Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dánové prošli ve vlastním pekle do osmifinále. Byl to kouzelný večer, hodnotili

Dánsko ukázalo, jak systém Eura může přinést paradoxy. První dva utkání proti Finsku a Belgii prohrálo, ale závěrečná domácí demolice Ruska 4:1 je posunula do osmifinále, kde na něj čeká hratelný Wales. Turnaj pro tým trenéra Kaspera Hjulmanda začal hororovým kolapsem Christiana Eriksena, který výrazně ovlivnil zápas s Finskem. V posledním zápase se všechno obrátilo do šťastného konce a samotný Eriksen týmu ihned po skončení zápasu gratuloval.

Dánská radost v utkání proti Rusku
zdroj: Reuters autor: WOLFGANG RATTAY

"Kouzelný večer. Jestli si ho někdo zasloužil, pak jsou to naši hráči. Nechápu, jak se jim podařilo vrátit se do turnaje poté, čím si prošli," uvedl Hjulmand na tiskové konferenci. "Je těžké popsat, co vše máme za sebou, ale po celou tu dobu myslíme na Christiana. Je úžasné vidět atmosféru v týmu a jak k ní každý přispěl," řekl Hjulmand.

Že byl postup věnován hlavně Eriksenovi, potvrdila i oslava čtvrté branky Joakima Mähleho, jenž běžel ke kameře a prsty naznačil číslo "10", které Eriksen v reprezentaci nosí. Eriksena postihl před deseti dny v úvodním utkání s Finskem srdeční kolaps a byl oživován na hřišti. Minulý týden podstoupil operaci, při níž dostal kardioverter-defibrilátor. Z nemocnice v Kodani už ho propustili do domácího léčení v Odense.

"Hned po zápase nám psal do naší skupiny na WhatsAppu. Bylo to skvělé, že se ozval," uvedl obránce Jens Stryger Larsen.

"Atmosféra v ochozech byla neskutečná. Úchvatná. Stejná jako proti Finsku nebo Belgii a stále se stupňuje. Nikdy jsem nic takového nezažil. Je to něco kouzelného," řekl Mähle ke kulise, kterou vytvořilo přes 23 tisíc diváků na stadionu Parken.

Fanoušci vyprovázeli tým i na cestě ze stadionu a v ulicích pokračovali v bouřlivých oslavách. "Je to šílené, že jsme se nakonec dostali dál. Být členem tohohle týmu je výjimečné. Nikdy jsem nesnil o tom, že budu součástí něčeho takového, takže je to skvělý pocit," řekl Mikkel Damsgaard, který v duelu prolomil pečlivou ruskou obranu jako první a stal se ve 20 letech a 353 dnech nejmladším dánským střelcem na Euru.

Po zápase hráči hned udělali na hřišti kolečko, v němž sledovali na mobilním telefonu závěr souběžně hraného utkání Belgie s Finskem a čekali, zda jejich výhra bude na postupové druhé místo stačit. "Nechtěli jsme předčasně bláznivě běhat a slavit. Co kdyby ještě Finsko dalo v závěru dva góly? Potřebovali jsme mít jistotu, takže až když přišla, pustili jsme se do oslav," řekl Hjulmand.

Dánsko se do vyřazovací fáze dostalo poprvé od roku 2004 a je prvním týmem v historii Eura, jemuž se to povedlo poté, co úvodní duely prohrálo. "Všichni jsme za těch deset dní zažili bouřlivou a emotivní jízdu jak na horské dráze," uvedl brankář Kasper Schmeichel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články