti provedl řez kádrem. A jeho tým šel na šampionát z druhého místa kvalifikační skupiny o skóre před Ukrajinou.

Profil italského týmu v úvodu 12. dílu Magazínu Euro:

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2024

Spalletti se dostal pod drobnohled svou odvážnou nominací. Zde je několik příkladů, proč byl vybraný kádr v Itálii diskutovaný.

Minimum zkušeností u několika hráčů. Až na začátku června debutoval v národním týmu v přípravě proti Turecku obránce Riccardo Calafiori z Boloni. Jediný reprezentační start má na kontě i obránce Turína Raoul Bellanova. Záložník Hellasu Verona Michael Folorunsho dosud za italský výběr nenastoupil.

"Italové dost obměnili kádr, generačně. Vlastně je to úplně nový tým z mladých kluků. Silná stránka může být, že jsou mladí a hladoví. Pro většinu z nich je to první Euro, první velký šampionát za nároďák, což může hrát prim. Ale tím pádem přichází ta slabina, kdy může najevo vyjít nezkušenost v rozhodujících chvílích. I tak jde o ostřílené borce Serií A. Kvalita tam bude a sám jsem zvědavý," říká bývalý český reprezentant Kozák. 

Případ Nicoló Fagioli. "Co v Itálii vyvolalo velké ohlasy bylo povolání Fagioliho, který byl zapletený do sázkařské aféry. Dostal stopku na sedm měsíců. Až teď poslední dva zápasy hrál, což jsou jeho jediné starty v reprezentaci, a byl povolán třeba na úkor Riccarda Orsoliniho, který měl výbornou sezonu v Boloni. Trošku se tím dostal Spalletti pod tlak, takže jsem na to zvědavý," připomíná Kozák, který si zahrál za Lazio Řím, Bresciu, Bari, Livorno a naposledy Arezzo.

Zdravotní trable. Už dříve kvůli zranění Spallettimu vypadli obránci Giorgio Scalvini z Atalanty Bergamo a Francesco Acerbi z Interu Milán, který si poranil třísla. V mužstvu nechybí klíčový záložník Nicoló Barella z Interu Milán, i když kvůli svalovým potížím vynechal úterní přípravný zápas proti Turecku (0:0).

"Scalviniho zranění je velká rána do defenzivy. Mladý stoper, který měl v Atalantě výbornou sezonu a na kterém to chtěli Italové stavět. V posledním zápase ligy si poranil koleno a nebude na Euru. Myslím si, že je to velká komplikace," říká Kozák.

Obměněný útok. Skončila doba Immobileho, nastává Scamaccova. Na Euru před třemi lety hráli ve velké formě Ciro Immobile nebo Lorenzo Insigne. Ty už v kádru Italů nenajdete. První jmenovaný si zahrál naposledy v národním týmu v září loňského roku. Při Spallettiho debutu ve Skopje proti Severní Makedonii sice skóroval při remíze 1:1, ale v plánech nynějšího kouče od té doby nebyl. Insigne ukončil reprezentační kariéru.

Teď bude stát útok na šestadvacetiletém křídelníkovi Federicu Chiesovi z Juventusu a především Gianlucu Scamaccovi. Je vítězem Evropské ligy a za Atalantu v 29 utkáních Serie A zaznamenal bilanci 12 branek a 6 asistencí.

"Kvalita v ofenzivě je velká, ať už Chiesa nebo Scamacca. To už jsou opravdu ostřílení borci a mají za sebou dobrou sezonu. Bude fakt záležet na tom celkovém pojetí, a jak se Italové sehrají. Jak víme, Italové jsou turnajové mužstvo, a myslím si, že se dokážou nachystat," věří nejlepší střelec Evropské ligy z ročníku 2012/2013 s deseti góly.

Alespoň na brankářském postu není pochyb. Gólman PSG Gianluigi Donnarumma bude i kapitánem Squadra Azzury na turnaji. V defenzivě se nejspíš vsadí na borce, kteří získali s Interem Milán titul v Serii A – Alessandro Bastoni, Federico Dimarco či Matteo Darmian.

Italové nafasovali těžkou skupinu a nechtějí si připouštět, že by už po třech zápasech měl být konec. Obhájci titulu rozehrají v Dortmundu skupinu B zápasem proti Albánii. Jejich dalšími soupeři budou Chorvatsko a trojnásobný mistr Evropy Španělsko.

"Predikovat je velice těžké, já Italům fandím. Věřím, že dojdou daleko, ale budou to mít těžké a jsem na ně hrozně zvědavý. Na mladé kluky a jejich první turnaj. Na Spallettiho, který po titulu s Neapolí vzal tuto funkci, v níž se dá lehce spálit. Euro je teď v Itálii číslo jedna," dodává Kozák.

Nominace Itálie na mistrovství Evropy:

Brankáři: Gianluigi Donnarumma (Paris St. Germain), Alex Meret (Neapol), Guglielmo Vicario (Tottenham).

Obránci: Alessandro Bastoni, Federico Dimarco, Matteo Darmian (všichni Inter Milán), Raoul Bellanova, Alessandro Buongiorno (oba FC Turín), Riccardo Calafiori (Boloňa), Andrea Cambiaso (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Neapol), Federico Gatti (Juventus), Gianluca Mancini (AS Řím).

Záložníci: Nicoló Barella, Davide Frattesi (oba Inter Milán), Bryan Cristante, Lorenzo Pellegrini (oba AS Řím), Nicoló Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Verona), Jorginho (Arsenal).

Útočníci: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (AS Řím), Giacomo Raspadori (Neapol), Mateo Retegui (FC Janov), Gianluca Scamacca (Bergamo), Mattia Zaccagni (Lazio Řím).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články