Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rudí ďáblové se chtějí naladit na osmifinále, Ukrajina zabojuje s Rakouskem o druhé místo

Na Euru finišují skupiny B a C. Už jistou účast mají v osmifinále fotbalisté Belgie, kteří se utkají s Finskem. V souběžně hraném utkání Dánové přivítají Rusko. Hráči Ukrajiny a Rakouska se střetnou v přímém souboji o druhé místo. Suverénní Nizozemsko, jde z první příčky a narazí na již vyřazeného nováčka Severní Makedonii, v jejímž dresu se s reprezentací rozloučí Goran Panděv. Přímé přenosy sledujte od 17:30 na ČT sport, ČT2, webu ctsport.cz a v HbbTV.

Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku se radují z gólu Belgie
zdroj: ZUMA autor: Dppi/Jeroen Meuwsen

Lídr světového žebříčku FIFA Belgie neprohrála 11 utkání za sebou. Na Euru porazila Rusko 3:0 a Dánsko 2:1 a k zajištění prvního místa jí stačí bod. Na ME postoupila ze skupiny podruhé za sebou.

Courtois: Hlavně nekalkulovat

"Vyhrát skupinu je prestižní, chceme to dokázat. Možná, že další fáze bude jednodušší, pokud skupinu nevyhrajete, ale ve fotbale vždycky dochází k překvapením. Na mistrovství světa 2018 jsme to měli složitější proti Japonsku než s Brazílií. Nemůžete ale moc kalkulovat, musíte se prostě pořád snažit vítězit," řekl brankář Thibaut Courtois.

Finsko, které zdolalo Dánsko 1:0 a podlehlo Rusku 0:1, od roku 1968 neprohrálo s Belgií sedmkrát po sobě. Při debutu na Euru potřebuje k postupu vyhrát nebo remizovat, pokud Rusko prohraje v Dánsku.

"Proti Rusku jsme si vytvořili víc šancí, ale finální přihrávky nebyly ideální. Musíme se v tom zlepšit. Hráči jsou v dobrém rozpoložení a uděláme všechno pro to, abychom z posledního zápasu ve skupině něco vytěžili. Uvědomujeme si, že nás při kvalitě Belgie čeká velmi náročný úkol," uvedl trenér Markku Kanerva.

Předpokládané sestavy:

Finsko: Hradecky - O’Shaughnessy, Arajuuri, Toivio - Uronen, Kamara, Sparv, Kauko, Raitala - Pukki, Lod.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco - Mertens, Lukaku, E. Hazard.

Rusko v součtu se SSSR prohrálo s Dánskem jediný z 12 zápasů. Po porážce s Belgií a výhře nad Finskem mu k prvnímu postupu ze skupiny od roku 2008 stačí vítězství nebo i remíza, jestliže Finsko neporazí Belgii.

Musíme trefit formaci, ví Čerčesov

"Proti Finsku byli hráči opravdovým týmem. Splnili vše, co měli udělat, a vyhráli. Myslím, že se nám podařilo trefit i správnou formaci. Proti Dánsku se nám musí podařit to samé," prohlásil kouč Stanislav Čerčesov.

Dánsko má navzdory dvěma prohrám stále šanci na osmifinále, pokud zdolá Rusko a Finsko podlehne Belgii. Zároveň bude záležet na skóre. Naposledy se Seveřané na Euru podívali do vyřazovací fáze v roce 2004.

Na domácím stadionu Parken se znovu budou moct opřít o diváky. Hrát budou i za Christiana Eriksena.

Devětadvacetiletý záložník po zástavě srdce v duelu s Finy, v němž ho lékaři oživovali, podstoupil operaci, při níž dostal kardioverter-defibrilátor. Následně byl propuštěn z nemocnice.

Celé Dánsko myslí na Eriksena

"Christian je v našich myslích a srdcích a víme, že je pořád tady. Uvědomujeme si, že následující týdny pro tebe budou složité, Christiane. Jsme tu pro tebe. Budeme držet při sobě a porazíme Rusy. Ještě jsme na Euru neskončili," konstatoval trenér Kasper Hjulmand.

"Těším se na pondělí. Zakončíme skupinu a postoupíme, jelikož tenhle tým nezná žádné hranice," prohlásil útočník Martin Braithwaite.

