Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Vydra si na Euru nezahraje. Na soustředění nepojedou ani Kovařík a Zahustel

Praha - Od oznámení širší nominace na Euro uplynul pouhý den a trenér Vrba už zúžil kádr hned o tři hráče. Na soustředění v Rakousku a následné mistrovství Evropy tak překvapivě nepojede útočník Matěj Vydra a spolu s ním záložník Plzně Jan Kovařík a Ondřej Zahustel. Pětadvacet zbylých hráčů odcestuje do rakouského Kranzachu, dva z nich přitom budou určeni jako náhradníci. S největší pravděpodobností by se mělo jednat o jednoho středopolaře záložníka a jednoho hrotového hráče.

Matěj Vydra slaví branku proti Arménii
zdroj: AP Photo autor: Hrant Khachatryan

"Rozhodli jsme se, že do Rakouska neodcestují Vydra, Zahustel a Kovařík," uvedl trenér české reprezentace Pavel Vrba. "Zbytek hráčů, kteří absolvovali třídenní kemp (v Praze), by měl odletět do Rakouska. Průběžně budou přijíždět také hráči, kteří ještě měli povinnosti ve svých klubech."

Na soustředění do Rakouska tedy oproti původnímu plánu pojedou i dva hráči, kteří ještě musejí být vyřazeni z konečné pětadvacetičlenné nominace. Pro Vrbův trenérský tým zřejmě hrálo roli, aby náhradníci byli zapojeni do přípravy s týmem v případě zranění.

Na postu hrotového útočníka je zatím z Vrbova pohledu nejvyrovnanější konkurence. V původní širší nominaci figurovalo hned pět středních útočníků, vyřazen byl nakonec hráč Readingu Matěj Vydra. 

Do Rakouska tak odcestují reprezentační stálice David Lafata a Tomáš Necid, stejně jako ligoví útočníci Milan Škoda a překvapení nominace, devatenáctiletý Patrik Schick. "Bylo to složité rozhodování, zvlášť na postu útočníka jsme dlouho váhali," potvrdil Vrba.

Ze sestavy Vrba vyřadil ještě pravého obránce Ondřeje Zahustela, který měl ve Spartě skvělé jaro, několik týdnů ale promarodil se zraněním. Bývalý hráč Mladé Boleslavi zároveň doplatil na velkou konkurenci na svém postu, místo něj do Rakouska odcestují bundesligoví Kadeřábek a Gebre Selassie.

Podobně na tom je i Jan Kovařík, který odvedl v mistrovské Plzni výborné výkony na levém kraji zálohy. Do nominace mu ale nepomohlo ani to, že na klubové úrovni vykazoval výbornou spolupráci na levé straně hřiště s reprezentačním kolegou Davidem Limberským.

"Jsou to hráči, kteří určitě zaujali a v jarní části soutěže v české lize, ať už Kovařík nebo Zahustel, odehráli dobré zápasy," sdělil Vrba. "U Zahustela hrálo roli to, že měl těžké zranění a vrátil se do sestavy až v posledním měsíci. Ale jinak jsme se rozhodovali podle situace a podle toho, co hráči odvedli v kvalifikaci," doplnil reprezentační trenér.

Do zápasů s Maltou a Ruskem by se měli zapojit do utkání všichni hráči, kteří budou na soustředění v Rakousku. "Ale s tím, že někteří budou mít delší časový úsek a někteří menší, protože hlavně zápas s Ruskem bude hodně o rýsování sestavy na mistrovství Evropy," upozornil Vrba.

Současný stav širší nominace

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), Tomáš Sivok (Bursaspor), Roman Hubník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), David Limberský (Plzeň)
Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Tomáš Rosický (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpa), Lukáš Mareček (Sparta), Daniel Kolář (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Jiří Skalák (Brighton), Josef Šural (Sparta)
Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta), Patrik Schick (Bohemians/Sparta), Milan Škoda (Slavia).

Zdroj
ČT sport, FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články