Předpokládané sestavy:

Rusko: Safonov - Barinov, Divějev, Džikija - Fernandes, Zobnin, Ozdojev, Karavajev - Mirančuk, Golovin - Dzjuba.

Dánsko: Schmeichel - Mähle, Kjaer, Christensen, Wass - Damsgaard, Höjbjerg, Delaney - Poulsen, Cornelius, Braithwaite.

Ukrajina na ME prohrála s Nizozemskem 2:3 a pak zdolala Severní Makedonii 2:1. Rakousko podobně vyhrálo nad balkánským debutantem 3:1 a minule podlehlo "Oranje" 0:2. Obě reprezentace při třetí účasti na Euru usilují o premiérový postup do vyřazovací fáze.

Díky lepšímu skóre Ukrajincům v pondělí i remíza zaručí konečnou druhou pozici. Rakušanům by případný bod měl s velkou pravděpodobností stačit k tomu, aby postoupili do osmifinále jako jeden ze čtyř nejlepších celků na třetích místech.

"Často se dostanete do situace, kdy vám bod stačí a máte to v hlavě. Snažíte se bránit a můžete se chytit do pasti. Takže byste nikdy neměli hrát na remízu. Je třeba zvážit strategii, ale cílem by mělo být vždy vítězství," řekl ukrajinský záložník Taras Stěpaněnko.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ukrajina – Severní Makedonie

"Bude nám stačit bod? Nijak nekalkulujeme. Soustředíme se pouze na to, abychom vyhráli. Stejně jako proti Severní Makedonii a Nizozemsku. Známe přednosti a slabiny Ukrajiny, jenom to musíme využít," uvedl rakouský obránce Aleksandar Dragovic.

Rakušané se dosud střetli s Ukrajinou pouze dvakrát v přípravě a oba týmy jednou zvítězily. Vrací se útočník Marko Arnautovic, jenž duel s Nizozemskem vynechal kvůli trestu za nevhodnou oslavu gólu proti Severní Makedonii, kdy urazil soupeře.

Předpokládané sestavy:

Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Malinovskij, Stěpaněnko, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Cygankov.

Rakousko: Bachmann - Dragovic, Alaba, Hinteregger - Lainer, Sabitzer, X. Schlager, Grillitsch, Ulmer - Baumgartner, Arnautovic.

Nizozemci, kteří se kvalifikovali do play-off ME poprvé od roku 2008, chtějí protáhnout vítěznou šňůru.

Panděv se rozloučí s reprezentační kariérou

Podle trenéra Franka de Boera ukázala Severní Makedonie, že si zaslouží být na Euru. "Vedli si výborně, jsou hodně organizovaní. A pak je tady jejich kapitán a mazaný lišák Goran Panděv. Je skvělé vidět, že i v sedmatřiceti si užívá fotbal a umí být důležitý pro svou zemi. Nesmíme je podcenit," prohlásil nizozemský kouč.

Kapitán Severní Makedonie Panděv v tomto utkání uzavře reprezentační kariéru. "Myslím, že to je ten pravý čas rozloučit se s národním týmem," řekl sedmatřicetiletý útočník, jenž dosud během dvou desetiletí nasbíral 121 reprezentačních startů. Na kontě má 38 gólů.

Panděv v kvalifikaci vstřelil gól, který rozhodl o postupu Severní Makedonie na Euro 2020. Brankou v úvodním duelu finálového turnaje s Rakouskem se pak stal druhým nejstarším střelcem v historii šampionátů.

Severní Makedonie se v Amsterdamu touží co nejlépe rozloučit a mistry Evropy z roku 1988 na pátý pokus porazit.

"Chceme naší zemi udělat radost vítězstvím na šampionátu. Doufáme, že to nebude naše poslední účast na takovém turnaji. Odehráli jsme v Bukurešti dva solidní zápasy, ale doplatili jsme na nezkušenost na této úrovni," uvedl záložník Eljif Elmas.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nizozemsko - Rakousko

Předpokládané sestavy:

Severní Makedonie: Dimitrievski - S. Ristovski, D. Velkovski, Musliu, Nikolov - Ademi, Alioski - Bardhi, Spirovski - Pandev, Elmas.

Nizozemsko: Stekelenburg - Dumfries, De Ligt, Aké, Blind, Van Aanholt - Klaassen, Gravenberch, Wijnaldum - Depay, Malen.

Zdroj
ČTK, ČT sport, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články